6 tips om de vitaliteit binnen je organisatie te verhogen | We Know People

6 praktische tips om direct de vitaliteit binnen je organisatie te verhogen

1 augustus 2023

De afgelopen jaren is er steeds meer bekend geworden over de link tussen gezondheid en productiviteit op de werkvloer. Vitale mensen zitten niet alleen beter in hun vel, maar presteren ook beter op hun werk. Maar wat veel werkgevers nog niet weten, is dat vitaliteit veel verder gaat dan alleen het faciliteren van sta-zitbureaus en lunchwandelingen. Wat kan je als werkgever nog meer doen om de vitaliteit van je medewerkers te verhogen?

Natuurlijk wil je graag zien dat de mensen in je organisatie goed in hun vel zitten en met plezier naar hun werk gaan. Maar ook voor de organisatie heeft het voordelen wanneer je aandacht besteedt aan de vitaliteit en gezondheid van je mensen. Vitale medewerkers bruisen van de energie en inspiratie. Deze energie zorgt weer voor een hogere productiviteit en minder ziekteverzuim. Daarbij zetten vitale mensen zich graag in voor de organisatie en zijn ze over het algemeen meer betrokken dan hun minder vitale collega’s.

Deze stappen kan je direct ondernemen!
Vitaliteit op de werkvloer gaat over de mentale én fysieke gesteldheid van je medewerkers. Hierbij gaat het dus niet alleen om het faciliteren van een verstelbaar bureau en vers fruit, maar ook om de werk-privé balans. Welke stappen kan je vandaag nog ondernemen om de vitaliteit binnen je organisatie te verhogen? We got you! Hier vind je 6 makkelijk te implementeren tips voor het verhogen van de vitaliteit van je medewerkers.

  1. We beginnen bij de basis: zorg voor een vitale werkplek door beweging tijdens werk actief te stimuleren. Misschien beschikt jouw organisatie al over een sta-zit bureau, fietsbureaus, lunchwandelingen en stand-ups. Kijk waar mogelijk ook naar tijdstippen van meetings, zodat mensen bijvoorbeeld niet 4 uur lang hoeven te zitten zonder tijd om te lunchen.
  2. Stimuleer persoonlijke groei en ontwikkeling naast de vaste taken. Wanneer iemand te lang stilstaat en hetzelfde werk doet, kan dit een negatieve invloed hebben op zijn of haar vitaliteit én werkplezier. De mogelijkheid om bij te leren en jezelf te ontplooien zorgt voor (werk)geluk! Ga met mensen in gesprek over hun dromen en doelen en kijk welke stappen jullie samen kunnen ondernemen om deze te bereiken. Laat je medewerkers ook weten dat er ruimte voor hen is om zelf aan te kaarten wanneer ze uitdaging en afwisseling missen in hun werk.
  3.  Houd werkstress in de gaten. Vaak is stress een combinatie van mentale belasting op werk en in het privéleven. Hoe langer de stress aanhoudt, hoe langer een lichaam moet herstellen – waardoor het verzuim ook langer duurt. Communiceer daarom open en eerlijk over stress op het werk. Leer je leidinggevenden en medewerkers wat goed timemanagement inhoudt en wat ze kunnen doen wanneer de stress even te veel wordt.
  4. Stimuleer gezond gedrag door diverse lichamelijke activiteiten aan te bieden, bijvoorbeeld business bootcamps en challenges op het gebied van sport. Ook kan je je medewerkers aanmoedigen om op de fiets naar het werk te komen. Mensen die veel fietsen zijn minder vaak ziek en verzuimen minder vaak. Als extra bonus is een fietsregeling fiscaal aantrekkelijk voor de organisatie.
  5. Vergroot het bewustzijn in je teams over het belang van vitaliteit. Dit kan je doen door workshops en trainingen te geven over onderwerpen als voeding, slaap, ontspanning en beweging. Ook een gezondheidsonderzoek kan meer inzicht bieden in de punten waar winst te behalen valt, zowel voor individuele medewerkers als voor de organisatie in z’n geheel. 
  6. Tenslotte raden wij aan om te zorgen voor een langetermijnvisie in de vorm van een vitaliteitsbeleid. Beschrijf hoe de organisatie aankijkt tegen het onderwerp vitaliteit, welke winst er nog te behalen valt en welke stappen jullie ondernemen om deze winst te behalen. Verwacht van je leidinggevenden dat zij bewust aandacht schenken aan vitaliteit en dit uitstralen. Zoals bij elke grote organisatorische verandering, is het te verwachten dat je op weerstand zult stuiten. Ook in dit geval is het belangrijk om in gesprek te blijven met iedereen: laat je medewerkers merken dat je begrip hebt voor hun twijfels en dat je samen naar een oplossing wilt zoeken.

Bonustip: zorg voor de juiste mensen binnen je organisatie!

Ook niet onbelangrijk: wanneer je medewerkers zich op hun plek voelen binnen het team, zul je al snel merken dat zij met plezier naar hun werk gaan en zich willen inzetten voor de organisatie. Bij We Know People begrijpen we dat elke organisatie anders is en dat verschillende typen mensen in verschillende werkculturen het beste tot hun recht komen. Daarom matchen wij werkgevers en werknemers niet alleen op basis van skills en ervaring, maar ook op basis van persoonlijkheid. Ben je benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen doen? Aarzel dan niet om contact op te nemen!

Kun je de geschikte vacature niet vinden?

Meld je aan voor een Jobalert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.