Maak (digitaal) indruk op jouw toekomstige werkgever! | We Know People

7 tips om je voor te bereiden op je digitale sollicitatiegesprek

22 februari 2023

Ben jij uitgenodigd voor een digitaal sollicitatiegesprek? Zorg dan dat je goed voorbereid het gesprek in gaat. Ook al is het online. Maak indruk op jouw toekomstige werkgever. Een eerste indruk maak je tenslotte maar één keer.

Veel sollicitatiegesprekken vinden tegenwoordig ook online plaats. Zeker nu hybride werken de norm is geworden. De voorbereiding voor een digitaal sollicitatiegesprek is wel iets anders dan voor een face-to-face gesprek.

Hieronder delen we een aantal handige tips met je om van je digitale sollicitatiegesprek een succes te maken. 

Tip 1: Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Verdiep je in het bedrijf. Bekijk de website, social media kanalen en lees de vacature nog een keer goed door. Ook hier lees je meer over de meest gestelde sollicitatievragen. Handig om door te nemen voorafgaand aan je digitale sollicitatiegesprek.

Het verschil met een fysiek sollicitatiegesprek is dat het online wat statischer is. Oefen daarom je gesprek met vrienden of familie. Zo test je meteen hoe je op beeld overkomt.

Vergeet ook niet om een glas water klaar te zetten en zorg dat je pen en papier bij de hand hebt om aantekeningen te kunnen maken. Typen maakt veel geluid en kan vervelend overkomen.

Tip 2: Kies een geschikte plek om te videobellen

Zorg voor een rustige plek met weinig afleiding. Ga niet buiten zitten, want omgevingsgeluiden leiden af. Kies een neutrale plek met goed licht. Laat het licht op je gezicht schijnen. Ga dus nooit met de rug naar een raam toe zitten. Maak afspraken thuis als je een belangrijk gesprek hebt, zodat je niet gestoord wordt. Zet de kat voor de zekerheid buiten en hang alvast een briefje op de deur voor de pakketbezorger.

Tip 3: Test je apparatuur en internetverbinding

Test de vergader link, om zeker te weten dat deze werkt en zorg dat je het gewenste programma (Microsoft Teams, Zoom, Google Meet of Skype) op je computer hebt. Zorg dat je laptop of telefoon volledig is opgeladen en check voor de zekerheid je internetverbinding. Ga op een plek zitten waar je goed bereik hebt.

Check vooraf het geluid en de camera van het apparaat dat je gaat gebruiken. Gebruik bij voorkeur een laptop in plaats van een telefoon. Maak gebruik van oortjes of een headset, zodat je je af kunt sluiten van omgevingsgeluiden, maar ook goed verstaanbaar bent. Zet meldingen van programma’s op de achtergrond uit, zodat je niet afgeleid wordt tijdens het gesprek.

Tip 4: Zorg dat je goed zichtbaar bent op beeld

Controleer of de camera van je laptop of telefoon op ooghoogte staat en jouw gezicht volledig in beeld is. Gebruik bijvoorbeeld boeken om de laptop op te zetten of een statief voor je telefoon als de camera te laag staat. En vergeet niet in de camera te kijken. In een face-to-face gesprek kijk je een persoon ook aan wanneer je praat. Ga rechtop zitten. Knik af en toe tijdens het gesprek en gebruik je handen om jouw verhaal kracht bij te zetten.

Ook belangrijk. Check je profielfoto als je een videotool gebruikt als Skype of FaceTime. Je profielfoto is namelijk het eerste dat een werkgever ziet als hij belt. Kies een profielfoto waar je zelf op staat tot aan schouderhoogte. Waar je recht naar voren of een beetje schuin in de camera kijkt.

Tip 5: Draag gepaste kleding

In tegenstelling tot een fysiek sollicitatiegesprek zit je bij een virtueel sollicitatiegesprek in je eigen omgeving. De verleiding is daardoor groot om in een casual outfit voor de camera plaats te nemen, want je bent maar voor de helft zichtbaar. Toch is de voorbereiding voor een digitaal sollicitatiegesprek hetzelfde als voor een fysieke sollicitatie. Maak een professionele indruk en zorg dat je er goed verzorgd uitziet door te kiezen voor een zakelijke outfit die je naar een ‘gewoon’ sollicitatiegesprek ook zou dragen. Netjes, professioneel en waar je je fijn in voelt. Je voelt je dan ook een stuk zelfverzekerder. Kijk ook goed bij welk bedrijf je gaat solliciteren en pas daar je outfit op aan. Vind je dit lastig? Wanneer je via We Know People op gesprek kunt bij één van onze opdrachtgevers, kunnen wij je hierover adviseren. 

Tip 6: Stel vragen 

Het eerste gesprek moet jou een duidelijk beeld geven of het bedrijf en de functie bij jou passen. Door vragen te stellen kom je hierachter. Bedenk deze vragen vooraf. Bijvoorbeeld over wat de bedrijfscultuur van de organisatie is. Omdat het sollicitatiegesprek niet op kantoor plaatsvindt en je daardoor de sfeer niet kunt proeven, is het goed om hier voor jezelf wel een beeld van te krijgen. Hier lees je welke vragen je nog meer kunt stellen tijdens het online sollicitatiegesprek. 

Tip 7: Sluit het gesprek netjes af

Aangezien het gesprek online plaatsvindt verloopt het afscheid nemen aan het einde ook anders. Normaal gesproken geef je elkaar een hand, maar dat gaat in dit geval niet. Zwaaien kan te informeel overkomen, zeg dus alleen gedag. En dubbelcheck daarna of je de verbinding ook echt hebt verbroken. 

De voordelen van digitaal solliciteren

Een digitaal sollicitatiegesprek kan wat onwennig zijn. Er is minder ruimte voor smalltalk en soms mis je de non-verbale communicatie, maar het heeft ook zeker voordelen. Zo scheelt het reistijd, kun je niet verdwalen of vaststaan in het verkeer. Ook kun je het gesprek in je eigen vertrouwde omgeving voeren.

Als je deze tips volgt wordt je digitale sollicitatiegesprek zeker een succes. Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag bij de voorbereiding op je (digitale) sollicitatiegesprek. 
 

Kun je de geschikte vacature niet vinden?

Meld je aan voor een Jobalert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.