Is de deur definitief dicht bij een ex medewerker? | We Know People

Een ex-medewerker opnieuw aannemen? Dit zijn de voor- en nadelen.

5 april 2023

Het is jammer als een personeelslid je organisatie verlaat. Toch betekent dat niet altijd dat de deur definitief dicht is. Zeker wanneer er sprake was van een goede offboarding. Dat de samenwerking op een prettige manier is beëindigd. Vaak is de oud-medewerker nog steeds een ambassadeur is voor je organisatie. In sommige gevallen blijft het contact tussen beide partijen, zelfs na het vertrek van de professional, bestaan. De kans op een terugkeer op het oude nest is daarmee aanwezig. Er is dan sprake van boomerang recruitment. Een ontwikkeling die we bij We Know People steeds vaker tegenkomen. Waarom je hier als werkgever voor zou kiezen en wat de voordelen en nadelen zijn lees je in dit blog! 


Wat is boomerang recruitment? 
Simpel gezegd is boomerang recruitment dus het opnieuw aannemen van ex-medewerkers. Zeker in deze krappe arbeidsmarkt, zien we bij We Know People dat onze opdrachtgevers de banden met hen graag weer opnieuw aanhalen. Het is in deze tijd een effectieve manier om vacatures op te vullen en het personeelsverloop terug te dringen.

De voordelen
Deze oud-collega’s kennen de organisatie van haver tot gort. Daarmee neemt de kans op een goede match toe. Natuurlijk heeft de professional de organisatie niet zomaar verlaten. Duik daarom nog eens een keer in het personeelsdossier om te zien wat de reden voor vertrek was. Daardoor kun je beter inschatten wat de kansen zijn dat iemand terugkomt en op basis daarvan een passend en aantrekkelijk voorstel doen. Doordat de persoon al eerder voor je organisatie gewerkt heeft, duurt ook het inwerken vaak minder lang. Wie de organisatie is en wat ze doen is al bekend. Alleen de functie, werkzaamheden en collega’s kunnen (deels) anders zijn.
Er zijn nog meer redenen waarom het opnieuw aannemen van een oud-medewerker interessant kan zijn: 

-    Ex-medewerkers hebben in de tussentijd nieuwe kennis en ervaringen opgedaan bij andere bedrijven. Dit nemen ze mee, waardoor ze op nieuwe manieren naar jouw organisatie kijken. 

-    Het aannemen van ex-medewerkers heeft een positief effect op het imago van jouw organisatie, omdat het bewijst dat je een aantrekkelijk werkgever bent. 

-    De kosten voor werving en (bij)scholing van oud-medewerkers zijn lager dan voor nieuwe medewerkers.

-    Ex-medewerkers zijn meer betrokken en loyaal. Ze weten hoe de organisatie werkt en zijn niet voor niets weer teruggekomen. Ze werken er prettig en kunnen zich goed ontwikkelen.

De nadelen
Uiteraard kent het terughalen van een oud-medewerker ook nadelen. Zo kan de terugkeer intern bij het personeel en directe collega’s negatieve reacties oproepen, omdat zij misschien de reden kennen dat iemand weg is gegaan, of omdat iemand überhaupt is weggegaan. Zij kunnen het zien als achteruitgang in plaats van een vooruitgang dat iemand terugkeert. Ook kan de vraag voordoen, of er nog andere mensen in de race waren voor de functie, die wellicht ook geschikt waren, maar deze persoon terugkeert, omdat deze (hernieuwde collega intern nog contacten had. 
Daarnaast kan er ook twijfel ontstaan over de loyaliteit van en het vertrouwen in de terugkerende professional. Deze heeft de organisatie al eens eerder verlaten en dat kan zomaar weer gebeuren. 
Een laatste nadeel is dat volgens onderzoeken oud-medewerkers op een bepaald moment niet meer groeien. De kwaliteit en kennis blijft op een gegeven moment stabiel. 

Wikken en wegen
Toch wegen de nadelen niet op tegen de voordelen. Vooral omdat de nadelen met name op angst voor herhaling zijn gebaseerd. Vaak weet je uit de ervaringen uit het verleden welke oud-medewerkers je graag terug wilt halen. Waarop de kans voor een hernieuwde klik groot is en waarvan je weet dat deze personen opnieuw van toegevoegde waarde zijn voor je organisatie.  De kans is dat het een goede beslissing is, is daardoor hoog!

Houd contact
Tips om te bepalen iemand wel of niet opnieuw aan te nemen zijn om te kijken naar de reden van het (on)vrijwillige vertrek. Hoe de offboarding heeft plaatsgevonden en de mate waarop er daarna nog onderling contact is geweest. Dat het contact minder intensief wordt is geen probleem. Het is altijd mogelijk om iemand te blijven volgen om zo op de hoogte te blijven. Naast bellen, mailen en Whatsappen, kan ook het interessant zijn iemand te blijven volgen via LinkedIn of door het regelmatig versturen van zakelijke nieuwsbrieven. 
Ook bij We Know People plaatsen we steeds vaker kandidaten waarbij er sprake is van boomerang recruitment. Dus wil jij hier meer over weten? Of wil je graag hulp bij het invullen van openstaande vacatures? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag bij het vinden van geschikte kandidaten.  
 

Kun je de geschikte vacature niet vinden?

Meld je aan voor een Jobalert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.