Hoe een talentpool kan helpen bij het invullen van vacatures | We Know People

Waarom een talentpool jou kan helpen om je vacatures gevuld te krijgen in 2023

26 september 2023

Een paar jaar geleden had je als werkgever de geschikte kandidaten voor het uitkiezen, maar door de krapte op de arbeidsmarkt kan het vandaag de dag nog best een uitdaging zijn om de vacatures op tijd gevuld te krijgen. Hoe fijn zou het zijn als je, wanneer er een nieuwe vacature online komt, direct een lijst hebt met gekwalificeerde kandidaten die je kan benaderen? In deze blog leggen we uit hoe een talentpool jouw wervingsproces kan verbeteren, en geven we je tips voor het opbouwen van een sterke talentpool.

In deze huidige arbeidsmarkt heb je als werkgever helaas niet meer altijd de luxe dat kandidaten zich uit zichzelf bij je komen melden. Werken met een talentpool kan hier de oplossing bieden: door een community te creëren met getalenteerde kandidaten, hoef je niet helemaal bij nul te beginnen elke keer dat er een nieuwe vacature vrijkomt. Hierbij is het wél belangrijk dat je het op de juiste manier aanpakt, want tegenwoordig is zo’n talentpool veel meer dan een statisch namenlijstje of een database met cv’s. Door vandaag nog te beginnen met het opbouwen van een talentpool, ben je je concurrenten die nog op de ‘ouderwetse’ manier werven, een stapje voor.

Maar wacht nog heel even voordat je vol enthousiasme je Recruiters aan het werk zet. Het opbouwen van een actieve en werkende talentpool – dus een talentpool met betrokken mensen waarmee regelmatig contact wordt onderhouden – kost tijd en geld. Het is daarom belangrijk om goed na te denken voor welke vacatures je dit wel en niet gaat doen. Een talentpool bestaat uit kandidaten die goed bij jouw functie en organisatie passen, maar op dit moment – om welke reden dan ook – nog niet klaar zijn voor een overstap. Of ze hebben gesolliciteerd, maar zijn niet aangenomen. Een goede uitkomst dus voor regelmatig terugkerende vacatures, maar misschien niet de moeite waard voor een positie die eenmalig ingevuld dient te worden.

Stap 1: het opbouwen van je talentpool
Begin met het uitwerken van een strategie. Naar wie ben je precies op zoek? Wanneer is iemand echt een ‘talent’ en wanneer spreek je van een match? Als je op zoek bent naar een talentpool voor regelmatig terugkerende en lastig in te vullen vacatures, bedenk dan van te voren aan welke eisen een kandidaat moet voldoen. Voor het opstellen van een kandidaatprofiel is het goed om te werken met persona’s. Zoals we al eerder aangaven, kan je beginnen met kandidaten waarmee je eerder in gesprek bent geweest en die goed in het profiel passen. 

Daarna is het tijd om je netwerk van talenten te laten groeien. Evenementen en webinars zijn uitstekende manieren om potentiële kandidaten te betrekken en aan te trekken. Denk aan beurzen en workshops die gericht zijn op relevante onderwerpen in jouw branche. Deze activiteiten bieden niet alleen waardevolle informatie, maar stellen je ook in staat om in contact te komen met talenten die actief op zoek zijn naar groeimogelijkheden. 

Stap 2: het onderhouden van je talentpool
Vervolgens is het belangrijk om contact te houden met je kandidaten. Een talentpool is meer dan een Excel sheet waar je één keer wat e-mailadressen noteert en die je pas weer uit de la haalt als er een vacature openstaat. Een sterke talentpool vereist voortdurende inspanning. Zorg dat je zichtbaar bent door bijvoorbeeld nieuwsbrieven met updates over de organisatie, branche-inzichten en carrièremogelijkheden te delen met je netwerk. Als potentiële kandidaten regelmatig van je horen, zullen ze sneller aan jouw bedrijf denken wanneer ze klaar zijn voor een volgende uitdaging.

Let op: zorg dat je alleen content deelt waarvan je zeker weet dat deze aansluit bij de interesses van je doelgroep. Om relevante content te kunnen delen, is het belangrijk om in gesprek te blijven met je doelgroep. Ontdek wie de kandidaten in jouw talentpool zijn en wat hen interesseert. Merk je bijvoorbeeld dat veel kandidaten doorgroeimogelijkheden missen in hun huidige functie en is dit iets dat bij jouw organisatie hoog in het vaandel staat? Mooie kans om hier juist nu een artikel over te schrijven!

Gelukkig hoef je in 2023 het contact met je talentpool niet meer handmatig te onderhouden. Uit onze eerdere artikelen bleek al dat we voorstander zijn van processen automatiseren waar nodig, en ook het bouwen en onderhouden van je talentpool is een proces dat geautomatiseerd kan worden.

Wat We Know People voor jou kan betekenen
Wij zien dagelijks welke uitdagingen de recruitmentbranche met zich meebrengt en weten daarom als geen ander hoe belangrijk het is om een sterke talentpool op te bouwen. Een sterke talentpool voegt veel waarde toe aan je organisatie doordat je je doelgroep echt leert kennen. Door met professionals in contact te zijn weet je wat ze belangrijk vinden in hun baan, wat ze van jouw organisatie vinden en hoe je hen het beste kan enthousiasmeren. 

Ben je benieuwd hoe wij jou kunnen helpen met het opbouwen én onderhouden van je talentpool? Wij komen graag met je in contact!

Kun je de geschikte vacature niet vinden?

Meld je aan voor een Jobalert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.