Wervingvideo's in de (interim) recruitment en hun kracht! | We Know People

De kracht van wervingsvideo's in (interim) recruitment

5 juli 2023

Wist je dat 75% van de kandidaten een vacaturevideo verkiest boven een vacaturetekst? Een middel waar organisaties niet langer omheen kunnen wanneer ze kandidaten willen vinden én binden. Het helpt ze zichzelf nog beter te positioneren omdat ze met behulp van een wervingsvideo de sfeer binnen hun organisatie goed kunnen laten zien. Waarom het inzetten van wervingsvideo’s écht de moeite waard is en hoe je dat het beste aanpakt lees je in deze blog!

Waarom kiezen voor een wervingsvideo?
Beeld zegt meer dan duizend woorden, daarom zetten we bij We Know People wervingsvideo’s in voor het vinden van versterking binnen een organisatie. Het is een extra middel waarmee je kandidaten voor je kunt winnen, omdat het een beter beeld geeft van de sfeer en bedrijfscultuur. Mensen zijn immers visueel ingesteld. 

Een wervingsvideo, ook wel vacaturevideo of recruitmentvideo genoemd, is een korte video waarin een organisatie haar bedrijfscultuur deelt en een kijkje achter de schermen geeft. Daarmee kun je kandidaten meenemen in de organisatie en laten zien hoe het is om daar te werken. 

Dat deze wervingsmethode aan populariteit wint is niet zo vreemd, want in de ‘war for talent’ moeten bedrijven steeds creatiever zijn om, in deze kandidatenmarkt, op te vallen bij de juiste kandidaten en hen aan zich te binden. Recruitmentmarketing wordt daarom steeds belangrijker. 

De voordelen van wervingsvideo’s
Niets is lastiger dan het omschrijven van de bedrijfscultuur van een organisatie aan mensen die (nog) niet binnen je organisatie werkzaam zijn. Toch wil je kandidaten hier wel al aan laten proeven. Een wervingsvideo is dan een efficiënt middel om kandidaten een gevoel mee te geven van de bedrijfscultuur en ze enthousiast te maken over de organisatie. Naast dat een video je helpt om de organisatie duidelijker te presenteren aan geschikte kandidaten, zijn er nog meer redenen waarom het interessant is om aan de slag te gaan met vacaturevideo’s. 

Wervingsvideo’s helpen je om betere kandidaten te werven. Doordat kandidaten een beter beeld krijgen van de organisatie kunnen ze voor zichzelf gemakkelijker bepalen of ze zich hiertoe aangetrokken voelen. Past de sfeer bij hen of juist niet? Het helpt ze bij hun besluit om wel of niet (verder) te solliciteren bij de betreffende organisatie. 

Het voordeel van wervingsvideo's is dat het je Employer Brand versterkt. Kandidaten zien in een sollicitatieproces vaak alleen de harde eisen van de functie voorbijkomen. Een wervingsvideo helpt om meer over het DNA van de organisatie te weten te komen en welke Unique Selling Points de organisatie meebrengt. 

Daarnaast werken wervingsvideo’s goed op social media. Een wervingsvideo duurt maar enkele minuten en kan daarom gemakkelijk online op de verschillende social media-accounts worden gedeeld. Ook past deze vacaturevideo perfect op de werken-bij pagina van je organisatie.

Zo maak je een goede wervingsvideo 
Bij We Know People gaan wij aan de slag met jouw wervingsvideo. Toch is het handig om te weten hoe dit proces in zijn werk gaat. Daarom delen we hieronder een stappenplan, dat we samen kunnen doorlopen. 

Stap 1: Bepaal je doelgroep
Bepaal voor wie je de video maakt. Wie wil je bereiken? Wat vindt jouw ideale kandidaat belangrijk? Met welke boodschap kun je deze kandidaat aan je binden? 

Stap 2: Beschrijf wat jouw organisatie uniek maakt
Om een goed beeld te geven van de organisatie is het belangrijk dat deze aansluit bij het DNA van de organisatie. Laat zien wat de USP’s zijn. Wat maakt jullie organisatie uniek? En welke extra’s bieden jullie? 
Focus niet alleen op de missie en visie van de organisatie, maar juist ook op de kernwaarden. Is humor bijvoorbeeld belangrijk en is dat ook iets dat duidelijk in jullie bedrijfscultuur terugkomt? Laat dit dan ook zien in de wervingsvideo.  

Stap 3: Maken van een productiesheet
Wanneer je de boodschap duidelijk wilt overbrengen is het belangrijk om goed na te denken over het script voor de video. Begin met een introductie over de organisatie en werk zo langzaam toe naar de vacante positie(s) in de organisatie. Geef daarbij zoveel mogelijk relevante informatie over de openstaande functie(s) en eindig met een outro en een duidelijke call-to-action. Welke vervolgstappen moeten kandidaten nemen om in de werving te worden meegenomen en hoe ziet dat wervingsproces eruit? Bij We Know People verwerken we dit verhaal in een productiesheet. Hierin staan de shots beschreven en geven we aan wie in beeld komt en waar, wie er worden geïnterviewd (medewerkers of ook klanten) en wat er wordt verteld. Hierin staat ook de planning, zodat je weet wanneer de filmdagen zijn en wie wanneer beschikbaar moet zijn op welke locatie. 

Stap 4: En….actie!
Wanneer de productiesheet akkoord is en iedereen op de gewenste tijd en plaats beschikbaar is kan de wervingsvideo worden opgenomen. 

Stap 5: Promotie
Na de montage en nabewerking starten wij de online campagne op de social mediakanalen van We Know People. Met het plaatsen van de video op het juiste moment, op het juiste kanaal met de juiste zoekwoorden en hashtags denken wij na over de promotiestrategie. Zo zorgen we ervoor dat de video goed vindbaar is. 

Ben je nieuwsgierig geworden naar hoe zo’n wervingsvideo eruitziet? Bekijk hier de wervingsvideo van We Know People en laat je inspireren! Wil jij ook een wervingsvideo laten maken voor jouw organisatie? Wij nemen jou dit graag uit handen! Meer weten? Neem dan contact met ons op. 

Kun je de geschikte vacature niet vinden?

Meld je aan voor een Jobalert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.