Zo zet jij emotionele intelligentie in bij werving & selectie | We Know People

Zo zet jij emotionele intelligentie in bij werving & selectie

28 maart 2023

Werven op basis van emotionele intelligentie wordt steeds belangrijker. Als je beter begrijpt wat de motivatie, persoonlijkheid en emoties zijn van je kandidaat en opdrachtgever, maak je een match die gebaseerd is op een duurzame relatie. Wat emotionele intelligentie is en hoe jij dit voor jouw organisatie kunt inzetten, lees je in deze blog! 

Wat is emotionele intelligentie? 
In de huidige krappe arbeidsmarkt is het werven en selecteren op alleen hard skills niet meer voldoende. Om bij te blijven is het belangrijk om ook naar soft skills te kijken zoals emotionele intelligentie. Emotionele intelligentie is een belangrijke vaardigheid bij professionals. Het staat voor het vermogen om emoties te kunnen benoemen, inschatten, beheersen en uiten, zowel die van jezelf als die van een ander. De belangrijkste kerncompetenties van emotionele intelligentie zijn: zelfbewustzijn, zelfmanagement, sociaal bewustzijn en sociale interactie. 

Emotionele intelligentie kan ook helpen om kandidaten enthousiast te maken voor je organisatie. Met een sterke employer brand, word je interessant voor potentiële kandidaten. Vaak maken professionals beslissingen op basis van wat goed voelt. Wie inspeelt op emotionele intelligentie weet op de emotie en het gevoel van de kandidaat in te spelen waardoor een kandidaat sneller voor jou zal kiezen. Zo lijkt recruitment steeds meer op marketing

Recruitment en emotionele intelligentie
De match tussen organisatie en kandidaat wordt vaak gemaakt op basis van research, analyse en data. Veruit de meeste duurzame en goede matches ontstaan op basis van emotionele intelligentie (EQ). Emoties kunnen managen en erop inspelen is een belangrijke vaardigheid om als professional te bezitten. Er zijn 5 manieren waarop EQ kan worden ingezet in het recruitmentproces:

1. Think like a woman 
Bij vrouwen is er vaak sprake van een hoger EQ en emotionele betrokkenheid. Voor Recruitment Consultants is dat gunstig, want dit is iets wat ze tijdens sollicitatiegesprekken goed kunnen achterhalen. Binnen teams heeft emotionele intelligentie ook voordelen, vanwege eigenschappen zoals duidelijke communicatie en goed kunnen luisteren. Dit zijn eigenschappen die ook bij het opstellen van vacatureteksten kunnen worden meegenomen. 

2. Laat de bedrijfscultuur leven in het wervingsproces 
Emotionele intelligentie komt positief tot uiting bij professionals die veel werkgeluk en een hoge mate van werkplezier ervaren. Het is daarom belangrijk om hier ook goed op te focussen in de werving & selectie. Dit kan door bijvoorbeeld authentieke foto’s van werknemers of sfeervideo’s te maken over de organisatie en de werkplek. Vraag ook naar wat medewerkers prettig vinden op de werkvloer en wat ze graag anders zouden zien. Met behulp van deze uitkomsten leer jij jouw (potentiële) medewerkers te begrijpen en wat ze motiveert en hoe dit kan worden gebruikt in de werving van nieuwe professionals.

3. Voeg video & storytelling toe aan je vacatures
Maak niet alleen gebruik van geschreven vacatureteksten maar voeg ook storytelling & video toe aan de vacatures of op je werken-bij pagina. Verhalen zijn een krachtige vorm van communicatie. Visual storytelling trekt de aandacht, spreekt aan en blijft langer hangen. Video speelt een belangrijke rol in het overtuigen van kandidaten. Alle zintuigen en emoties worden aangesproken en geven een correct beeld van de organisatie. Beter geïnformeerde kandidaten zorgen voor minder mismatches en hogere betrokkenheid. 

4. EQ-testen als onderdeel van het wervingsproces
Emotionele intelligentie wordt steeds vaker ingezet ter vervanging van het cv. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van EQ-testen in de werving en selectie. Deze testen tonen de ambities, drijfveren en passie van professionals. Iets wat moelijker te detecteren is met een cv.

Werven op basis van emotionele intelligentie wordt dus steeds belangrijker. Wil jij als werk- of opdrachtgever, HR- of recruitment consultant meer weten over emotionele intelligentie? Bij We Know People helpen we je daar graag bij. Onze recruitment consultants komen graag met je in contact.

Kun je de geschikte vacature niet vinden?

Meld je aan voor een Jobalert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.