Tips voor een goede LinkedIn-profielfoto | We Know People

20 maart 2023

Toegegeven: wij verbazen ons regelmatig over profielfoto's op cv's en LinkedIn. We snappen dat solliciteren voor jou geen dagelijkse bezigheid is. Daarom hebben we do's en don'ts voor jou op een rij gezet. 

Tips voor een goede LinkedIn-profielfoto

Onze nummer één tip voor jouw cv en LinkedIn-profielfoto is om te laten zien dat je zin hebt in een nieuwe uitdaging. Dus gebruik een foto waar je gezicht goed in uitkomt; en waar je straalt. Er zijn heel veel mensen die niet lachen op hun foto. Hoe zonde is dat?! Het is zo veel leuker als je straalt. Dat laat namelijk zien dat je energie hebt voor een nieuwe job. Dus lach op jouw foto! Laat zien dat je het leuk vindt, want dat inspireert de kijker. 

Dat is niet alleen onze mening, maar ook aangetoond door wetenschappers. Onderzoekster Sarah van der Land zegt daarover in een artikel in de NRC: “Natuurlijk kijken recruiters eerst naar een cv, maar een ‘slechte’ foto kan in je nadeel werken en mogelijk het verschil maken tussen wel en niet uitgenodigd worden voor een gesprek. Van je LinkedIn-profielfoto moet je dus het beste proberen te maken.” 

De don'ts 

In een grappige artikel van Inge Sijpkens staan tien voorbeelden van LinkedIn profielfoto's die echt niet kunnen. Wij zetten de 5 meest voorkomende voor jou op een rij: 

1. De vakantiekiek 
Een cv en LinkedIn zijn zakelijke profielen: blijf dus professioneel. Natuurlijk is het leuk dat jij op vakantie bent geweest naar Ibiza, maar gebruik deze vakantiefoto's niet op jouw cv of op LinkedIn. Verboden items op profielfoto's zijn wat mij betreft: zonnebrillen, stranden, parasols, bikini's, zwembroeken, petten, zonnehoeden en cocktailglazen.

2. De ‘trots-op-mijn-huisdier’ foto en de 'trots-op-mijn-kind' foto 
Echt waar, wij komen nog regelmatig foto's tegen van professionals met hun hond, paard of kind. Niet echt professioneel... 

3. De partypic
Bij een zakelijke foto horen geen carnavalsoutfits, bierpullen of kroegenfoto's. En die ene leuke foto met je beste vriendin is ook geen goede keuze. Het gaat om jou. Om jouw gezicht en wat je uitstraalt. Zorgt dat er geen afleidende elementen op jouw foto te zien zijn. 

4. De ‘kijk-hoe-belangrijk-ik-ben’ foto
Strak in het pak is prima als dat past bij de sector waarin je werkt, maar kijk niet te serieus. Lach! 

5. De ‘zo-zag-ik-er-20-jaar-geleden-uit’ foto
Is jouw profielfoto gedateerd? Dan begin je een sollicitatiegesprek met 1-0 achterstand. Een Recruiter moet dan eerst zijn of haar verwachting van jou bijstellen. Gebruik dus een up-to-date foto waarop je herkenbaar bent. Ook handig voor als wij je moeten terugvinden in de stapel cv's! 

Hoe maak je een goede LinkedIn-foto?  

Ons advies: laat een goede profielfoto maken. Dat hoeft helemaal niet duur te zijn. De fotograaf bij jou om de hoek kan dat prima. In deze video van Business Insider vind je nog meer tips over het hoe en wat van een goede foto. 

Kun je de geschikte vacature niet vinden?

Meld je aan voor een Jobalert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.