Wanneer is het goede moment om van baan te wisselen? | We Know People

Wanneer jobhoppen en wanneer niet? We Know People zocht het uit!

16 augustus 2023

Denk jij erover om van baan te wisselen, maar twijfel je of dit het goede moment is? Vooral millennials en generatie Z hebben een baan allang niet meer voor het leven. Jobhoppen wordt vooral onder de jongere generatie steeds populairder. Belangrijk is om ook te bepalen wanneer je dat doet, want timing is everything. Wat de beste tijd is om van baan te veranderen en wanneer je beter nog even kunt wachten lees je in deze blog!

Het ontstaan van jobhoppen
Jobhoppen is vooral ontstaan vanwege culturele verschillen tussen oudere en jongere generaties. Waar het voor babyboomers en generatie X heel normaal is om hun hele werkende leven loyaal te blijven aan één werkgever is dat voor millennials en generatie Z anders. Zij vinden het juist prettig om regelmatig van baan en organisatie te wisselen, om zo hun horizon te (blijven) verbreden en zichzelf te kunnen (blijven) uitdagen en ontwikkelen.

In tegenstelling tot loyaliteit en saamhorigheid bij oudere generaties ligt bij jobhoppen de nadruk veel meer op werkgeluk en zelfstandigheid. Dit zijn de belangrijkste kernwaarden voor deze generatie. Het maakt hen daarbij niet uit of ze dit in een vast dienstverband of via interim-bemiddeling doen.  

Jobhoppen vroeger en nu
In het verleden vielen cv’s op waarbij mensen vaak van baan veranderden. Er ontstond een negatief beeld van mensen die van baan naar baan gingen, omdat het de indruk wekte dat professionals niet toegewijd en loyaal waren aan een bedrijf of (nog) niet goed wisten welk carrièrepad ze wilden gaan bewandelen. 

Inmiddels beseffen (hiring) managers binnen organisaties dat te lang bij één werkgever blijven werken voor een rem op persoonlijke groei en nieuwe kennis kan zorgen. Tegenwoordig staan organisaties meer open voor jobhoppen, omdat het laat zien dat professionals bereid zijn zichzelf te blijven ontwikkelen, ze gemakkelijker kunnen doorgroeien en zo nieuwe kennis kunnen blijven opdoen.  

Daarnaast zijn er in de afgelopen decennia ook andere werkvormen bijgekomen die steeds populairder worden. Veel meer mensen werken op tijdelijke contracten waardoor ze sneller van baan veranderen en kiezen ook steeds meer professionals voor (gedeeltelijk) ondernemerschap. 

De voordelen van jobhoppen 
Door regelmatig te switchen van baan blijf je jezelf uitdagen en prikkelen met nieuwe kennis, vaardigheden en mensen. Daardoor treed je telkens opnieuw buiten je comfortzone. Je weet dat je je snel moet ontwikkelen om een goede indruk te maken bij je huidige werkgever. Dit zorgt ervoor dat je snel een goede bijdrage wilt leveren. Eén voordeel is dat jobhoppen je scherp houdt, maar er zijn nog meer interessante voordelen:

1.    Hoger salaris
Bij elke nieuwe werkgever leg je een nieuw salarisvoorstel neer. Door te switchen van baan kun je sneller een hoger salaris krijgen dan wanneer je bij één werkgever doorgroeit. Daar duurt dit proces vaak langer. Bij We Know People helpen we je in de onderhandelingen voor en na je arbeidsvoorwaardengesprek. Zeker nu er sprake is van een kandidatenmarkt, kun je kritisch zijn over de primaire en (flexibele) secundaire arbeidsvoorwaarden.  

2.    Brede werkervaring
Met het wisselen van baan doe je steeds weer nieuwe werkervaring op. Je komt in aanraking met verschillende teams, bedrijfsculturen en werkzaamheden. Dit zorgt ervoor dat je jezelf blijft ontwikkelen. Als professional én als mens. Doordat je veel dingen leert bouw je veel allround kennis op en leer je verschillende dingen eigen te maken. Ook leer je jezelf zo makkelijker aan te passen aan nieuwe situaties. Wat je ook weer breder en makkelijker inzetbaar maakt op de arbeidsmarkt. 

