Doelgericht een vacature schrijven | We Know People

Doelgericht vacatures schrijven met een kandidaat persona

13 december 2023

De huidige arbeidsmarkt is een kandidatenmarkt die vraagt om een kandidaatgerichte aanpak. Daarvoor is het schrijven van een doelgroepgerichte vacaturetekst belangrijk. Zo trek je de juiste professionals aan. Verplaats je bij het schrijven van de vacaturetekst in de ideale kandidaat door middel van een persona. Hoe je dat doet lees je in deze blog.

Het begint met een kandidaat persona
Een kandidaat persona is een fictief persoon, die jouw ideale kandidaat kenmerkt. Om te achterhalen wie je ideale kandidaat is kun je jezelf de volgende vragen stellen:
-    Waarom wil iemand bij jouw organisatie werken?
-    Waar zijn ze naar op zoek in een baan?
-    Welke vaardigheden zijn belangrijk?
-    Wat zijn hun doelen, ambities en drijfveren?
-    Welke frustraties/irritaties spelen er? Met andere woorden, wat willen ze niet? 
-    Welke andere interesses hebben ze; anders dan die voor werk?
-    Wat zijn sterke en minder sterke punten van de kandidaat?

Een kandidaat persona heeft dus bepaalde kenmerken en eigenschappen. Daarnaast beschikt de persona over specifieke soft skills. Alle bovenstaande vragen helpen je de ideale kandidaat voor ogen te houden bij het schrijven van een doelgroepgerichte vacaturetekst. Zo wordt het gemakkelijker om de juiste kandidaten te bereiken met je vacature.

Zo stel je een kandidaat persona samen
Voordat je begint met het schrijven van de vacature ga je eerst aan de slag met het opstellen van de kandidaat persona.

1.    Doe onderzoek
Om de bovenstaande vragen te kunnen beantwoorden is het belangrijk om je in de ideale kandidaat te verdiepen. Verzamel data door in gesprek te gaan met de professionals die in een (soort)gelijke functie binnen je organisatie werkzaam zijn. Vragen die je kunt stellen zijn:
-     Waarom heb je gekozen om bij onze organisatie aan de slag te gaan?
-     Wat zijn de unique selling points van de organisatie?
-     Wat spreekt je aan in de bedrijfscultuur?
-     Welke hard en soft skills zijn er binnen het team aanwezig en vooral, welke mis je nog?

Een andere manier om inzicht te krijgen in je ideale kandidaat, is door ook naar data te kijken in je recruitment software of ander CRM-systeem. Hier vind je info over kandidaten die eerder deze functie hebben vervuld of gereageerd hebben op een soortgelijke rol.

2.    Zet alle data op papier
Zet alle data op een rij om inzicht te krijgen in hoe de ideale kandidaat er voor jouw organisatie en team uitziet. Het kan helpen om dit visueel te maken met behulp van een template met naam, gezicht en korte beschrijving. Print de kandidaat persona en hang deze op, zodat het meer gaat leven. 

3.    Blijf de persona updaten
Net als de organisatie, groeien ook professionals met de organisatie mee. Dat heeft dus ook gevolgen voor de kandidaat persona die je gemaakt hebt. Eigenschappen, vaardigheden en hard en soft skills veranderen daardoor ook. Deze moeten daarom continu worden bijgewerkt in de kandidaat persona per vacature.

4.    Implementeer de kandidaat persona in het recruitmentproces
Na het opstellen van de kandidaat persona is het belangrijk om deze te verspreiden over de werkvloer. Zorg er ook voor dat de kandidaat persona wordt meegenomen in het wervingsproces, zodat dit in de organisatie verankerd wordt.

Wat levert een kandidaat persona op?
Een kandidaat persona van jouw ideale kandidaat voor een specifieke functie is de eerst stap in het invullen van openstaande vacatures. Doordat je precies weet wie je kandidaat is kun je hier je recruitmentmarketingactiviteiten beter op afstemmen. Ook geeft het je de mogelijkheid belangrijke uitdagingen en pijnpunten inzichtelijk te maken zodat je daar in het (interim) bemiddelingstraject rekening mee kunt houden. Ook zorgt een kandidaat persona voor meer focus en helpt het je om de juiste recruitmentmarketingmiddelen in te zetten. Kortom, door te kijken door de ogen van je kandidaat stem jij je recruitmentproces efficiënt en effectief op elkaar af. Dit zorgt voor waardevolle sollicitanten en succesvolle plaatsingen! 

Wil jij je als werkgever meer verdiepen in een persona en wil je hier verder mee aan de slag? Bij We Know People helpen we je daar graag bij. Onze Recruitment Consultants komen graag met je in contact!

Kun je de geschikte vacature niet vinden?

Meld je aan voor een Jobalert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.