Verminder jouw personeelsverloop dit jaar! | We Know People

Zo verminder jij het personeelsverloop dit jaar!

9 maart 2023

Wist je dat in Nederland het gemiddelde verlooppercentage van personeel rond de 17% ligt? Dit cijfer zal waarschijnlijk nog verder gaan stijgen, vanwege de krapte op de arbeidsmarkt. Wil jij hier goed op voorbereid zijn door personeelsverloop in je organisatie te voorkomen? Lees dan dit blog!

Onvrijwillig versus vrijwillige verloop

Personeelsverloop is er in 2 vormen. Het onvrijwillige en het vrijwillige verloop. Bij onvrijwillig verloop wordt personeel gedwongen om de organisatie te verlaten. Bij vrijwillig verloop gaat de professional zelf weg. Dit kan verschillende redenen hebben. Van te weinig doorgroeimogelijkheden, een verstoorde werk-privé balans, onvrede over het huidige salaris tot betere secundaire arbeidsvoorwaarden

Nadelen personeelsverloop

Personeelsverloop brengt een aantal nadelen met zich mee. Er verdwijnt kennis en ervaring uit je organisatie. Dat kost tijd en geld, want er moet opnieuw personeel worden geworven. Daarna moet er worden geïnvesteerd in een goede onboarding. Wanneer je weet dat de kosten van dit hele werving en onboarding proces gemiddeld 20% van een jaarsalaris is, is het nuttig om vrijwillig personeelsverloop zoveel mogelijk te beperken. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je daarvoor kunt doen. Zie daarvoor onderstaande tips. 

Tip 1: Zorg dat je weet waarom personeel vertrekt

Om dit inzichtelijk te maken is het handig om eerst een onderscheid aan te brengen tussen onvrijwillig en vrijwillig verloop. Bij onvrijwillig verloop weet je meestal wel waarom iemand de organisatie verlaat. Bij vrijwillig verloop is dat wat lastiger te achterhalen. Toch is het belangrijk om dit wel te weten te komen, want zo kun je er beter op inspelen en je positie van aantrekkelijk werkgever versterken. 

Daarom is een goede offboarding belangrijk. Neem goed afscheid van elkaar en ga ook in gesprek met de medewerker die vertrekt waarom de huidige baan niet meer past. Door goed uit elkaar te gaan zorg je ervoor dat vertrekkende professionals wel ambassadeur blijven van je organisatie. Dat ze je organisatie aanbevelen bij anderen, of wellicht zelf in de toekomst toch weer terugkeren. 

Tip 2: Verhoog de medewerkersbetrokkenheid 

Een belangrijke reden om vrijwillig personeelsverloop te beperken is het blijven binden van je huidige personeel. Ga met ze in gesprek over persoonlijke ontwikkeldoelen en stel daar een concreet plan voor op. Belangrijk is om deze ontwikkeldoelen te laten aansluiten bij de bedrijfsdoelen. Zo dragen ze bij aan de successen van de organisatie. Vooral generatie Z, die nu de arbeidsmarkt betreedt, vind het belangrijk om zinvol werk te doen dat bijdraagt aan hun persoonlijke idealen. Hoe meer professionals zich betrokken voelen bij de een organisatie, hoe hoger de arbeidsproductiviteit en hoe lager het personeelsverloop. Een andere manier om de medewerkersbetrokkenheid te verhogen is om regelmatig teamuitjes en teambuildingactiviteiten te organiseren. Dit versterkt de onderlinge band wat zorgt voor een hoge loyaliteit naar elkaar en jouw als werkgever.

Tip 3: Blijf met elkaar in gesprek

Stel niet alleen samen doelen op, maar blijf ook daarna met elkaar in gesprek. Vraag regelmatig een update en feedback aan je personeel over hoe het gaat. Zorg dat je weet wat er speelt en zet dat om in concrete acties. Dan krijgen ze ook het idee dat er écht geluisterd wordt en de feedback serieus wordt genomen. Professionals die zich gehoord voelen, voelen zich prettiger. Dat is de basis voor meer werkgeluk, minder verzuim en verloop. 

Tip 4: Bied perspectief

Werkgeluk is meer dan alleen een goed salaris. Professionals vinden het belangrijk dat er perspectief voor ze is. Ze willen zichzelf graag blijven ontwikkelen. Dit kan niet alleen door ze opleidingen of trainingen aan te bieden, maar ook door promoties of andere interessante arbeidsvoorwaarden. Door bijvoorbeeld een 4-daagse werkweek en de mogelijkheid tot thuiswerk. Het allerbelangrijkste is er als werkgever en manager voor te zorgen dat professionals continu worden gemotiveerd om het beste uit zichzelf te halen.

Tip 5: Wees flexibel

Nu het nieuwe normaal langzaam weer zijn intrede doet in de samenleving is het belangrijk ook nu flexibel te zijn in het aanbieden van verschillende werkvormen. De 9-tot-5 mentaliteit en het fulltime aanwezig zijn op kantoor horen definitief tot het verleden. Juist door corona is de werk-privé balans voor veel professionals nog belangrijker geworden. Stuur op resultaat. Dan wordt het gemakkelijker om hen de vrijheid te geven zelf hun werktijd in te delen. 

Tip 6: Zet in op vitaliteit 

Een ander punt om bij te dragen aan het werkgeluk van je personeel is hen tegenmoet komen in het naleven van een gezonde levensstijl. Biedt ze de mogelijkheid om gebruik te maken van de sportschool tijdens werktijd, of een sportschoolabonnement voor ze te bekostigen en faciliteer een middagwandeling tijdens de lunch. Bij We Know People bereiden we samen een verse en gezonde lunch, lunchen we samen en sporten we elke week gezamenlijk met een personal trainer. 

Tip 7: Begin met een goede onboarding

Hoewel personeelsverloop vooral onder huidig personeel voorkomt, is het ook belangrijk om te letten op professionals die net je organisatie binnenkomen. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 3 nieuwe medewerkers alweer binnen 90 dagen vertrekt. Een goede onboarding is dus essentieel. Blijf met ze in gesprek zodat je weet hoe ze hun eerste paar maanden binnen de organisatie ervaren en hoe je eventuele twijfels en strubbelingen voor ze kunt wegnemen. Zeker nu de onboarding steeds meer in een hybride vorm plaatsvindt. Simpelweg omdat professionals niet meer dagelijks op kantoor aan het werk zijn.

Kortom, er zijn allerlei manieren waarop je vrijwillig personeelsverloop kunt terugdringen. Het vraagt vaak wel wat extra tijd en investering, maar daarmee houd je de kennis en ervaring binnen je organisatie. 

Bij We Know People helpen we je niet alleen bij de zoektocht naar nieuw talent, we denken ook graag mee over hoe je talent aan je kunt binden en in ze kunt blijven investeren.

Wil jij graag advies over hoe je het personeelsverloop kunt terugdringen binnen jouw organisatie? Neem dan contact met ons op!

Kun je de geschikte vacature niet vinden?

Meld je aan voor een Jobalert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.