Over werken

Lees hier al onze blogs over werken, de arbeidsmarkt en trends & nieuws.

Mensen verbinden. Dat doen we niet alleen via recruitment, maar ook door positieve, inhoudelijke en inspirerende content te delen.

Op zoek naar een nieuwe baan als Data Professional? Kom in contact met ons data team!

Kulve 18-9-2018 17:11
Categorieën: Alles, Werk & carrière

Wat gebeurt er met jouw cv als je je inschrijft bij WeKnowPeople als Data Professional? En hoe verloopt de sollicitatieprocedure? Dit zijn veelgestelde vragen die Data Recruitment Consultants Jorieke en Hotske vaak tegenkomen. In dit blog leggen we je uit wat je kan verwachten als je bij WeKnowPeople solliciteert. 

Om te beginnen kan je op drie manieren met ons in contact komen: 1) via een open inschrijving op onze website, 2) door te solliciteren op een vacature die bij ons openstaat, 3) via een data coachingsgesprek. 

 1. Een nieuwe baan via een open inschrijving op de WeKnowPeople website:

Vrijblijvend, snel én makkelijk. Je kan jouw cv uploaden of je LinkedIn profiel koppelen, waardoor het inschrijfformulier automatisch wordt ingevuld! Als jij je gegevens bij ons achterlaat kunnen we snel contact met je opnemen.

 • Stap 2: Het data team neemt contact met je op

Als je bent ingeschreven neemt Recruitment Consultant Jorieke of Hotske contact met je op. Dit kan op verschillende manieren. Als je een mailtje krijgt, kunnen wij waarschijnlijk op dat moment niet iets voor je betekenen. Er wordt weer contact met je opgenomen zodra er een passende vacature voor jou binnenkomt (ondertussen hoef je natuurlijk zelf niet stil te zitten: zie stap 4B).
En andere manier waarop jij kan worden benaderd is telefonisch. Dit gebeurt op het moment dat er wél een passende vacature open staat bij WeKnowPeople. Als dat het geval is, word je uitgenodigd voor een gesprek bij ons op kantoor in Haarlem!

 • Stap 3: Op gesprek bij WeKnowPeople

Tijdens dit gesprek wordt er ingegaan op jouw (werk)ervaring, persoonlijkheid en ambitie. Je kan het zien als een eerste kennismaking. Daarnaast worden natuurlijk jouw carrièremogelijkheden besproken. Jorieke of Hotske legt jou de beschikbare vacature voor en samen besluiten jullie of het een goede vervolgstap is voor jou. 

Ondertussen hoef je natuurlijk zelf niet stil te zitten

 • Stap 4A: Als de vacature wel bij jou past

Als iedereen na het kennismakingsgesprek overtuigd is van een match, wordt jouw profiel voorgelegd aan de opdrachtgever. Zodra hij of zij ook de potentie in jou ziet, mag je op gesprek bij de organisatie! De Consultants bereiden je hier uiteraard goed op voor. Tips voor de voorbereiding kan je teruglezen in dit blog.

~ Mag je op gesprek bij de opdrachtgever? Het vervolgproces lees je vanaf stap 4 van het volgende stappenplan (scrol hiervoor naar beneden)! Anders:

 • Stap 4B: Als de vacature niet bij jou past

De conclusie van het gesprek kan ook zijn dat de vacature toch niet helemaal in jouw straatje past. Wanneer dit het geval is, wordt het sollicitatieproces omgedraaid. Wij houden jou op de hoogte van relevante vacatures. Dit kan door middel van onze maandelijkse data nieuwsbrief en LinkedIn. Als je je inschrijft op onze website, kan je je ook direct aanmelden voor de nieuwsbrief. Zie je een interessante vacature voorbijkomen? Dan kan je solliciteren. En dat brengt je bij het volgende punt: 

 1. Een nieuwe baan via een sollicitatie voor een specifieke vacature

 • Stap 1: Solliciteer voor een vacature op onze website

Volg je ons op LinkedIn en zie je een interessante vacature voorbij komen? Dan kan je natuurlijk ook zelf actie ondernemen: solliciteer! Dit gaat heel makkelijk via de sollicitatiebutton op onze website. Stuur je cv vooral mee; een motivatiebrief is niet nodig. Hoe je ervoor zorgt dat jouw cv er op z’n best uit ziet lees je in dit blog over cv tips voor Data Professionals.

