Hot and happening: workations, maar werken ze ook? | We Know People

Hot and happening: workations, maar werken ze ook?

11 oktober 2023

Een nieuwe vorm van hybride werken doet zijn intrede. De workation. Een samentrekking van de woorden ‘work’ en vacation’. Steeds meer starters kiezen voor een werkvakantie. Maar ook voor zzp’ers en managers binnen een organisaties biedt het uitkomst. Wat een workation is en of het een effectief middel is om je werk gedaan te krijgen. Dat lees je in deze blog!

Wat is een workation?
Deze trend begon bij ‘digital nomads’ en ondernemers die graag het nuttige met het aangename wilden combineren. Inmiddels verschuift dit ook steeds meer naar grotere organisaties, om zo hun professionals iets extra’s te kunnen bieden. Naast de mogelijkheid tot hybride werken kunnen het ook flexibele secundaire arbeidsvoorwaarden zijn voor medewerkers om deel te nemen aan een workation in binnen- of buitenland. 

Doel en aantrekkingskracht van een workation
Steeds meer (hiring) managers binnen organisaties begrijpen dat werkvormen zijn veranderd. Waar het vroeger vooral ging om het sturen op ‘aanwezigheid op kantoor’ gaat het nu steeds meer over ‘het sturen op resultaat’. Zeker met de opkomst van generatie Z op de arbeidsmarkt krijgen steeds meer organisaties hiermee te maken. Om professionals aan zich te (blijven) binden zien zij steeds meer het nut en de noodzaak in om hierin te investeren, omdat dit het werkgeluk en de productiviteit verhoogt. 

De combinatie van op vaste momenten aan het werk zijn en op andere momenten je laptop dichtklappen om te genieten van de prachtige natuur, zon, zee of strand is voor veel millennials en generatie Z de ideale combinatie. Weg uit de dagelijkse realiteit en ongestoord aan het werk. Voor veel mensen, de ideale combinatie; wat meteen dus ook de populariteit van het fenomeen workation verklaart. 

Workations in verschillende soorten en maten
Afhankelijk van het werk dat je doet is er voor wat betreft workations voor elk wat wils! Er is voor iedereen iets te kiezen. 

Lekker in het groen
Werk en/of woon je in de stad? Dan kan het heerlijk zijn om je terug te trekken in een rustige omgeving op het platteland, of in de natuur. Alleen of samen met andere (collega’s) werken aan projecten of nieuwe inspiratie opdoen voor brainstormsessies, lekker tussen het groen. Wanneer je even wilt afschakelen kun je lekker gaan hardlopen of wandelen in de natuur. 
Zowel in binnen- als het buitenland zijn er prachtige plekken voor een werkvakantie.

Zon, zee en strand
Krijg jij juist hernieuwde inspiratie in een zonnig oord, waarbij het je aan niets ontbreekt? Dan is dat ook mogelijk. Ook steeds meer reisorganisaties bieden dit soort trips aan. Je kunt ervoor kiezen om tijdens zo’n workation je dag zelf in te delen, of aan een geheel verzorgd programma deel te nemen, waarbij aan alles is gedacht. Inhoudelijke sessies worden afgewisseld met werksessies en vrije tijd. Waarbij je in het laatste geval lekker met een boekje of podcast aan het zwembad of op het strand ligt, een duik neemt in de zee of ‘infinity pool’ of je lekker terugtrekt met een goed boek. Je denkt misschien dat je hiervoor naar het buitenland moet, maar in de zomer kan een workation in bijvoorbeeld Zeeland ook heerlijk zijn. 

Organisaties zien een workation vaak ook als mogelijk om professionals aan hun persoonlijke ontwikkeling te werken.  

Voordelen workation 
Maar er zijn nog meer redenen waarom organisaties steeds vaker werk maken van een workation. 

1.    Goed voor de productiviteit en creativiteit
Ongestoord in een nieuwe omgeving werken verhoogt de arbeidsproductiviteit. Je doet nieuwe ideeën en kennis op. Juist doordat je ook de ruimte hebt om tussentijds los te koppelen van je werk door te genieten van een heerlijk drankje en een duik in het zwembad, gaat de creativiteit weer stromen. Heel anders dan wanneer je thuis of op kantoor achter je bureau werkt. Hernieuwde focus zorgt voor nieuwe plannen!

2.    De meetings zijn offline en online
De opkomst van het hybride werken heeft ook gezorgd voor meer hybride bijeenkomsten. Waar voorheen veel bijeenkomsten vooral fysiek plaatsvonden, is nu de combinatie van fysiek en online gewoon geworden. Ook bij workations kan er gekozen worden voor een combinatie, zeker wanneer de workation vanuit je werkgever georganiseerd is en je toch af en toe aan moet haken bij meetings. Wanneer je deelneemt aan een workation waarbij ook het programma vastligt, zul je vaak met name offline sessie bijwonen. 

3.    Er is ruimte voor zelfontplooiing
Wanneer je vanuit je werkgever de mogelijkheid krijgt aan een workation deel te nemen, kun je volop gaan genieten. Het fijne is dat je niet gestoord wordt door de dagelijkse dingen, waar je ook naast je baan mee bezig bent. Bij een workation heb je de tijd om je volledig op je eigen ontwikkeling te richten, zonder door alle randzaken afgeleid te worden. 

4.    Ontmoet nieuwe inspirerende mensen 
Een workation is ook een ideale gelegenheid om nieuwe mensen te leren kennen. Afhankelijk van de soort workation leer je andere mensen binnen- of buiten je vakgebied kennen die jou inspireren het beste uit jezelf te halen. 

5.    Work hard, play hard
Deze uitspraak zegt het al. Een workation is de ideale combinatie om werk en vrije tijd te combineren. Je verhoogt je arbeidsproductiviteit, maar zeker ook het plezier, vanwege alle nieuwe plekken die je ontdekt en de mensen die je leert kennen. 

Nadelen workation 
Een nadeel van een workation in het buitenland is de vliegreis die eraan vooraf gaat. Zeker wanneer je voor een verdere bestemming kiest zoals Zuid-Europa of een ander continent. Workations zijn vaak korte trips en niet iedereen vindt het prettig om hiervoor een vliegreis te maken of er veel reistijd aan te besteden. Iets anders om rekening mee te houden is dat net als bij een vakantie, je werk blijft liggen. Uiteraard is het belangrijk om daar goede afspraken over te maken. En afhankelijk van de soort workation die je doet, kun je misschien wel tussendoor wat werk verzetten. Voor workations wordt daarnaast vaak gekozen voor een afgelegen locatie, waardoor je moeilijker bereikbaar bent. Zeker wanneer ook de internetverbinding hapert. Dit kan videobellen met je werkgever of het wegwerken van e-mails soms wat lastig maken. 

We Know People op workation
Eind september vertrokken wij voor een geslaagde workation naar de zon. Ons vertrouwde kantoor verruilden wij voor een heerlijke zonnige bestemming. Het werk ging gewoon door, maar wel heerlijk aan het zwembad. In alle rust werd er gewerkt aan projecten die nog op tafel lagen en werd er genoten van het heerlijke eten en de prachtige omgeving.

Lijkt het jouw ook wel wat om op workation te gaan? Bij We Know People vertellen wij je graag over onze eigen ervaring! Neem daarvoor gerust contact met ons op!

Kun je de geschikte vacature niet vinden?

Meld je aan voor een Jobalert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.