Sollicitatievideo slim inzetten | We Know People

5 tips om video slim in te zetten tijdens je sollicitatie

22 november 2023

Ben je toe aan een nieuwe uitdaging en wil je graag opvallen met je sollicitatie? Dan is het maken van een sollicitatievideo een goede optie. Ben je benieuwd wat dit is? Of het iets voor jou is en hoe je dit het beste in kan zetten? Lees je in deze blog! 

Wat is een videosollicitatie en wat zijn de voordelen?
Een videosollicitatie is een korte video-opname die door jou als kandidaat gebruikt kan worden om te solliciteren. In een sollicitatievideo kun je duidelijk vertellen wat je vaardigheden zijn en welke kennis en ervaring je hebt. Ook geef je meteen een inkijkje in je persoonlijkheid. Een sollicitatievideo geeft je de mogelijkheid om op te vallen tussen alle geschreven brieven, motivaties en cv’s. Je kunt er je eigen draai aangeven waardoor het gemakkelijker is om op te vallen bij recruitment consultants. Je laat zien dat je bereid bent iets extra’s te doen om die (interim) baan binnen te halen. Daarnaast biedt het de kans om meer van jezelf te laten zien. Het is een ideale manier wanneer je het schrijven van een sollicitatiebrief lastig vindt.

Zo pak je het aan!
Voordat je aan de slag gaat met het maken van een sollicitatievideo is goed om na te denken over wat je wilt vertellen en hoe je dat wilt doen. Wij geven je de volgende tips:

1. Maak een kort videoscript 
Het is belangrijk om eerst na te denken over de invulling van je video. Neem je de video op in de vorm van een interview of leg je de focus meer op storytelling? Hierbij is het aan te raden om een script te schrijven. Dit voorkomt dat je de video meerdere keren moet opnemen of dat je niet goed uit je woorden kunt komen. Zorg dat je het script goed uit je hoofd kent, zodat je hem niet tijdens het filmen hoeft op te lezen. Of maak gebruik van een autocue waarvan je de tekst kunt aflezen. Er zijn verschillende tools op de markt die je daarvoor kunt gebruiken. Maak gebruik van steekwoorden of korte zinnen ter herinnering. 

Geef in de video antwoord op de volgende vragen: Wie ben ik? Wat kan ik? Wat zoek ik? Vertel over je eerdere werkervaringen of stages en vergeet je interesses en hobby’s niet. Ga in de video in op de kwaliteiten en eigenschappen die relevant zijn voor de functie. Mocht je nog inspiratie op willen doen voor een script, dan kunnen onderstaande vragen je alvast op weg helpen.

•    Wie ben je? Vertel je naam, hoe oud je bent en je woonplaats. 
•    Waarom solliciteer je op deze functie? Vertel waarom jij dit een leuke functie vindt en waarom je voor dit bedrijf hebt gekozen. 
•    Wat zijn je sterke punten? Vertel waarom jij geschikt bent voor deze functie en noem een aantal voorbeelden waaruit dat blijkt. 
•    Hoe ben je op de werkvloer? Vertel hoe jij als persoon bent op de werkvloer. Werk je liever alleen aan een project of ben je graag in een groot team werkzaam?

Wees vooral creatief en laat daarmee kort zien over welke kwaliteiten je beschikt. De manier waarop je een video in elkaar zet zegt natuurlijk al iets over wat je kan. 

2. Be yourself 
Wees jezelf in de video en vertel je potentiële opdrachtgever waarom jij geschikt bent voor de baan. Laat zien wat jouw unique selling points zijn en geef voorbeelden uit vorige banen waaruit blijkt dat jij geschikt bent. Deze voorbeelden kun je inzetten als sfeerbeelden voor je video. Geef een eigen draai aan de video en probeer op beeld te zeggen wat je ook tegen vrienden of familie zou vertellen. Blijf jezelf en wees authentiek! 

3. Wees representatief en netjes
Ondanks dat je niet volledig in beeld bent, is je uitstraling en houding belangrijk. Zorg ervoor dat je representatieve kleding draagt en je aandacht besteed aan je uiterlijke verzorging. Check voordat de camera aangaat of je goed in beeld bent. Let daarnaast goed op hoe je praat, maar overdrijf het niet. Vermijd monotone zinnen of overenthousiast taalgebruik. Speel met de intonatie van je stem, maar zorg dat het wel authentiek en eigen klinkt. Zo houd je anderen geboeid tijdens het bekijken van je video.

4. Zorg voor goede techniek 
Houd je video kort en bondig. Wij adviseren een lengte van maximaal 1 minuut. Ook zo houd je anderen betrokken en luisteren ze goed naar wat je te vertellen hebt. Je hoeft geen dure camera aan te schaffen. De camera op je eigen telefoon met behulp van een statief kan prima gebruikt worden. Het is daarnaast belangrijk om rekening te houden met de lichtinval. Kijk waar het licht vandaan komt en speel hierop in. Je wilt geen schaduwen in je gezicht of felle achtergronden die afleiden van je verhaal. Denk ook goed na over het geluid. Praat luid en duidelijk en zorg voor goede audioapparatuur. Zorg dat je geen last hebt van luide omgevings- of achtergrondgeluiden. 

5. Goede afsluiting 
Wanneer je voldoende (sfeer)beeldmateriaal hebt kan de nabewerking beginnen. Voeg visuele effecten toe zoals tekstverwijzingen en knip alle foute takes uit de video. Pas het geluid eventueel nog wat aan door het volume hoger te zetten. Je kunt ook achtergrondmuziek toevoegen aan je video. Of beginnen met een intro en eindigen met een outro. 

Tijd om je sollicitatievideo in te sturen
Is je video helemaal klaar en ben je tevreden? Dan is het tijd om je video te versturen. Afhankelijk van de grootte van het bestand kun je ervoor kiezen om de video te uploaden op YouTube in een afgeschermde/privé omgeving. Zo hebben anderen alleen op uitnodiging van jou toegang tot de video. Via e-mail kun je een kort berichtje sturen met een link naar jouw video of deze uploaden op de sollicitatiepagina. Een andere optie is het delen via WeTransfer, Google Drive of Dropbox.

Hopelijk heeft deze blog je geïnspireerd om ook eens een keer te kiezen voor een sollicitatievideo. Wil je hier meer over weten of ben je benieuwd naar hoe anderen dat aanpakken? Of ben je klaar om te solliciteren en wil je onze vacatures bekijken? Neem dan contact op met onze recruitment consultants. Zij komen graag met je in contact.

Kun je de geschikte vacature niet vinden?

Meld je aan voor een Jobalert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.