Over werken

Lees hier al onze blogs over werken, de arbeidsmarkt en trends & nieuws.

Mensen verbinden. Dat doen we niet alleen via recruitment, maar ook door positieve, inhoudelijke en inspirerende content te delen.

Hoe schrijf je een goede vacaturetekst?

Kulve 4-1-2018 11:06
Categorieën: Alles, Recruitment marketing, Voor opdrachtgevers

De week van... Irene

‘’Vacaturetekst zonder inspiratie blijkt voor sollicitant grote afknapper’’ en ‘’Vacatureteksten bevatten schrikbarend weinig voor de doelgroep relevante informatie’’, kopte Werf& in 2017. In mijn werk als Content Creator bij WeKnowPeople wil ik het verschil maken met mijn vacatureteksten. Een goed geschreven vacaturetekst kan namelijk een professional over de streep trekken om te solliciteren. In dit blog lees je hoe ik dat doe.

  1. Een goede tekst levert je sollicitanten op

‘’Ik heb snel goede mensen nodig, maar er solliciteert gewoon niemand’’, zei mijn moeder zuchtend terwijl we aan de keukentafel zaten. Mijn moeder is Manager in de zorg en verantwoordelijk voor het samenstellen van de teams. ‘’Laat mij jullie vacatureteksten eens zien’’, zei ik. En ja hoor, zoals ik al had verwacht begon de tekst met: ‘’Het Burgemeester van Julsinghatehuis is een woonzorgcentrum dat alle vormen van lichte tot meer intensieve ouderenzorg biedt. Dit doen wij vanuit de visie dat de cliënt…’’ Ik was afgehaakt. ‘’Mam, jullie zoeken twintigers - mensen van mijn leeftijd - in een branche waar een schreeuwend tekort is aan personeel, en dan begin je je vacaturetekst hiermee?!’’

  1. ‘’Ik heb snel goede mensen nodig, maar er solliciteert gewoon niemand’’

Waarom wind ik me hier zo over op? In mijn werk zie ik hoe de juiste tekst, professionals kan verbinden aan een nieuwe baan. Een matige vacature is daarom een gemiste kans: zowel voor jouw organisatie als voor de gezochte professional. Een half jaar geleden deed ik een kort interview met één van onze kandidaten die succesvol geplaatst is bij een bedrijf. Hij had de vacaturetekst van de opdrachtgever zelf gelezen op LinkedIn, maar niet gesolliciteerd. Wel solliciteerde hij op de (geanonimiseerde) vacaturetekst van WeKnowPeople, omdat daar veel beter instond wat de kern van de functie was. En de tone of voice was blijven hangen. Pas achteraf wist hij dat het om dezelfde vacature ging: ‘’Zonder jullie was ik nooit bij mijn huidige baan terecht gekomen’’. Met andere woorden: een goed geschreven vacaturetekst zorgt ervoor dat de juiste mensen solliciteren! 

De meest gemaakte fout in vacatureteksten is, volgens mij, dat organisaties beginnen vanuit hun eigen perspectief. Laat ik dan iedereen wakker proberen te schreeuwen: It’s not about you! Het gaat om de lezer, de professional die jij wil aantrekken voor jouw openstaande positie: wat wil die persoon weten? Ik gaf mijn moeder in een ochtend een aantal tips. Een maand later vertelde ze me lachend dat ze zelf een vacaturetekst had geschreven waar zes sollicitanten op af waren gekomen waarvan ze er vier ging aannemen. Vier mensen verbonden aan een nieuwe baan: dat is toch prachtig! Hieronder mijn tips aan haar…

  1. 1. Denk vanuit de doelgroep

Schrijf je een vacature voor een Junior of een Senior Online Customer Journey Expert? Dan zal je je tekst daar op moeten aanpassen. Een Junior Customer Journey Expert zal over het algemeen geïnteresseerder zijn in de werksfeer; een Senior wil juist meer weten over de inhoud van de baan en mogelijkheden om thuis te kunnen werken. 

Zelf heb ik onderzoek gedaan naar de doelgroepen binnen de vakgebieden van WeKnowPeople. Dat kost veel tijd, maar het is ontzettend leuk om te doen en het leidt tot effectievere vacatureteksten. Als je hiervoor geen tijd hebt, kan je de vacature ook altijd laten lezen aan andere professionals binnen jouw doelgroep. Die zullen ongetwijfeld tips en tops kunnen aangeven.

  1. De makkelijkste tip...

De makkelijkste tip die ik je kan meegeven: benoem wat deze baan biedt. Het salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden, doorgroeimogelijkheden, thuiswerken, leuke collega’s, een in-house koffiebar op het werk, zakenreizen, een leaseauto, of legendarische teamuitjes. Waarom wil jouw doelgroep van baan veranderen? Laten we dat nou eens in de vacaturetekst opschrijven…

  1. 2. Tone of voice

Naast de inhoud, gaat het ook om de juiste toon. Hoe wil jouw doelgroep worden aangesproken? Sales vacatures, bijvoorbeeld, doen het over het algemeen beter als ze kort en energiek worden geschreven; terwijl data professionals in meer detail willen weten wat ze precies gaan doen. 

En laten we vacatureteksten ook alsjeblieft een beetje leuk maken. Ik kan me goed vermaken met de vacaturepagina van Bol.com: wat een geweldige Copywriters zitten daar! Het gaat erom dat jouw vacature zich onderscheidt van de rest. 

Houd je zelf niet van schrijven? Vind dan iemand binnen jouw organisatie die dat wel kan (en die het leuk vindt om te doen). Of neem een Copywriter in de arm: het loont.

  1. 3. SEO

Tot slot wil je ook dat jouw vacatureteksten worden gevonden. Hiervoor moet je de tekst aanpassen op SEO (Search Engine Optimization). Niemand zoekt op Online/Digital Specialist: het is dus beter om te kiezen voor of Online óf Digital Specialist. Of misschien is de functietitel Online Marketeer wel beter? Dat hangt ook in dit geval weer af van jouw doelgroep en hun zoekgedrag. Daarnaast laat je bepaalde woorden in de vacature steeds terugkomen; vooral in de eerste alinea. Accountmanagers zoeken bijvoorbeeld vaak op ‘vacature accountmanager Amsterdam’. Die drie woorden wil je dus noemen in het beginstuk van jouw vacaturetekst.

  1. Denk ook na over de juiste functietitel

De juiste functietitel en kernwoorden op de juiste plaats gaat in de toekomst nog belangrijker worden. We verwachten dat Google for Jobs niet al te lang meer op zich zal laten wachten in Nederland: dan is het nog belangrijker dat je een duidelijke en no-nonsense vacaturetekst schrijft. Hoe transparanter en concreter de tekst, hoe hoger je in Google for Jobs zult scoren. Dus: weg met de hands-on professional die geen 9-5 mentaliteit heeft en een spin in het web is.

  1. Hulp nodig bij het schrijven van jouw vacatureteksten?