Sterk onderhandelen tijdens je sollicitatieprocedure | We Know People

5 tips hoe je als starter sterk onderhandelt tijdens je sollicitatieprocedure

17 februari 2023

Het is misschien wel het allermoeilijkste bij het vinden van je eerste baan. De onderhandelingen over de (secundaire) arbeidsvoorwaarden. Waarop zet je in? Wat is er mogelijk? Waar ben je zelf tevreden mee? Erg lastig, wanneer je dit voor het eerst doet en geen ervaring hebt met onderhandelen. Toch zijn er technieken die je kunt gebruiken om jezelf hier goed op voor te bereiden. Je komt erachter in dit blog!

Waarom onderhandelen over (secundaire) arbeidsvoorwaarden? 

Ondanks dat het een spannend en lastig proces is, adviseren we bij We Know People om altijd over de (secundaire) arbeidsvoorwaarden te onderhandelen. Iedereen is uniek en brengt eigen kwaliteiten mee. Daar moeten de (secundaire) arbeidsvoorwaarden op worden afgestemd. Voordat je met je nieuwe baan start wil je dit voor jezelf goed geregeld hebben. Het zorgt ervoor dat je tevreden en met veel zelfvertrouwen aan je baan begint. 

Wanneer wij jou naar een nieuwe baan bemiddelen, onderhandelen wij ook namens jou. Ook adviseren we jou over een goed aanbod dat we bij je nieuwe werkgever neer kunnen leggen. Jij beslist op basis van ons voorgesteld aanbod wat je graag wil en wij denken met je mee. 

Zo krijg jij wat je waard bent

Maar ja, hoe weet je nu wat een goed aanbod is? En hoe pak je dat aan? Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om daarachter te komen. 

1.    Wees je bewust van je sterke punten

Het eerste dat belangrijk is om voor jezelf helder te krijgen is wat je sterke punten zijn. Wanneer je dat weet kun je die in je voordeel gebruiken bij de onderhandeling. Waar ben je heel goed in, wat maakt jou uniek? Bij We Know People kijken we hier samen met jou naar, zodat we die kwaliteiten kunnen gebruiken bij de onderhandeling.

2.    Onderhandel over het arbeidsvoorwaardenpakket

Primaire arbeidsvoorwaarden
Wanneer je gaat onderhandelen, begin je als eerste over het salaris en het aantal uren dat je per week werkt. Dit laatste staat vaak al in de vacature vermeld en is dus meestal al bekend en akkoord. Meestal ligt dit aantal uren vast, maar soms is het mogelijk om te kiezen tussen bijvoorbeeld 24 of 32 uur per week. In eerdere gesprekken heb je vaak al je voorkeur aangegeven, maar het kan geen kwaad dit in het arbeidsvoorwaardengesprek nog een keer aan te halen.

Salarisonderhandeling
Bij We Know People geven we je altijd de tip mee om zelf het eerste salarisbod te doen en daarbij hoger in te zetten dan de salariseis die je in de hoofd hebt. De kans is groot dat de werkgever je tegemoetkomt. Het eerste bod zegt namelijk heel veel over waar je uiteindelijk op uit gaat komen. 

Om je salariseis te bepalen is het goed om voorafgaand aan de onderhandeling, na te gaan wat voor salaris realistisch is voor jou, in jouw functie, kennis en ervaring. Op basis daarvan kun je gaan nadenken wat de hoogte van je salaris zou kunnen zijn en waar je tevreden mee bent.

Vind je dit lastig? Bij We Know People helpen we jou met het bepalen van een goed salaris, bij de functie waarvoor je bij onze opdrachtgever aan de slag gaat. Afhankelijk van dienstverband en de kennis en ervaring die je hebt. 

Secundaire arbeidsvoorwaarden
Wat vaak tijdens onderhandelen wordt vergeten is dat er niet alleen over het salaris, maar ook over de secundaire arbeidsvoorwaarden (aantal vakantiedagen, opleidingen, mogelijkheid tot thuiswerken etc.) kan worden onderhandelt. Hier wordt vaak op ingezet, wanneer er bijvoorbeeld minder onderhandelingsruimte blijkt te zijn bij de primaire arbeidsvoorwaarden, zoals salaris. Je kunt dan aangeven dat je daarom wil kijken wat er op het gebied van de secundaire arbeidsvoorwaarden mogelijk is. 

Daarnaast bieden bedrijven ook steeds vaker flexibele secundaire arbeidsvoorwaarden aan, om jou iets extra’s te bieden. Boven op het bestaande arbeidsvoorwaardenpakket. Ook daar zou je tijdens de onderhandelingsfase naar kunnen kijken. Om zo te achterhalen of daar nog onderhandelingsruimte is. 

3.    Verdiep je in de CAO

De meeste branches in Nederland hebben een Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO). Hierin staan afspraken over aantal vrije dagen, loon(schalen), werktijden, vergoedingen voor overwerk etc. 

Wanneer je je wil voorbereiden op je arbeidsvoorwaardengesprek en een goed bod wilt neerleggen, is het handig om vooraf eerst online op zoek te gaan naar de bijbehorende CAO. Elke branche heeft een eigen CAO. Het kan ook voorkomen dat een bedrijf geen CAO heeft. In dat geval maken organisaties gebruik van een bedrijfseigen regeling. De werkgever heeft dan zelf regels opgesteld waarin afspraken staan over de (secundaire) arbeidsvoorwaarden. Het nadeel daarvan is dat die niet online beschikbaar zijn. Dan kun je online wel op zoek gaan naar marktconforme Branche-informatie, om bijvoorbeeld te kijken wat het minimale salaris is behorend bij jouw functie, kennis en ervaring. Het is niet zo nauwkeurig als de informatie die in een CAO staat, maar het biedt je wel een richtlijn en houvast, om een goed onderbouwd bod neer te leggen.

4.    Oefen je gesprek

Om je goed voor te bereiden op een arbeidsvoorwaardengesprek kun je dit gesprek al eens oefenen. Dit kun je doen met een dierbare of met één van onze Recruitment Consultants. Ook als wij namens jou de onderhandelingen doen. Uiteraard bespreken we vooraf samen met jou, je wensen zodat wij deze aan jouw toekomstig werkgever kunnen voorleggen. Om zo tot een goed resultaat te komen voor beide partijen.

5.    Neem de tijd!

Bedenk dat je altijd over het voorstel mag nadenken, dat een werkgever je aanbiedt. Je hoeft niet meteen op het moment zelf een beslissing te nemen. Neem de tijd om het eventueel te bespreken met familie of vrienden om te horen wat zij van het voorstel vinden. Ook helpen de adviezen uit je omgeving je om een tactiek te bepalen die bij jou past, wanneer je op het aanbod dat je gekregen hebt terugkomt.

Kortom, een goede voorbereiding is het halve werk wanneer je onderhandelt over gunstige arbeidsvoorwaarden. Ook wanneer je dat voor het eerst doet. 

Ben jij op zoek naar een (eerste) baan en wil je daarbij ook hulp op het gebied van onderhandelen? Neem dan contact op met één van onze Recruitment Consultants via info@weknowpeople.nl of 023-2000100

Kun je de geschikte vacature niet vinden?

Meld je aan voor een Jobalert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.