Over werken

Lees hier al onze blogs over werken, de arbeidsmarkt en trends & nieuws.

Mensen verbinden. Dat doen we niet alleen via recruitment, maar ook door positieve, inhoudelijke en inspirerende content te delen.

Vrouwen op de arbeidsmarkt: vooral in het sollicitatieproces merk je het verschil met mannen

Kulve 8-3-2018 9:28
Categorieën: Alles, Trends & nieuws, Voor opdrachtgevers, Werk & carrière

Het is Internationale Vrouwendag en daarom gaat dit blog over vrouwen op de arbeidsmarkt. We interviewden Marion Kremer, eigenaresse van ‘Kremer & Company – stakeholder strategies’. Op de werkvloer merkt zij weinig verschillen tussen mannen en vrouwen. Wél is er een groot verschil tijdens het sollicitatieproces. 

  1. 1. Heb jij positieve dan wel negatieve ervaringen als ‘’vrouw op de arbeidsmarkt’’? 

Marion: ‘’Ja en nee. Ik ben er een klein beetje wars van. Als je je focust op een ‘’probleem’’, dan is er ook een probleem. Ik heb altijd geacteerd naar mijn eigen beste kunnen. Het feit dat ik vrouw ben gebruik of misbruik ik niet. Vrouwen in een team brengen wel een andere dynamiek. Die diversiteit is belangrijk, maar gaat voor mij verder dan alleen het man of vrouw zijn.’’ 

  1. 2. Merk jij dat er verschillen zijn tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt? 

Marion: ‘’Op de werkvloer merk ik geen verschil. Waar ik het wel merk, is tijdens het sollicitatieproces. Ik moet in sollicitatiegesprekken altijd heel goed uitleggen wat mijn ervaring is. Ik moet in detail uitleggen wat mijn ervaring is en referenties en bewijzen aandragen. Mannen kunnen dat makkelijker poneren; van hen wordt sneller aangenomen dat ze het wel kunnen. 

Daarbij heb ik gemerkt dat vrouwen bescheidener zijn in de onderhandelingen. Als ik een sollicitatiegesprek afneem met een vrouw, zal zij sneller aangeven dat ze niet weet of ze een bepaald onderdeel van de baan wel kan. Mannen zijn daarin veel zelfverzekerder. En dat merk je ook in onderhandeling over het salaris. Mannen weten zich over het algemeen beter te positioneren dan vrouwen. Ik heb hier zelf overigens nooit last van gehad: ik houd van sales en ik gebruik dat ook voor mezelf. Ik geloof dus dat het heel erg gaat om je eigen attitude. En dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.’’ 

''Vrouwen zijn bescheidener in de onderhandelingen''

  1. 3. We horen steeds vaker dat de arbeidsmarkt feminiseert. Wat is jouw mening hierover? 

Marion: ‘’Vrouwen op de arbeidsmarkt is op dit moment een hot topic. Ik denk dat het goed is dat er meer aandacht is voor diversiteit. Maar volgens mij moet die aandacht in de volle breedte zijn, en niet puur op basis van een man/ vrouw scheiding. Zo let ik bij teamsamenstellingen heel erg op diversiteit in wat mensen kunnen. Ik wil mensen die de creativiteit aanjagen, jonge honden, en professionals met een verschillende culturele achtergrond en die daarmee verschillende invalshoeken meebrengen. Dus ik selecteer op een kleuring van competenties. 

En ja, als er veel mannen in een team zitten, dan wil je daar vaak wel vrouwen bij. Over het algemeen zijn die oplossingsgerichter en leggen zij problemen sneller op tafel. Maar als een man dit type rol kan vervullen, dan is dat ook prima.’’ 

  1. 4. In een artikel in Trouw stond laatst dat werkgevers er vanuit gaan dat vrouwelijke collega’s een topfunctie niet ambiëren of niet aankunnen. Wat is jouw ervaring hiermee?

Marion: ‘’Dat zit in vrouwenhoofden. Als je denkt dat je het niet kan, dan lukt het ook niet. Daarnaast ben ik ook heel erg van mening dat je ambitie moet kloppen bij de baan die je zoekt. Ik zag een keer op televisie een interview waarin iemand vroeg hoe een directeur tegenover een vrouw stond die drie dagen wilde werken in het MT wilde werken. MT-functies zijn geen banen van drie dagen, dus dan moet je dat niet willen. Zowel mannen als vrouwen niet. Natuurlijk kunnen vrouwen topfuncties aan. Evident is dan wel dat je alles dan wel heel goed moet regelen, zowel privé als in je carrière. Dat is essentieel. En daarin zie je wel een verschuiving in de maatschappij: het kunnen nu ook mannen zijn die parttime gaan werken, in plaats van de vrouw.’’ 

''Je ambitie moet kloppen bij de baan die je zoekt''

  1. 5. Dan naar een andere doelgroep: heb je nog tips voor vrouwen die net zijn afgestudeerd en terecht komen op de arbeidsmarkt?

Marion: ‘’Wees heel authentiek. En ga staan. Iedereen is het waard om te gaan staan. Zoek je talent en weet dat je ertoe doet. Een mooi voorbeeld: de marketing stagiaire zei laatst in een meeting dat ze vanwege haar ervaring nog niet zoveel kon bijdragen aan het team. Toen heb ik haar verteld dat ze hartstikke veel kan bijdragen! Door vragen te stellen, wordt het team getest op kennis: ‘zijn we echt nog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de markt?’ En zo leren senior professionals beter uitleggen. Dus: onderschat je talent niet en vertel ook wat jij toevoegt!’’

  1. 6. Is er nog iets dat je over dit onderwerp zou willen zeggen? 

Marion: ‘’Ja, het is vandaag Internationale Vrouwendag, maar ik zou willen dat het verder gaat dan de diversiteit van vrouwen alleen. Laten we ons richten op de diversiteit van professionals op de arbeidsmarkt in de volle breedte.’’ 

''Het is vandaag Internationale Vrouwendag, maar ik zou willen dat diversiteit verder gaat dan vrouwen alleen''

Wil jij als vrouw meer in je kracht gaan staan in jouw werk? Bekijk dan hier ons vacatureoverzicht om passende banen te vinden bij jouw talenten en persoonlijkheid, zodat je geheel authentiek kan zijn.

Ben je als bedrijf op zoek naar iemand die complexe communicatieproblemen kan oplossen? Marion Kremer is gespecialiseerd in marketing, corporate communicatie en CSR. Bekijk hier haar LinkedIn profiel.

Reageer

Deel dit artikel
WeKnowPeople gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses. Meer weten?
Close