Twijfel jij om voor jezelf te beginnen? Wij helpen je op weg! | We Know People

Voor jezelf beginnen: tips om je op weg te helpen

12 april 2023

Wil jij voor jezelf beginnen? Dan heb je waarschijnlijk veel praktische vragen en wellicht ook twijfels. Als Managing Partner bij We Know People spreek ik met professionals over de voor- en nadelen van een detacheringsconstructie en freelancen (en de verschillen daartussen). Daarom besloot ik hier een blog over te schrijven met tips om jou als startend interimmer op weg te helpen. 

Wat zijn de overeenkomsten tussen freelance en detachering? 

Vind jij het leuk om projectmatig te werken? In korte tijd veel werk gedaan te krijgen? En een kijkje in de keuken nemen bij verschillende bedrijven in diverse branches? Dan is een interim-bestaan zeker iets voor jou! Interim betekent dat je tijdelijk aan de slag gaat bij een bedrijf of organisatie; dit kan zowel via een freelance- als via een detacheringsconstructie. Welke vorm voor jou het beste is, hangt af van jouw kennis, ervaring en wensen.

''Voor jezelf beginnen betekent vaak projectmatig werken en een kijkje in de keuken bij verschillende bedrijven''  

Wanneer kan je het beste kiezen voor een detacheringsconstructie? 

De overstap naar een interim-bestaan is een groot verschil in vergelijking met werken in vast dienstverband. Het fijne aan detacheren is dat je rustig in kan stappen. Je hebt alle voordelen die je bij freelancen ook hebt, maar niet de financiële onzekerheid en administratieve rompslomp. Als je wil beginnen met interimmen, biedt een detacheringsconstructie een veilige eerste kennismaking met projectmatig werken, want: 

1. Je ontvangt een vast salaris 
2. Je behoudt de zekerheden van een vaste baan, zoals het recht op een ww-uitkering; verzekeringen bij arbeidsongeschiktheid; doorbetaling bij ziekte; pensioen; en alle administratie wordt voor je geregeld 
3. Je hoeft niet zelf te acquireren

Dus als je de overstap wil maken naar een interim-bestaan, maar met behoud van alle zekerheden van een vaste baan, dan is detacheren de beste optie. 

''Ook voor young professionals is detacheren een interessante optie''

Ook adviseer ik jonge professionals vaak om te starten via detachering. Met vijf jaar werkervaring ben je soms nog net te onervaren om goed te kunnen starten als freelancer. In veel gevallen hebben young professionals ook in één of twee sectoren gewerkt. Via een detacheringsconstructie kan je snel een mooi portfolio opbouwen van verschillende opdrachten en bedrijven in verschillende branches. Hierdoor bouw je in korte tijd een interessant cv op, waardoor je aantrekkelijker wordt als freelancer.  

Tot slot is een detacheringsconstructie ook interessant voor professionals ‘in between jobs’. via een interim-constructie zijn opdrachtgevers bereid snel iemand aan te nemen. Je kan dus in de meeste gevallen snel starten met een nieuwe uitdaging. 

Resumé: via een detacheringsconstructie kan je op projectbasis werken bij verschillende opdrachtgevers met de zekerheden van een vaste baan. 

Wanneer kan je het beste kiezen voor freelancen? 

Freelancen in ondernemen. Het is een avontuur met de daarbij behorende hoogte-, maar ook dieptepunten. Je neemt meer risico’s; en daar kan je financieel voor beloond worden. Je bepaalt zelf het uurtarief waarvoor je wil werken (in de huidige markt ligt dit meestal tussen de 50 en de 80 euro). Als je niet wakker ligt van onzekerheden en een ‘go with the flow’-mentaliteit hebt, kan freelancen een goede optie voor je zijn. De voordelen van freelancen: 

1. Je acquireert je eigen opdrachten en bouwt aan een netwerk 
2. Je bent een ondernemer van je eigen bedrijf en personal brand 
3. Je ontvangt een hoger uurtarief dan in vast dienstverband 

''Freelancen is ondernemen''

Wat je je wel moet realiseren, is dat je geen recht meer hebt op sociale zekerheden. Je zal dus zelf verzekeringen moeten afsluiten of geld opzij moeten zetten om eventuele ziektekosten op te vangen en pensioen op te bouwen. Een ongeluk kan iedereen gebeuren, maar als freelancer betekent niet werken: geen inkomen. Daarnaast kost het soms ook tijd om een nieuwe opdracht te zoeken.  

Resumé: via een freelanceconstructie kan je op projectbasis werken bij verschillende opdrachtgevers en als ondernemer te werk gaan. 

Mijn ervaring als freelancer 

Zelf ben ik op mijn 30e begonnen met freelancen, als Marketing & Communicatie adviseur. Ik was toe aan een nieuwe stap in mijn carrière, maar bovenal wilde ik mijn leven anders inrichten. Freelancen associeerde ik met vrijheid. Ik zag mezelf al helemaal twee maanden per jaar op Bali zitten. De realiteit was dat ik soms zes dagen per week werkte en 2 klussen tegelijkertijd combineerde. Een freelance-bestaan is geen sinecure: ik kan me geen vrije kerstvakantie herinneren; en soms sliep ik twee nachten per week in een Bed & Breakfast (want opdrachten zijn niet altijd om de hoek). 

Ondanks het verschil in verwachting dat ik had, heb ik mijn freelance-tijd altijd als zeer positief ervaren. Ik heb ontzettend veel geleerd van de verscheidenheid aan opdrachten, veel lol gehad en bij mooie bedrijven iets bij kunnen dragen. 

''Ik heb mijn freelance-tijd altijd als zeer positief ervaren''

Ik herken de onzekerheden van professionals die de overstap willen maken van vast dienstverband naar een interim-bestaan. Als je net begint, vraag je je toch af: ‘heb ik genoeg toegevoegde waarde?’ ‘Is de markt stabiel genoeg?’ ‘Heb ik genoeg acquisitiekracht om aan opdrachten te komen?’ ‘Hoe positioneer ik mezelf? ‘En ben ik in staat om al mijn zaken goed te regelen?’ Ik geef iedereen die wil freelancen in elk geval twee adviezen mee. Ten eerste moet je netwerken echt leuk vinden, anders wordt het lastig als freelancer. Ten tweede benadruk ik ook altijd dat je soms opdrachten zal aannemen die je niet per se heel leuk vindt. Gelukkig zijn er vooral veel leuke opdrachten te vinden, maar je bent wel afhankelijk van de markt. 

Kom je eens oriënteren  

Omdat ik zoveel vragen krijgen over freelance en detachering, start ik vanaf deze maand een interim consult. Elke twee weken ben ik op vrijdagmiddag een uur beschikbaar om met een (young) professional in ons vakgebied te sparren over de mogelijkheden op het gebied van detachering en/of freelancen. Je kan je opgeven via info@weknowpeople.nl.

Wie weet tot snel, 
Cyrille

Kun je de geschikte vacature niet vinden?

Meld je aan voor een Jobalert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.