Het kiezen van de juiste vacaturetitels in digital marketing | We Know People

Zo kies jij als Hiring Manager de juiste vacaturetitels in de wereld van digital marketing

2 december 2023

Ben je als Hiring Manager op zoek naar een digital marketing professional? Om de juiste professional te vinden is het opstellen van een duidelijke functietitel belangrijk. Uit onderzoek van Indeed blijkt dat 52% van de baanzoekers alleen al op basis van de vacaturetitel bepaalt of ze solliciteren. Het is dus belangrijk om je vacatures een concrete en heldere naam te geven. Die goed aansluit bij de werkzaamheden van de job. 

We merken bij We Know People dat onze opdrachtgevers dit soms lastig vinden. Ze mixen functietitels van verschillende digital functies, of bedenken nieuwe titels. Zo komen er veel verschillende functienamen in omloop voor open posities die inhoudelijk vrijwel identiek zijn. Hierdoor wordt de verwarring nog groter. Ook zien we soms dat de werkzaamheden juist niet overeenkomen met de vacaturetitel. Daarom is het tijd om orde te scheppen in de wereld van de digital vacaturetitels. 

E- commerce Manager

Allereerst duiken we dieper in de functie van E-commerce Manager. Deze geeft leiding aan het E-commerce team. Hieronder vallen Webanalisten, Conversie/CRO Specialisten, Growth Marketeers en Marketplace Marketeers. De E-commerce Manager heeft minimaal 5 jaar ervaring in de branche en is verantwoordelijk voor de omzet en kosten van het hele e-commerce kanaal, het uitzetten van de e-commerce strategie en het aansturen van het team. Omdat een E-commerce Manager leidinggeeft aan een team van specialisten is deze persoon zelf vaak een generalist. 

Webanalist

Een Webanalist houdt zich bezig met webanalyse. Dit betekent dat op basis van data het onlinebezoekersgedrag in kaart wordt gebracht van verschillende onlinekanalen. Een Webanalist zet op basis van deze data acties uit, bekijkt daarvan de resultaten en doet verbetervoorstellen. Alles om zo de online performance te verbeteren. Daarvoor werkt een Webanalist nauw samen met een Conversie/CRO Specialist.

Conversie Specialist/Conversion Rate Optimization (CRO) Specialist

Deze twee functietitels worden vaak apart van elkaar gebruikt maar zijn hetzelfde. De kerntaak in deze functie is om de conversie van voornamelijk de website te verhogen. Een Conversie/CRO Specialist brengt daarvoor de customer journey van nieuwe en terugkerende bezoekers in kaart en bekijkt waar verbetering mogelijk is. Met als doel om ze sneller en vaker te laten converteren op de website. Een Conversie/CRO Specialist is daarom continu bezig om de klantervaring van bezoekers naar een hoger plan te tillen om hen sneller en vaker te ‘verleiden’ tot aankoop.

Growth Marketeer 

Een nieuwe digital marketingfunctie is die van Growth Marketeer. Iemand die in deze functie werkzaam is, heeft veel basiskennis op allerlei vakgebieden, naast de al aanwezige marketingkennis. 
Een Growth Marketeer bezit ook strategische kennis en analytische vaardigheden. Kenmerken die een Growth Marketeer typeren zijn:

●    Creatief denken;
●    Data goed kunnen interpreteren;
●    Elk gewenst kanaal kunnen inzetten, wanneer dat nodig is;
●    Klantgericht denken;
●    Innovatief zijn.

Doordat een Growth Marketeer van vele markten thuis is, kan deze het hele plaatje overzien en bepalen welke acties nodig zijn om de doelstellingen te halen.

Marketplace Marketeer 

De Marketplace Marketeer is net als de Growth Marketeer een relatief nieuwe functie binnen Digital Marketing. Daarom schreven wij eerder al een blog over de Marketplace Manager. Net als de Marketplace Manager is de functie van Marketplace Marketeer een veelzijdige functie. Zo houdt een Marketplace Marketeer zich bezig met het:

●    Analyseren van data;
●    Laten werken van advertenties voor de marketplace;
●    Zorgen voor een grotere naamsbekendheid.

Dit alles met het doel om de verkopen via de marketplace (verder) te verhogen. Daarnaast heeft een Marketplace Marketeer ook kennis van het:

●    Schrijven van op SEO gebaseerde product omschrijvingen;
●    Up-to-date houden van de voorraad;
●    Selecteren van hoge resolutie productfoto’s.

Online Marketeer/Performance Marketeer

Iemand die in deze functie werkzaam is, houdt zich bezig met het bedenken en uitvoeren van onlinecampagnes met als doel om de online vindbaarheid te vergroten. Een Online Marketeer/Performance Marketeer monitort de website en social media kanalen met behulp van analytics en stuurt waar nodig bij. Om de online vindbaarheid te vergroten wordt er gebruik gemaakt van allerlei soorten paid, affiliate en display marketing. Net als SEO en SEA technieken.

SEO- specialist/SEO-Marketeer

Organisaties kunnen ervoor kiezen een SEO-specialist in te zetten, wanneer zij iemand zoeken die zich alleen bezighoudt met Search Engine Optimization. Dit in tegenstelling tot een Online Marketeer, die verschillende manieren gebruiken om de online vindbaarheid te vergroten. Het in kaart brengen van het zoekgedrag van bezoekers en de resultaten daarvan worden gebruikt voor het verder optimaliseren van de content op de eigen onlinekanalen, zoals website, social media, blogs etc. 

Social Media Specialist

Een Social Media Specialist houdt zich bezig met het bedenken, ontwikkelen en optimaliseren van social media campagnes. In deze rol wordt er marktonderzoek gedaan om zo meer traffic en/of leads te genereren of de naamsbekendheid te vergroten. Hiervoor worden regelmatig organische en/of gesponsorde berichten gepubliceerd op de verschillende social media kanalen van de organisatie. 

Tot slot nog een extra tip om de digital vacaturetitels nog concreter te maken. Wij adviseren onze opdrachtgevers altijd om de functiezwaarte en de branche in de vacaturetitel te verwerken. Bijvoorbeeld Social Media Specialist Fashion of Senior Social Media Specialist. Zo wordt de vacature nog concreter en de kans op een juiste match groter. 

Ben jij op zoek naar een Digital Marketing professional? Wij helpen je daar graag bij. Neem daarvoor contact op met Thomas via thomas@weknowpeople.nl of bekijk ter inspiratie onze vacaturepagina.

Kun je de geschikte vacature niet vinden?

Meld je aan voor een Jobalert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.