Met deze 5 stappen zorg jij voor een prettige werkomgeving | We Know People

Met deze 5 stappen zorg jij voor een prettige werkomgeving

20 september 2023

Een sterke Employer Brand wordt steeds belangrijker voor het aantrekken én behouden van (nieuw) personeel. Potentiële kandidaten willen graag zeker weten dat, wanneer ze overstappen naar een andere baan, dit goed aansluit bij hun wensen en behoeften. Onder andere aantrekkelijke primaire en (flexibele) secundaire arbeidsvoorwaarden zijn voor hen belangrijk. Niet alleen wanneer ze nieuw een organisatie binnenkomen, maar ook wanneer ze graag intern een volgende stap willen maken. Een andere belangrijke voorwaarde voor kandidaten om over te stappen is een fijne bedrijfscultuur. Hoe creëer je als werkgever de ideale werkomgeving voor jouw (nieuwe) personeel? In deze blog vertellen wij je er alles over! 

Stap 1: Schep voorwaarden voor een fijne werkomgeving
Allereerst is het belangrijk om intern goed naar je eigen bedrijfscultuur te kijken. Een aantrekkelijke werkomgeving betekent dat je personeel volledig zichzelf kan zijn en waarbij ze een hoge mate van flexibiliteit en werkgeluk ervaren. Ze vinden het belangrijk dat ze de ruimte krijgen om zelf te bepalen hoe, waar en wanneer ze werken. Door hen deze ruimte te geven komen ze tot bloei, waardoor nieuwe ideeën ontstaan. Daarnaast zorgt een prettige werkomgeving voor betere onderlinge relaties tussen medewerkers en met leidinggevenden. Hierdoor komt er ruimte voor eigen initiatief, meningen en feedback naar elkaar.

Stap 2: Investeer in je medewerkers
Ook is het in deze krappe arbeidsmarkt belangrijk om te blijven investeren in huidig en nieuw personeel om bij te blijven in deze ‘war for talent’. Door hen hun kennis te laten verbreden en nieuwe kwaliteiten aan te leren blijven ze waardevol voor je organisatie, omdat daarmee hun werkgeluk verder wordt verhoogt. Daarvoor kun je hen regelmatig trainingen, opleidingen en cursussen aanbieden. Het voordeel daarvan is dat ze deze kennis en vaardigheden meteen binnen de organisatie kunnen toepassen. En dat is weer belangrijk om bij te blijven in een wereld waarin (technologische) ontwikkelingen elkaar snel opvolgen. Daarnaast vinden professionals het belangrijk om gezien te worden. Zorg voor erkenning van hun werk en inzet door hun prestaties te belonen, want dit stimuleert de productiviteit. 

Stap 3: Speel in op veranderingen
De nieuwste trend als gevolg van technologische ontwikkelingen is de mogelijkheid tot hybride werken. Ten tijde van de coronapandemie heeft deze manier van werken een vlucht genomen, die binnen organisaties nog steeds wordt toegepast. Het is inmiddels de norm geworden om professionals de mogelijkheid te geven hun werkweek (deels) remote uit te voeren. Wanneer je als organisatie interessant wilt blijven voor nieuw talent, zul je moeten meegaan in deze trend; voor zover dat mogelijk is binnen je organisatie. 

De aanwezigheid op kantoor wordt daarmee steeds minder belangrijk. Het sturen op resultaat wordt het uitgangspunt. Daar hoort ook een ander leiderschapsstijl bij. Voor een gepersonaliseerde werkervaring staat het motiveren van medewerkers op één, maar dan wel op een manier die versterkend werkt. 

Stap 4: Creëer een fijne en veilige werkplek
Zeker nu professionals zowel op kantoor als thuis hun werk doen moet op beide plekken gezorgd worden voor een fijne en veilige werkplek. Het zorgt ervoor dat mensen nog beter hun werk kunnen doen. Daarvoor is het volgende nodig: 
•    Voldoende daglicht
•    Sta-zitbureau
•    Eén of twee beeldschermen
•    Goed werkende pc/laptop met toetsenbord en muis
•    Laptopverhoger
•    Docking station
•    Goede bureaustoel
•    Toegang tot VPN en netwerkverbinding
•    Toegang tot de clouddienst
Creëer op kantoor werkplekken waar professionals tot rust kunnen komen, zich terug kunnen trekken en geconcentreerd kunnen werken. Om de creativiteit te bevorderen kan het kantoor worden verrijkt met creatieve ruimtes waarin medewerkers even helemaal los kunnen komen van hun werk. Denk aan de mogelijkheid van een tafeltennistafel, of een voetbaltafel en andere ontspannende activiteiten. Daarmee verrijk je de werkplek nog meer. Kleed het kantoor aan met foto’s van leuke teamuitjes, bedrijfsevents etc. en zorg voor planten. Zo haal je groen naar binnen. 

Stap 5: Geef erkenning aan je medewerkers
Je medewerkers positief belonen is een van de beste manieren om je team te motiveren. Zeker met het hybride werken kan het voor medewerkers soms voelen alsof ze niet gezien of gehoord worden. Of dat het werk dat ze doen onopgemerkt blijft. Om dat te voorkomen is het goed om periodieke meetings met elkaar in te plannen, bijvoorbeeld (twee-)wekelijks, fysiek op kantoor of online via videobellen. Zo blijf je met je medewerker in gesprek en ben je op de hoogte van de werkzaamheden waarmee de professional bezig is. Tevens geeft het de mogelijkheid om eventuele obstakels of strubbelingen te bespreken, die snel kunnen worden opgepakt en afgehandeld. 

Een extra middel om medewerkers te belonen voor hun inzet is met behulp van een bonussysteem. Denk aan het verstrekken van een bonus aan medewerkers die bepaalde doelen hebben behaald, of uitzonderlijk werk hebben geleverd bij een specifiek project. Ook kan er organisatie breed worden nagedacht over de invoering van een 13e maand aan het einde van het jaar of een bonus voor mensen die het hele jaar niet ziek zijn geweest of waarbij er op een andere manier sprake was van geen verzuim. 

Kortom, er zijn verschillende stappen die je kunt doorlopen om een prettige werkomgeving te creëren of verder te verbeteren. Heeft deze blog je geïnspireerd om er (verder) mee aan de slag te gaan? En wil je daarover graag advies? Bij We Know People helpen we je daar graag bij. Onze Recruitment Consultants komen graag met je in contact

Kun je de geschikte vacature niet vinden?

Meld je aan voor een Jobalert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.

Jobalert aanmaken