3.    Uitgebreid netwerk
Wanneer je regelmatig van baan switcht, leer je veel mensen kennen en breid je je netwerk uit. Ook doe je veel mensenkennis op. Een groot netwerk zorgt er tevens voor dat je in de toekomst je netwerk kan inzetten bij je zoektocht naar een nieuwe uitdaging of andere interessante (interim) projecten. Belangrijk is om op korte termijn in je huidige netwerk te blijven investeren om er op lange termijn de vruchten van te plukken. 

4.    Fijne werkomgeving
Bij We Know People weten we dat de bedrijfscultuur een belangrijke factor is voor tevreden medewerkers. Daarom bemiddelen wij kandidaten niet alleen op cv, maar ook op ambitie en soft skills. Voor een goede match gaan wij bij nieuwe opdrachtgevers langs om zelf de sfeer van de organisatie te proeven. Tevreden medewerkers presteren beter en zijn minder vaak ziek. Een prettige werkomgeving zorgt ervoor dat iemand minder snel gaat jobhoppen en wellicht intern verder kan doorgroeien. 

Wanneer switchen van baan? 
De ideale periode om te switchen van baan is voor iedereen verschillend. Het is afhankelijk van de persoonlijke wensen, behoeften en ontwikkelingen van de professional. Momenten waarop iemand voor een andere baan kan kiezen is als er binnen de huidige organisatie geen interessante doorgroeimogelijkheden (meer) zijn, er een nieuwe reorganisatieronde plaatsvindt, of wanneer iemand graag kennis en ervaring wil opdoen in een andere organisatie. Dit is meestal na een periode van 3 tot 5 jaar.
Een andere reden om te switchen van baan is als professionals ervoor kiezen om (deels) als ondernemer aan de slag te gaan en de combinatie van vast en flexibel bij de huidige werkgever lastig te combineren is.

Wanneer blijven?
Ook wanneer professionals wel bij hun huidige werkgever kunnen doorgroeien, zien we bij We Know People dat dit vaak na een periode van 3 tot 5 jaar is. Uit hun huidige functie halen professionals vaak niet meer genoeg uitdaging en voldoening. Ze leren er simpelweg nog te weinig van waardoor ze niet genoeg worden uitgedaagd. Na gemiddeld 3 tot 5 jaar zijn professionals op zoek naar nieuwe prikkels, kennis en ervaring, die ze hopen te vinden in een hogere functie binnen de organisatie van hun huidige werkgever. Zoals de stap van Communicatieadviseur naar Communicatiemanager bijvoorbeeld. 

Should I stay or should I go?
Vooral in het begin van je carrière heeft het switchen van baan enkele voordelen ten opzichte van blijven. Je hebt nog een steile leercurve, waardoor het interessant is om verschillende functies bij verschillende bedrijven te vervullen. Je doet er veel kennis van organisaties, functies en werkervaring op. Ook leer je zo goed te ontdekken wat je leuk én niet leuk vindt. Een ander voordeel is dat je door het switchen sneller grote sprongen in je salaris maakt.

Wanneer je al wat langer actief bent op de arbeidsmarkt kan het juist interessant zijn om binnen je huidige werkgever te kijken naar interessante doorgroeimogelijkheden. Vooral wanneer je er nog graag werkt, maar in je huidige functie uitgeleerd bent kan het interessant zijn naar uitdagende interne functies op zoek te gaan en zo kans te maken op een mooie promotie! 

Ben jij een digital, marketing, communicatie of data professional die erover nadenkt om van baan te wisselen? Of wil je (deels) aan de slag als interimmer? Bezoek daarvoor onze vacaturepagina of neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Onze Recruitment Consultants helpen je graag! 

Kun je de geschikte vacature niet vinden?

Meld je aan voor een Jobalert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.