Profielfoto in zwart-wit of kleur? | We Know People

Een profielfoto in zwart-wit of kleur? Dit werkt het beste!

27 december 2023

Je profielfoto is vaak de eerste indruk die je online achterlaat. Daarom is het belangrijk om na te denken over hoe jij online wilt overkomen met je profielfoto. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kunt doen. Bijvoorbeeld door bewust te kiezen voor een profielfoto in kleur of juist zwart-wit. Welke invloed dit heeft op je online uitstraling lees je in deze blog!

Positioneer jezelf met een goede profielfoto 
Een goede profielfoto laat meteen zien wie jij bent. Het is meer dan alleen een mooi portret vastleggen. Belangrijk is dat ook je persoonlijkheid naar voren komt. Het is jouw visitekaartje naar mensen binnen je online netwerk. Ook wanneer je toe bent aan de volgende carrièrestap is een goede profielfoto belangrijk. Het is het eerste dat recruitment consultants zien in hun zoektocht naar geschikte kandidaten. Het is online de eerste indruk die je achterlaat. Belangrijk dus om hier voldoende aandacht aan te besteden én regelmatig te updaten. Het moet een goede weerspiegeling zijn van wie jij als persoon bent. Zorg dat je alleen op de foto staat.

Kleuren versus zwart-wit fotografie
Het is mogelijk om met je profielfoto een specifieke sfeer mee te geven door te kiezen voor zwart-wit of kleur. Het kan lastig zijn om te bepalen waarvoor je kiest. Een zwart-wit of kleurenfoto. 

Zwart-wit profielfoto
Zwart- wit fotografie is fotografie in de puurste vorm. Bij deze vorm van fotografie wordt er uitsluitend gewerkt met hoog lichten, schaduwen en grijstinten. Een zwart-wit beeld brengt een andere emotie over dan een kleurenfoto. Zwart-wit zorgt voor authentieke, geloofwaardige en objectieve beelden. Dit werkt goed wanneer je je persoonlijke merk onder de aandacht wilt brengen. Door het gebruik van contrasten versterk je krachtige punten en laat je het oog van de kijker door de foto leiden. Een ander voordeel is dat je niet wordt afgeleid door kleur waardoor je veel meer let op de vormen en structuren. Het zorgt ervoor dat je vaak wat serieuzer overkomt dan bij profielfoto’s in kleur. Zakelijk gezien kan dat dus goed werken, want het is erg geschikt wanneer je graag die volgende stap in je carrière wilt zetten. Zoals het zoeken naar een nieuwe baan of opdracht.

Kleuren profielfoto
Mensen zijn gewend om dingen in kleur te zien, want kleur speelt een grote rol in het verhaal dat de foto vertelt. Een profielfoto in kleur helpt je om de sfeer van een foto neer te zetten en te beschrijven. Maak daarbij gebruik van je eigen unieke en visuele stijl. Het roept psychologische en persoonlijke reacties op.  Met een kleuren profielfoto laat je een realistisch beeld zien en straal je authenticiteit en vriendelijkheid uit. Een groot voordeel wanneer je een goede eerste indruk wilt achterlaten bij een eerste kennismaking. 

Beide opties zijn een interessante keuze. Afhankelijk van hoe je online wilt overkomen en welke indruk je wilt achterlaten kun je dus kiezen voor een profielfoto in zwart-wit of kleur. Denk dus goed na over wie je bent en welke uitstraling daarbij past. In het laatste geval kan de branche waarin je werkzaam bent of wilt gaan starten ook meespelen in de keuze. Het allerbelangrijkste is dat je kiest voor fotografie die écht bij jou past voor een ijzersterke eerste indruk! 

Tips voor jouw profielfoto
Nadat je hebt besloten wat voor profielfoto het wordt zijn er nog andere zaken om rekening mee te houden. Zorg dat de profiefoto overeenkomt met hoe je er op dat moment uit ziet. 
Een advies is dan ook om de profielfoto elk jaar te vernieuwen. Zo kan je uiterlijk veranderd zijn doordat je haar verschilt in lengte of kleur. Ook worden we ieder jaar een jaartje ouder. Hier nog wat handige tips voor het maken van een goede profielfoto:
•    Bepaal vooraf hoe je wilt overkomen op de foto;
•    Zorg dat je gezicht en ogen goed zichtbaar zijn op de foto. Vermijd hoeden, petjes, mutsen, zonnebrillen etc;
•    Kies voor een neutrale en rustige achtergrond die niet te veel afleidt van jouw gezicht; 
•    Gebruik daglicht en voorkom tegenlicht. Dit laatste zorgt voor schaduw en reflecties in het gezicht;
•    Zoom in tot aan je schouders voor een duidelijke portretfoto van jezelf;
•    Zorg voor representatieve zakelijke kleding waarin jij je prettig voelt;
•    Vraag iemand om een foto van jou te nemen. Vermijd selfies en foto’s in de spiegel;
•    Zorg voor een natuurlijke glimlach.

Met deze blog willen we jou helpen een duidelijke keuze te maken voor een zakelijke profielfoto. Wil je na het lezen van deze blog hier meer over weten? Of wil je hulp bij het maken van goede zakelijke profielfoto’s? Bij We Know People helpen we je graag! Onze recruitment consultants komen graag met je in contact!

Kun je de geschikte vacature niet vinden?

Meld je aan voor een Jobalert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.