Durf een nieuw pad in te slaan om gelukkig te worden! | We Know People

Om gelukkig te zijn in je werk, moet je soms een nieuw pad durven in te slaan

19 oktober 2023

Laura is in 2020 gestart bij We Know People als Recruitment Consultant nadat ze enkele jaren in de hospitality branche heeft gewerkt. Wat maakt de overstap naar recruitment zo leuk en wat was de reden voor deze carrièreswitch? We interviewden haar om hierachter te komen.

Je bent op 1 januari 2020 bij We Know People gestart als Recruitment Consultant in het Digital en Data team. Wat houd dat precies in?
Ik bemiddel vooral Digital Marketing professionals en Digitale profielen, zoals CRM of database rollen, specialistische rollen, digital marketeers en E-commerce managers.

In deze rol koppel ik opdrachtgevers aan professionals die goed aansluiten op de gewenste kwalificaties. In dit vak zie je dat mensen echt aan bepaalde eisen moeten voldoen. Je moet bijvoorbeeld echt SEA ervaring hebben wanneer een opdrachtgever een SEA specialist zoekt. Maar er moet vooral ook een match op persoonlijkheid zijn. 

Gelukkig kunnen we, na corona, weer op bedrijfsbezoek, om zo bedrijven te leren kennen. Op basis van de bedrijfscultuur kan ik de juiste match maken met de professional die daar aan de slag gaat.


Corona maakte het inderdaad lastiger. Hoe heb je dat toen gedaan? Het matchen van professionals aan opdrachtgevers, aangezien bedrijfsbezoeken toen niet mogelijk waren.
Veel ging digitaal en ik kon gelukkig goed met collega’s optrekken. Gesprekken voeren gebeurde digitaal. In de begintijd van corona werd het ook wel even wat rustiger. Je merkte dat bedrijven hun vacatures ‘on hold’ zetten. Daardoor heb ik toen proactief heel veel kandidaten gesproken. Het voordeel daarvan is dat je ook heel veel leert van de kandidaat zelf. Wat doe je nu op je werk? Waar ben je naar op zoek in de toekomst? En als je dan met opdrachtgevers gaat praten kun je ook zeggen - dit soort professionals zijn er in de markt. 

Om een gevoel te krijgen bij de bedrijfscultuur voerde ik verder ook Teams videogesprekken en keek ik op hun website. Toch vind ik het fijn dat we nu weer echt op bedrijfsbezoek kunnen gaan. Dat maakt het nog leuker. Je kunt bij veel bedrijven binnenkijken. 


Je hebt een achtergrond in hospitality. Kun je hier wat meer over vertellen? 
Ik heb de Middelbare Hotelschool gedaan in Groningen. Daarna ben ik HBO Communicatie gaan studeren, ook in Groningen. Deze opleiding richtte zich heel erg op marketing. Ik ben afgestudeerd op een eigen product. Ik heb een documentaire gemaakt voor Theater Pepijn. Dat was heel leuk. Daar heb ik mijn scriptie over geschreven. De documentaire is ook uitgezonden op TV west en staat op YouTube. 

Tijdens deze studie en afstudeerperiode werkte ik in het Westen van het land - als bijbaan - bij Huis Ter Duin. Na mijn afstuderen heb ik heel lang getwijfeld over wat ik wilde gaan doen. Grappig genoeg dacht ik toen ook al aan recruitment, want het sprak mij toen al aan. 

“Je werkt met mensen. Je zorgt ervoor dat de juiste mensen op de juiste plek terecht komen. Dat deel leek mij toen al heel leuk”

Alleen werd mij bij Huis ter Duin de kans geboden om leidinggevende ervaring op te doen. Daar heb ik toen voor gekozen. Deze ervaring kon in de toekomst van pas komen én het was natuurlijk hartstikke leuk! Ik groeide al snel door naar de rol van Assistant F&B Manager, waarbij ik samen met de F&B Manager verantwoordelijk was voor verschillende restaurants.

Toen ik begon als Assistant F&B Manager waren we voor twee van de restaurants op zoek naar een manager. Daarnaast was het werven van medewerkers voor het zomerseizoen lastig. Huis ter Duin zit in Noordwijk, veel studenten zoeken bijbaantjes in de stad waar ze studeren.

Ik heb toen een plan geschreven hoe we de werving & selectie het beste konden aanpakken om de teams op volle sterkte te krijgen. Na 2,5 jaar waren wij alleen nog ondersteunend aanwezig op de achtergrond. Toen ben ik na gaan denken over mijn volgende stap. Ik wilde wat meer de diepte in. Toen ben ik veel gesprekken gaan voeren. Zo kwam ik toch weer bij recruitment uit en ben ik uiteindelijk aan de slag gegaan bij We Know People. 

