Zo ga je om met een gat op je cv | We Know People

30 mei 2023

Het kan voorkomen dat je een gat hebt op je cv, oftewel een substantiële periode waarin je geen betaalde baan hebt gehad. Door de veranderende arbeidsmarkt komen deze gaten steeds vaker voor. Hoewel uit onderzoek blijkt dat 69% van de werkenden in Nederland een gat in hun cv heeft, heerst er nog steeds een stigma op dit fenomeen. Hoe je het beste kunt omgaan met een gat op je cv lees je in deze blog!

Wat houdt een gat op je cv in? 
Op een cv is het niet direct zichtbaar wanneer je als professional enkele weken of maanden geen betaald werk hebt gehad. Pas wanneer deze periode langer is dan 3 of 4 maanden, spreek je van een gat op het cv. Het is daarom belangrijk om dit op de juiste manier te vermelden en toe te lichten tijdens een sollicitatiegesprek.
Een gat op je cv kan diverse redenen hebben, zoals een wereldreis, vrijwilligerswerk, arbeidsongeschiktheid, sabbatical, ontslag of mantelzorg. Een sabbatical kan bijvoorbeeld positief worden opgevat, omdat je kan aantonen dat je de tijd hebt genomen voor persoonlijke ontwikkeling en groei. Tijdelijke werkloosheid kan ook een legitieme reden zijn, als gevolg van een economische crisis of reorganisatie. In deze gevallen kan het nuttig zijn om te vermelden welke initiatieven je hebt ontplooid om de kansen op een baan vergroten. De meeste Recruitment Consultants en werkgevers zien dit niet als een onoverkomelijk probleem, maar vinden het wel belangrijk om een toelichting te krijgen voor de reden van het gat op je cv.

Zo pak je het aan! 
De volgende tips kunnen je helpen om goed om te gaan met een gat op je cv:

  1. Ben er open en eerlijk over 

    Door er open en eerlijk over te zijn kunnen vragen en veronderstellingen worden weggenomen. Wat je kansen op het binnenhalen van de baan kan vergroten. Beschrijf jouw ervaring en wees er positief over. Bijvoorbeeld wat het je heeft opgeleverd. Benoem het resultaat, dus welke vaardigheden je hebt opgedaan bijvoorbeeld. Of misschien heb je vrijwilligerswerk gedaan of ervaring opgedaan met mantelzorg. Deze ervaringen dragen positief bij aan je persoonlijke ontwikkeling.
    Zo neem je de onrust die een onderbreking van je carrière kan opleveren weg en toon je aan dat je niet stil hebt gezeten, maar de tijd nuttig hebt besteed. Veel professionals geven aan dat ze het als een positieve gebeurtenis zien, omdat het hen heeft geholpen om nieuwe richtingen te verkennen, creatiever te denken en een positief effect op hun welzijn hebben gehad. Daarnaast hebben ze vaak betere tijdmanagement- en probleemoplossende vaardigheden ontwikkeld. Met andere woorden, een gat op je cv hoeft geen probleem te zijn. Vertel juist wat je hebt gedaan aan persoonlijke groei en zelfontwikkeling tijdens deze periode.
     
  2. Creëer een functioneel cv
    Een functioneel cv kan een goede keuze zijn. In plaats van de gebruikelijke chronologische volgorde kun je jouw kwaliteiten, verantwoordelijkheden en vaardigheden per functie beschrijven. Dit benadrukt wat je in het verleden hebt bereikt en biedt een duidelijk overzicht van je competenties. Hoewel het voor de lezer lastiger kan zijn om de precieze tijdsduur van een werkverband te achterhalen, kan dit tijdens een gesprek alsnog worden besproken. Op deze manier maak je jouw cv aantrekkelijk en overtuigend en ligt er minder nadruk op het feit dat je carrière enige tijd onderbroken is geweest.
     
  3. Licht je werkonderbreking toe in de motivatiebrief
    Benoem het gat op je cv als een positieve ervaring in je motivatiebrief. Het is belangrijk om het toe te lichten in je motivatiebrief, wanneer hier sprake van is, maar houd het kort en bondig. Door het bespreekbaar te maken, laat je zien dat je er open in bent en openstaat voor een gesprek. Bovendien toon je aan dat je vertrouwen hebt in jezelf en jouw vaardigheden. Het is zeker dat het gat op je cv ter sprake zal komen tijdens het sollicitatiegesprek, dus waarom er niet meteen over beginnen en benadrukken hoe je jezelf hebt ontwikkeld tijdens deze periode?
     
  4. Vermeld de activiteiten die je hebt ondernomen
    Tijdens een periode zonder betaald werk is het belangrijk om je activiteiten te beschrijven en te benadrukken wat je hebt gedaan om je vaardigheden en ervaringen te ontwikkelen. Er zijn vaak verschillende activiteiten die je hebt ondernomen die waardevol zijn voor werkgevers. Misschien ben je wel vrijwilligerswerk gaan doen bij een non-profitorganisatie en kun je die ervaringen en vaardigheden inzetten voor deze baan. Of misschien heb je hobby's en specifieke interesses die je kwaliteiten en vaardigheden benadrukken. Door deze activiteiten af te stemmen op de functie-eisen die in een vacature staan, kun je laten zien waarom jij geschikt bent voor de functie en wat je uniek maakt als professional.

    Kortom, het is belangrijk om het gat op je cv op de juiste manier te vermelden. Benadruk vooral wat je in deze periode hebt gedaan om relevant te blijven. Wil je graag met een van onze Recruitment Consultants sparren over hoe wij je kunnen helpen bij de volgende stap in je carrière? Neem vooral contact met ons op, wij denken graag met je mee.

Kun je de geschikte vacature niet vinden?

Meld je aan voor een Jobalert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.