De ultieme checklist om een goede motivatiebrief te schrijven! | We Know People

Hoe schrijf je een goede motivatiebrief? Dit is de ultieme checklist!

20 november 2023

Je bent op zoek naar de volgende stap in je carrière. Of je komt, zonder dat je actief op zoek was, ineens een interessante vacature tegen. Je besluit om te solliciteren en je hebt je cv, misschien met behulp van ons cv template, al opgefrist en bijgewerkt. Nu alleen nog een goede en pakkende motivatiebrief schrijven die jou, hopelijk, een sollicitatiegesprek voor die uitdagende functie bij dat leuke bedrijf gaat opleveren. Je gaat vol goede moed aan de slag maar je loopt al gauw vast. Je worstelt met het vinden van de juiste tone-of-voice, en je enthousiasme voor deze functie lijkt maar niet goed op papier te komen. Met deze checklist voor het schrijven van een goede motivatiebrief, schieten wij je te hulp!

1. Begin met een korte brainstorm

Zet op papier wat jou zo leuk lijkt aan deze functie en organisatie. Misschien is dit het feit dat de functie erg afwisselend en dynamisch is. Er ruimte is voor zelfontplooiing, of juist het internationale karakter van de functie en de dienstverlening van de organisatie. Je kan steekwoorden opschrijven, maar dit kunnen ook hele zinnen zijn. Laat het idee van solliciteren hierbij even los en probeer vrijuit te denken. Schrijf vervolgens kort op waarom jij perfect zou zijn voor deze functie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 • (werk)ervaring
 • vaardigheden en competenties
 • opleidingsachtergrond
 • persoonlijkheid
 • ambities
 • en specifieke karaktereigenschappen
   

2. Aan de slag met het schrijven van de motivatiebrief

Nu je goed weet waarom deze functie jou op het lijf is geschreven, kan je beginnen met het schrijven van jouw motivatiebrief. Houd in gedachte dat een motivatiebrief en cv de eerste kennismaking zijn van de werkgever met jou als kandidaat; zorg dus voor een goede eerste indruk. Denk hierbij aan de opmaak (van zowel je motivatiebrief als je cv), spelling, grammatica en de opbouw van de motivatiebrief en het cv. Je partner of vriend/vriendin even mee laten lezen kan ook goed helpen als je twijfels hebt over de spelling of grammatica. Twee zien ten slotte meer dan een!

3. Begin met een introductie

Begin jouw motivatiebrief met een krachtige en pakkende openingszin. Aarzel niet om creatief en onderscheidend te zijn; je wilt ten slotte, op een positieve manier, opvallen tussen de andere sollicitanten. Benoem op welke vacature je precies solliciteert, en wat jou ertoe heeft aangezet om juist nu op deze functie bij dit bedrijf te solliciteren. 

4. Vertel meer over jouw persoonlijke motivatie 

Het belangrijkste onderdeel van jouw motivatiebrief is natuurlijk: jouw motivatie. In jouw motivatie vertel je waarom juist deze functie bij dit bedrijf perfect bij jou past. Wat lijkt je zo leuk aan de werkzaamheden? Wat denk je te kunnen leren? En niet onbelangrijk: welke bijdrage kan jij leveren aan de missie en doelstellingen van de organisatie. Welke kwaliteiten breng je mee? Welke werkervaring komt juist in deze functie erg goed van pas? Welke persoonlijke eigenschappen maken jou perfect voor deze baan? Wees niet te bescheiden en aarzel niet om prestaties te benoemen waar je trots op bent. 

5. Afsluiting van de motivatiebrief

Een goede afsluiting is net zo belangrijk als een goede openingszin. Sluit de motivatiebrief dus op een nette en vriendelijke manier af. Ook hier geldt weer: aarzel niet om, op een professionele manier, creatief te zijn in de afsluiting van je brief. Probeer standaardzinnen dus te vermijden.

6. Nog een aantal aanvullende tips:

 • benoem vooral je sterke punten: zelfinzicht is belangrijk maar haal jezelf niet naar beneden door al je verbeterpunten op te sommen. Niemand is ten slotte perfect;
 • wees to the point: het doel van een motivatiebrief is het toelichten van je motivatie en om de interesse van een recruiter te wekken om met jou in gesprek te gaan; de details zijn dus voor later, tijdens het sollicitatiegesprek;
 • vermijd onnodige herhaling: de motivatiebrief vult je cv aan, het is dus niet nodig om de punten van je cv, tenzij echt relevant, te herhalen;
 • wees persoonlijk: hanteer altijd jouw eigen persoonlijke en professionele schrijfstijl. Gebruik niet ineens ingewikkelde zinsconstructies of woorden die je normaal nooit zou gebruiken. Schrijf jouw motivatiebrief op een professionele manier, maar blijf wel bij jezelf.

Hulp nodig bij de volgende stap je in carrière? 

Wil je graag met een van onze Recruitment Consultants sparren over hoe wij je zouden kunnen helpen bij de volgende stap in je carrière? Neem vooral contact met ons op, wij denken graag met je mee. 

Kun je de geschikte vacature niet vinden?

Meld je aan voor een Jobalert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.