Je wil liever 3 goede sollicitanten, dan 50 die net niet passen | We Know People

3 tips voor het schrijven van een goede vacaturetekst

19 januari 2023

‘’Vacaturetekst zonder inspiratie blijkt voor sollicitant grote afknapper’’ en ‘’Vacatureteksten bevatten schrikbarend weinig voor de doelgroep relevante informatie’’, zijn koppen van blogs op de website van Werf&. Terwijl een goed geschreven vacaturetekst een professional over de streep kan trekken om te solliciteren.

Een goede tekst levert je sollicitanten op

Een sollicitant wil een paar dingen snel lezen in een vacature tekst. Start daarom jouw vacaturetekst met je verkoopargumenten waarom een professional juist op jouw vacature moet solliciteren. Neem daarna bijvoorbeeld de lezer mee in een werkdag of in de projecten waar deze persoon mee aan de slag gaat. Op deze manier zorg je ervoor dat je de baan verkoopt aan de professional. Als diegene nog steeds op je pagina zit, dan is deze geïnteresseerd genoeg om meer over de organisatie te weten te komen en wat er van hem/haar wordt verwacht. Een goede vacaturetekst opstellen kost tijd, neem dan ook genoeg tijd voor het schrijven van een vacaturetekst. Je wilt liever 3 goede kandidaten dan 50 kandidaten die allemaal (net) niet passen. 

‘’Ik heb snel goede mensen nodig, maar ik krijg 300 sollicitanten’’

In ons werk zien we regelmatig hoe belangrijk de juiste tekst is. Zo kregen wij laatst van een geplaatste kandidaat terug dat hij zonder tussenkomst van We Know People de positie binnen een organisatie nooit had overwogen. Hij had de vacaturetekst van de opdrachtgever zelf al voorbij zien komen op LinkedIn, maar had daarop niet gesolliciteerd. Wel solliciteerde hij op onze (geanonimiseerde) vacaturetekst, omdat daar veel beter in verwoord was wat de functie inhield. Bovendien was de tone of voice was blijven hangen. Pas achteraf kwam hij erachter dat het om dezelfde vacature ging: ‘’Zonder jullie was ik nooit bij mijn huidige baan terecht gekomen’’. Met andere woorden: een goed geschreven vacaturetekst zorgt ervoor dat de juiste mensen solliciteren! 

Om je op weg te helpen bij het schrijven van een vacaturetekst geven wij je drie concrete tips:

1. Denk vanuit de doelgroep

Schrijf je een vacature voor een Junior of een Senior Online Customer Journey Expert? Pas je tekst daar op aan. Een Junior Customer Journey Expert zal over het algemeen geïnteresseerder zijn in de werksfeer. Een Senior wil juist meer weten over de inhoud van de baan en mogelijkheden om flexibel te kunnen werken. Zelf doen wij continue onderzoek naar de doelgroepen en hun beweegmotieven binnen de vakgebieden van We Know People. Mocht jezelf weinig tijd of kennis van de doelgroep hebben, laat het dan lezen door iemand die nu een soortgelijke functie binnen de organisatie heeft. Diegene kan je ongetwijfeld tips geven.

Benoem in ieder geval wat de baan biedt en aantrekkelijk maakt om verder te lezen. Het salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden, doorgroeimogelijkheden, thuiswerken, leuke collega’s, een koffiebar op het werk, een leaseauto, of legendarische teamuitjes. Hoe kun je  iemand zo enthousiasmeren dat hij/zij van baan wil veranderen? Neem dat mee in je vacature tekst.

2. Tone of voice

Naast de inhoud, gaat het ook om de juiste toon. Hoe wil jouw doelgroep worden aangesproken? Sales vacatures, bijvoorbeeld, doen het over het algemeen beter als ze kort en energiek worden geschreven; terwijl data professionals in meer detail willen weten wat ze precies gaan doen. Maak het voor de lezer ook leuk om de tekst te lezen. 

3. SEO

Tot slot wil je dat jouw vacatureteksten worden gevonden. Hiervoor moet je de tekst aanpassen op SEO (Search Engine Optimization). Niemand zoekt op Online/Digital Specialist: het is dus beter om te kiezen voor of Online óf Digital Specialist. Of misschien is de functietitel Online Marketeer wel beter? Dat hangt ook in dit geval weer af van jouw doelgroep en hun zoekgedrag. Daarnaast laat je bepaalde woorden in de vacature steeds terugkomen; vooral in de eerste alinea. 

Google for Jobs

Afgelopen jaar is Google for Jobs eindelijk gelanceerd in Nederland. Voor dit platform is het nog belangrijker dat jouw vacatures goed gevonden worden. Niet alleen leest Google de code van de websitepagina uit, maar is tekst net zo belangrijk. De juiste functietitel en kernwoorden op de juiste plaats zijn nu nog belangrijker geworden. Hoe transparanter en concreter de tekst, hoe hoger je in Google for Jobs zult scoren. 

Hulp nodig bij het beter zichtbaar worden in de markt?

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het in de markt zetten van jouw vacature? Solliciteren niet de juiste professionals op jouw vacature? Neem contact met ons op. Wij leggen graag uit hoe wij jou kunnen ondersteunen bij het vinden van de juiste professional.

Kun je de geschikte vacature niet vinden?

Meld je aan voor een Jobalert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.