Waarom Marketplace Manager dé vacature van 2021 is | We Know People

15 september 2021

Afgelopen jaar werd er per persoon meer uitgegeven aan online verkopen dan de jaren ervoor. In vergelijking met 2019 stegen de online aankopen met 7%. Een interessante ontwikkeling voor bedrijven die graag ook op deze manier hun omzet willen laten groeien. Om dat voor elkaar te krijgen, kun je gaan samenwerken met een Marketplace Manager. 

Heb jij er al eens van gehoord? Een Marketplace Manager is een relatief nieuwe functie. Toch is het niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Voornamelijk door de opkomst van Marketplaces (websites die optreden als tussenpartij voor koper en verkoper) is het een veelgevraagde functie geworden. In dit blog lees je wat een Marketplace Manager precies doet en hoe deze de groei van jouw Marketplace flink kan laten toenemen.

Marketplace versus E-commerce

We merken bij WeKnowPeople dat de termen Marketplace Manager en E-commerce Manager soms door elkaar worden gebruikt. En dat terwijl ze toch echt allebei iets anders doen. Om dit duidelijk te maken, kijken we eerst maar eens naar de verschillen tussen een e-commerce en marketplace website.

Bij e-commerce gaat het om een website waar één aanbieder producten verkoopt aan meerdere klanten. Ook verstuurt de aanbieder zelf de verkochte items op naar de klant. De aanbieder is tevens de eigenaar van de website. Simpel gezegd gaat het hier dus om een webshop waarbij de aanbieder zelf de verkoper is en zelf klanten moet werven. Coolblue is hier een goed voorbeeld van. 

Een marketplace is ook een website waar producten worden aangeboden voor verkoop aan klanten. Het verschil met een e-commerce website is dat er naast de verkoper en koper, nóg een partij bij betrokken is. Namelijk, de initiatiefnemer/eigenaar van de website. Deze ‘third party’ faciliteert de verkoop aan ‘kopers’ maar is niet zelf de verkoper. 

De eigenaar van de website is dus enkel de ‘bemiddelaar’ die helpt om koper en verkoper bij elkaar te brengen. Het brengt vraag en aanbod samen maar de verkoper is zélf verantwoordelijk voor de verzending. Waar het bij e-commerce om één verkoper gaat, bieden bij een Marketplace (veel) meer aanbieders hun producten te koop aan. 

De initiatiefnemer van een marketplace investeert vaak in het vergroten van de naamsbekendheid van het platform, in plaats van dat de verkopers dat moeten doen. De verkopers kunnen enkel profiteren van deze naamsbekendheid. Hoe bekender een marketplace is (denk aan Bol.com, Vinted, Marktplaats,Thuisbezorgd, etc) hoe meer klanten én verkopers zich aansluiten. Soms betalen verkopers een bemiddelingsfee om gebruik te maken van een marketplace maar dat is lang niet altijd het geval. 

Wat doet een Marketplace Manager? 

Laten we nu dan ook eens kijken naar het functieprofiel van een Marketplace Manager. 
Aangezien het een relatief nieuwe functie is, heeft het op sommige punten overlap met de E-commerce Manager. Zo heb je in beide gevallen een duidelijke visie en ondersteun je je team om hier daadkrachtig richting aan te geven. Ook is een flexibele houding belangrijk én blijf je op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen in de markt. 

Wat de functie van Marketplace Manager anders maakt is dat je daarnaast niet alleen kennis hebt van de structuur van een marketplace (bemiddelaar, verkoper, koper én het opzetten en onderhouden van interessante samenwerkingen) maar weet je ook hoe je:

  • data analyseert; 
  • op basis daarvan een plan maakt; 
  • advertenties voor je marketplace kunt laten werken; 
  • koppelingen maakt en aansluit;
  • zorgt voor een grotere naamsbekendheid. 

Dit alles moet eraan bijdragen dat de verkopen via de marketplace (verder) toenemen.

Daarnaast kan een Marketplace Manager ook ondersteunen bij:

  • Schrijven van op SEO gebaseerde product omschrijvingen;
  • Up-to-date houden van de voorraad;
  • De keuze voor hoge resolutie productfoto’s.

Waarom een Marketplace Manager?

Zoals je ziet kan een Marketplace Manager het grote plaatje overzien maar ook ‘meedraaien’ om (verdere) groei te realiseren. Een andere reden om te investeren in een Marketplace Manager is, dat je expertise op het gebied van technologie én groei inkoopt. Met behulp van een Marketplace Manager wordt het gemakkelijker om de back-end goed én geautomatiseerd in te richten, zonder dat je hier veel software ontwikkelaars voor nodig hebt. Hierdoor kun je je vooral  richten op de front- end van je Marketplace. Het uitzetten van acties om nieuwe klanten te werven en te zorgen voor terugkerende klanten. 

Kan jouw organisatie een Marketplace Manager gebruiken? Ben je geïnteresseerd in een samenwerking? Neem dan gerust contact op met onze Business Development Manager Thomas.

T: (+31) (0)6 182 741 60
E: Thomas@weknowpeople.nl  

Kun je de geschikte vacature niet vinden?

Meld je aan voor een Jobalert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.