 • Stap 2: Het data team neemt contact met je op

Jorieke of Hotske neemt contact met je op nadat jouw sollicitatie bij hen is binnengekomen. Je krijgt een mail van de Consultant als zij vindt dat jij niet helemaal goed bij de functie past. In de mail lees je ook om welke redenen dat is. Ziet het team wél genoeg overeenkomsten tussen jou en de functie dan word je uitgenodigd voor het kennismakingsgesprek.

 • Stap 3: Op gesprek bij WeKnowPeople

Tijdens het kennismakingsgesprek worden de details besproken van de vacature waarvoor jij solliciteert. Pas jij op persoonlijk én professioneel gebied bij de functie en denkt de opdrachtgever er net zo over? Dan mag je op gesprek bij de organisatie. Zo niet, blijf dan vooral de nieuwsbrief en LinkedIn in de gaten houden. En de website natuurlijk! 

Stuur je cv vooral mee, maar een motivatiebrief is niet nodig

 • Stap 4: De voorbereiding voor het gesprek met de opdrachtgever

Voor dat het gesprek met de opdrachtgever plaatsvindt, word je gebeld door een van de Data Consultants. Zij zorgt er voor dat je goed voorbereid het gesprek in kan gaan. Ze vertelt je waar je extra op moet letten: type kleding, specifieke ervaring die je kan benadrukken, vragen die je kan stellen en nog veel meer. Dit allemaal zodat jij met een gerust hart het gesprek kan binnenstappen!

 • Stap 5: Op eerste gesprek bij de opdrachtgever

Meestal krijg je aan het begin van het gesprek de ruimte om jezelf kort voor te stellen. Daarna kan de functie worden toegelicht. Ook zal jouw gesprekspartner vragen gaan stellen over jouw persoonlijkheid, (werk)ervaring en ambitie. Deze 10 vragen komen hoogstwaarschijnlijk voorbij. Nadat jij de sollicitatievragen hebt beantwoord komt er een moment waarop jij vragen mag stellen. In dit blog lees je daar meer over!
 

 • Stap 6: Op tweede gesprek bij de opdrachtgever

Het proces verschilt per opdrachtgever. Na een eerste gesprek volgt er meestal een tweede gesprek. Tijdens het eerste gesprek wordt er vaak nog veel afgetast. In het tweede gesprek wordt er dan specifieker ingegaan op de inhoud van de rol. Vaak is dit gesprek ook met iemand anders. Zijn de details van de rol al uitgebreid aan bod gekomen in het eerste gesprek dan heb je waarschijnlijk het tweede gesprek met de Hiring Manager. 

 • Stap 7: Het doen van een assessment

Het komt ook voor dat je een assessment moet doen. Voor sommige opdrachtgevers is dit vooraf aan de gesprekken, maar meestal is het tussendoor of er na. Door middel van dit assessment worden jouw verschillende kwaliteiten getoetst. Denk bijvoorbeeld aan IQ, technische skills en ruimtelijk inzicht. Maar ook jouw persoonlijkheid kan getest worden. Bijvoorbeeld aan de hand van meerkeuze vragen zoals: “Onderneem jij dingen met vrienden of lees je liever een boek?” Je kan ook een businesscase voorgelegd krijgen. De opdrachtgever test zo jouw vermogen om een specifieke situatie goed te interpreteren.

Ook jouw persoonlijkheid kan getest worden

 • Stap 8: De salarisonderhandeling

Als alle gesprekken en assessments goed zijn verlopen dan is het tijd voor de salarisonderhandeling. Vaak wordt er in overleg met de opdrachtgever en de Consultant een bod gedaan. Wil je hier nog over onderhandelen, dan word je daarin ondersteund door de Consultant. Doordat onze Recruitment Consultants een goed beeld hebben van de situatie in de specifieke branche wordt er een realistische inschatting gemaakt van het salaris. Er wordt rekening gehouden met de belangen van alle partijen.

 • Stap 9: Een nieuwe baan!

Gefeliciteerd! Het contract is opgemaakt: je hebt een nieuwe baan. Maar je hoeft geen afscheid te nemen van ons! Jorieke of Hotske neemt contact met je op nadat je een maand gewerkt hebt. Zo blijven we met je in contact. 

 1. Maak kennis met ons data team (bijvoorbeeld via een data coachingsgesprek)

Jorieke en Hotske beantwoorden graag jouw vragen! Ben je benieuwd of jouw cv er goed uitziet of wil je eens loopbaanadvies krijgen? Speciaal voor Data Professionals bieden we een vrijblijvend coachingsgesprek aan!

We hopen je snel te spreken, 
Jorieke en Hotske

 

Reageer

Deel dit artikel
WeKnowPeople gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses. Meer weten?
Close