En waarom heb je uiteindelijk de overstap gemaakt naar de recruitmentbranche?
Wat ik interessant vind in een baan is het contact met mensen. Wat ik miste in mijn opleiding is dat je vooral bezig bent met het maken van communicatie-uitingen of teksten schrijven. Hier ga je vooral zelf aan de slag. Ik vind het juist heel erg leuk om in connectie te staan met iemand. Dat heb je natuurlijk heel erg in de hospitality, want daar heb je veel contact met medewerkers en gasten. Je zorgt ervoor dat iemand het heel erg naar z’n zin heeft. In recruitment wil je ook dat iemand het naar z’n zin heeft, zich goed voelt en gelukkig is met het werk dat hij/zij doet. Dat is waar mijn kracht ligt. Werk is een groot onderdeel van je leven. Dat zijn de dingen die me erg in het recruitment aanspreken. 

Zoals je het beschrijft lijken de hospitality en recruitmentbranche inderdaad erg op elkaar. Had dit ook invloed op de verwachtingen die je vooraf van recruitment had? 
Ik ging er heel erg blanco in omdat ik natuurlijk helemaal geen ervaring had in recruitment. Ik liet het gewoon op me afkomen. Inhoudelijk wist ik, dat er de afgelopen jaren op marketing gebied veel is veranderd, waardoor ik mijn marketing kennis moest bijspijkeren. Dit betekende veel mensen spreken en ervaring opdoen.

Wat vind je belangrijk in je werk?
Wat ik belangrijk vind is dat je transparant bent naar je kandidaat en de opdrachtgever. Dat is de basis voor een goede samenwerking. Ik ben ook altijd heel open tegen kandidaten die in een procedure zitten. Eerlijke verwachtingen scheppen draagt heel erg bij aan het proces. 

En net iets verder kijken. Een kandidaat die op het eerste gezicht niet meteen een 1-op- 1 match is, maar qua persoonlijkheid wel goed past. En dat je bedrijven helpt zich daarvoor open te stellen. Het is belangrijk dat er een match is tussen de bedrijfscultuur en de persoonlijkheid van een kandidaat. 

Natuurlijk is het ook belangrijk dat je het niveau aankunt, maar misschien leert iemand heel snel en past iemand op lange termijn veel beter bij je organisatie dan iemand die op dit moment op papier helemaal 1- op-1 aansluit. 

Voor specialistische functies zijn er meestal wel harde eisen, bijv. bepaalde SEA ervaring. Ik probeer opdrachtgevers dan verder te laten kijken dan alleen het cv. Dat is iets wat ik zelf ook heel belangrijk vind. 

Als je kijkt naar je ambities en drijfveren, wat wil je dan nog graag bereiken? 
In het begin had ik helemaal geen recruitment ervaring, maar nu vervul ik vacatures zelfstandig en werk ik nieuwe collega’s in. Ik vind het leuk om hen mee te nemen in ons werk en ervoor te zorgen dat zij straks ook hun werk goed kunnen doen én happy zijn met wat ze doen. 

Ook dit lijkt heel erg op mijn werk bij Huis ter Duin. Ik heb daar heel veel mensen ingewerkt. Ik heb gekozen voor recruitment, omdat ik meer diepgang zocht, maar inmiddels vind ik het ook leuk om me weer met meer bezig te zijn dan alleen de inhoud. Door te sparren met opdrachtgevers en écht een gesprekspartner voor ze te zijn. Door ze advies te geven over naar wat voor kandidaat ze op zoek zijn of hoe ze een functie het beste kunnen neerzetten. En daar vervolgens ook mijn team in mee te nemen. Die afwisseling maakt mijn werk heel erg leuk. 

Tot slot, welke adviezen heb je voor professionals die een switch overwegen naar recruitment? 
Wanneer je iets anders wilt gaan doen dan bijvoorbeeld horeca, is het best lastig om te kiezen wat je gaat doen. Ik denk dat recruitment een goede stap is als een baan zoekt waarbij je veel contact heb met mensen naast administratieve werkzaamheden.

Binnen recruitment leer je veel mensen kennen, ben je met ze in gesprek, overleg je met opdrachtgevers en maak je matches. Dit zorgt voor afwisseling en snelheid in je baan. 

Vanuit de horeca was ik gewend snel te schakelen en met veel dingen tegelijkertijd bezig te zijn. De baan van Recruitment Consultant is druk, dus kwam mijn horeca ervaring komt goed van pas. 

Mensen beseffen vaak niet hoe groot de impact van je werk is op je leven. Dat heb ik in hospitality heel erg gemerkt. Ik werkte veel, mijn werk was mijn leven. Je ziet je collega’s vaker dan je eigen partner. Daardoor besef je hoe belangrijk het is dat je het naar je zin hebt op je werk en mensen om je heen hebt die je positieve energie geven. Die energie neem je ook mee naar huis. Daarom is het zo belangrijk dat je iets doet wat je leuk vindt. Daaraan bijdragen is wat het werk van een recruiter heel leuk maakt. 

Voor mensen die bijvoorbeeld psychologie hebben gestudeerd, is de recruitmentbranche ook interessant, want wat is het, dat je bepaalde keuzes maakt in je werk voor het ultieme werkgeluk? Binnen recruitment kom je daarachter.

Denk jij ook na over een carrièreswitch vanuit hospitality naar recruitment? Neem contact met Laura op via Laura@WeKnowPeople.nl 

Kun je de geschikte vacature niet vinden?

Meld je aan voor een Jobalert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.