Inhuren van een tijdelijke kracht is een goede oplossing! | We Know People

Dit is waarom het inhuren van een tijdelijke kracht een goede oplossing is

2 mei 2023

Heb jij een tijdelijk capaciteitsprobleem binnen jouw team vanwege een zwangere collega, sterke groei van de organisatie of langdurig ziekteverzuim? Of heb je gedurende een bepaalde periode extra kennis nodig voor een specifiek project of ben je een nieuw team met vaste medewerkers aan het opzetten, maar zit je hiervoor nog middenin de werving en selectie? Dan kan het tijdelijk inhuren van een interim-professional of freelancer interessant zijn. In dit blog lees je waarom dit het overwegen waard is!

Snelle en flexibele inzetbaarheid
Een eerste voordeel is dat je met het aantrekken van tijdelijke interim- of freelance professionals flexibel kunt inspelen op acute capaciteitsvraagstukken. Dit is ideaal wanneer je op korte termijn en voor een bepaalde periode dringend op zoek bent naar extra ondersteuning en snelle inzetbaarheid gewenst is.

Interim-professionals zijn gewend om zich snel aan nieuwe omgevingen aan te passen. Ze zijn gewend om voor verschillende opdrachtgevers en organisaties te werken. Ook kunnen ze op verschillende projecten binnen een organisatie worden ingezet. Opdrachtgevers zien hen daarmee als waardevolle toevoeging aan hun bestaande team. Vooral omdat interimmers met een duidelijke projectomschrijving aan de slag gaan, waardoor ze daar hun volledige aandacht aan kunnen geven. De intrinsieke waarden van een tijdelijke kracht zijn groot. Zij zijn namelijk het ‘visitekaartje’ van hun eigen bedrijf en hebben er daardoor baat bij dat projecten succesvol worden afgerond. Met als doel in de toekomst ook weer vervolgprojecten voor deze opdrachtgever te doen en om goede referenties mee te nemen naar volgende opdrachten bij nieuwe opdrachtgevers.

Direct aan de slag
Een ander voordeel van het inhuren van interim-professionals is dat zij vaak al op (zeer) korte termijn kunnen starten op een opdracht. Starttermijnen kunnen variëren van enkele dagen tot een week. Bij We Know People beschikken we over een groot netwerk van interim professionals. Dit geeft ons de mogelijkheid om de snelheid te leveren die geboden is bij het vinden van interim-kandidaten.

Naast de snelle beschikbaarheid draaien freelancers snel mee ‘on the job’. Ze zijn gewend snel te reageren en anticiperen op veranderende situaties. Ook werken ze zelfstandig en zijn ze leergierig, waardoor er maar een korte inwerktijd nodig is. Ze draaien vrijwel direct mee binnen het team en de organisatie.

Ruime kennis en ervaring
Doordat een interimmer voor veel verschillende opdrachtgevers werkzaam is, heeft deze veel praktijkervaring en kennis van werkzaamheden en organisaties. Bovendien is het belangrijk voor interim-professionals om zich te blijven ontwikkelen. Door het volgen van opleidingen en cursussen blijven ze op de hoogte van de trends en ontwikkelingen én blijven ze aantrekkelijk voor de arbeidsmarkt. Dit zorgt ervoor dat een interim-professional vaak breed inzetbaar is en goed kan adviseren bij verschillende vraagstukken.

Een frisse blik
Het aantrekken van een externe professional zorgt voor een frisse wind in het team en de organisatie. Dat maakt dat een tijdelijk ingehuurde kracht met een heldere visie en objectief naar de huidige processen en werkwijzen kan kijken. Dit zorgt voor nieuwe ideeën en adviezen. Deze kritische blik zorgt voor verhelderende inzichten waardoor je als organisatie inzicht krijgt in nieuwe manieren van groei en strategie.

Interimmen goede tussenoplossing bij werving & selectie
Vanwege de schaarste op de arbeidsmarkt wordt het steeds lastiger om op korte termijn vaste medewerkers te vinden voor openstaande functies. Het duurt steeds langer om een geschikte kandidaat te vinden, aangezien er weinig werklozen zijn en er vooral latent werkzoekenden moeten worden benaderd. Zij zitten vaak nog vast in contracten met opzegtermijnen en uitwerktermijnen. Om het werving & selectie-proces goed te kunnen doen is het handig om openstaande vacatures tijdelijk op te vullen met een freelancer of interim-professional. Dit geeft je meer tijd om op zoek te gaan naar de perfecte kandidaat voor een vaste aanstelling. Zo kan op korte termijn toch het werk worden gedaan dat anders blijft liggen en kan het team door blijven draaien zoals altijd. Daarnaast kan de interim-professional door eigen ervaringen advies geven over de invulling van de functie en helpen bij de selectie van kandidaten en de nieuwe professional inwerken. Zo vindt er ook een vloeiende overdracht van werk plaats.

Interim of freelance

Mocht je overwegen om tijdelijk een externe kracht in te huren, dan zijn er dus verschillende opties. Zo kun je kiezen voor een freelancer of een interim-professional. Houd er bij je afwegingen rekening mee dat een freelancer zelf overal verantwoordelijk voor is. Deze onderhandelt zelf over de projectduur, uur- of projecttarief en facturering. Een interimmer is ook zelfstandig, maar werkt vaak samen met een bemiddelingsbureau voor het werven van projecten. Ook bij We Know People helpen wij bedrijven bij het vinden van de juiste interim-kandidaat. Daarnaast nemen wij ook de facturering en financiële afhandeling voor onze rekening. Een ander voordeel van het inhuren van een interim-professional is dat de werkgeversrisico’s door het bemiddelingsbureau worden opgevangen. Wanneer een freelancer onverhoopt uitvalt, is er geen vervanging geregeld. Dit is bij een interimmer wel het geval, omdat wij bij We Know People op zoek gaan naar een vervanger. Zo worden feestdagen, ziekte, vakantiedagen, overige vrije dagen gemakkelijk opgevangen. Ideaal in tijden van onzekerheid en wanneer snelheid en wendbaarheid belangrijk zijn.

Heeft jouw organisatie behoefte aan tijdelijke digital, marketing, data intelligence of communicatie ondersteuning? Dan helpen wij je graag de perfecte interim-professional te vinden. Benieuwd naar de mogelijkheden van interim-bemiddeling via We Know People? Neem dan contact met ons op.

Lees ook het interview met één van onze interim professionals over haar ervaring als interimmer via We Know People.

Kun je de geschikte vacature niet vinden?

Meld je aan voor een Jobalert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.