Over werken

Lees hier al onze blogs over werken, de arbeidsmarkt en trends & nieuws.

Mensen verbinden. Dat doen we niet alleen via recruitment, maar ook door positieve, inhoudelijke en inspirerende content te delen.

Cv tips voor Data professionals

M Krapels 17-10-2019 12:08
Categorie├źn: Alles, Cv tips, Voor professionals

Het data vakgebied verandert in snel tempo. Er worden daarom steeds meer eisen gesteld aan data professionals. Niet alleen wordt er gekeken naar het exacte, ook het sociale is heel belangrijk. Om die baan te krijgen die jij graag wil, is het daarom van groot belang dat je beide aspecten in jouw cv naar voren laat komen. In dit blog hebben we daarom de belangrijkste cv tips voor data professionals op een rij gezet.

 1. Laten we beginnen met het exacte stuk
   
 2. 1. Licht je opleiding toe

Waar je in andere sectoren ziet dat het opleidingsstuk vaak ondergeschikt of niet relevant is, is dat bij data juist heel belangrijk! Recruitment Consultant Data Jorieke raadt daarom aan om jouw opleidingen bovenaan je cv te zetten. 

En licht je opleiding ook verder toe. Dit kan op verschillende manieren: 

 • Leg uit waar jouw thesis over ging en wat de conclusies waren (zeker als je een starter of young professional bent!) 
 • Benoem een aantal vakken die je hebt gevolgd en die relevant zijn voor de baan waar je op solliciteert 
 • Schrijf een korte tekst over de inhoud van jouw studie: wat je hier hebt geleerd en hoe dit in jouw carrière toepasbaar is. Bedenk dat een HR Manager of Recruiter niet weet wat een studie Nanobiologie inhoudt… 
 1. 2. Zet alle tools bij elkaar

Iemand wil in één oogopslag in jouw cv kunnen zien wat je kan. Zet daarom alle tools waar je kennis van hebt bij elkaar, zodat je niet tussen de regels door moet lezen. Zo bijvoorbeeld: 

TOOLS 

 • Tableau 
 • Hadoop 
 • Oracle 
 • Azure 
 • SQL
 1. 3. Laat zien wat je kan (in cijfers)

De persoon die jouw cv leest, wil een goede inschatting kunnen maken van jouw expertise. Vaak zien wij op cv’s: ‘ik maakte reports’ of ‘ik werkte met display advertising’. Maar wat heb je neergezet? Stuurde je een maandelijkse mail met een Excel sheet, of heb je een real time draaitabel gemaakt? Ligt dat toe – in bullet points – onder jouw werkervaring. Cijfers noemen is natuurlijk ook heel sterk: je bent niet voor niets een data professional.

 1. En een ‘’sociaal’’ cv? Hoe doe je dat?
 2. 4. Gebruik een foto

Data professionals gebruiken bijna nooit een foto op hun cv. Toch kan een foto overtuigingskracht hebben. Bedrijven zijn op zoek naar een collega: iemand die past in het team qua werkervaring én persoonlijkheid. Een goede foto straalt uit wie je bent. 

Met een foto op jouw cv zal je ook opvallen tussen de stapel sollicitanten. Recruitment Consultant Data Jorieke: ‘’En na een sollicitatiegesprek kunnen mensen jouw cv goed terugvinden en zullen ze je sneller herinneren.’’ 

Te verlegen om een foto op jouw cv te zetten? Misschien kan je een foto gebruiken van een succesvolle gebeurtenis: een geslaagd evenement of die keer dat je een award hebt gewonnen. Dat zijn spontane foto’s, die tegelijkertijd relevant zijn voor een opdrachtgever.

 1. 5. Schrijf over jouw persoonlijkheid

Wat professionals vaak vergeten is een stukje tekst over hun persoonlijkheid. We doelen hiermee niet op hobby’s, maar op sociale skills en overige competenties. Wat je steeds meer merkt in het bedrijfsleven, is dat analisten een dubbelrol hebben: je maakt de analyses, maar moet ook de business kunnen overtuigen van jouw ideeën. Dus als je een bepaalde overtuigingskracht hebt, moet je dat zeker in het cv naar voren laten komen! 

Hoe je dat doet? Dat kan natuurlijk op verschillende manier. Een duidelijke en simpele manier is door middel van bullet points. Een voorbeeld: 

 • Praktische en oplossingsgerichte houding 
 • Enthousiast en energiek 
 • Besluitvaardig 
 • Interculturele communicatie skills 
 1. 6. Hoe is jouw passie voor data begonnen? En waar liggen je ambities?

Een perfecte manier om indirect iets te vertellen over jouw persoonlijkheid, is door één of twee zinnen aan je cv toe te voegen waarin je uitlegt hoe jouw passie voor data is ontstaan. Wat heeft jou getriggerd om je verder te specialiseren op data gebied? Het geeft veel inzicht in jou als persoon, en is interessant voor een opdrachtgever of Recruiter om te weten. 

En wat zijn je ambities in een toekomstige baan? Het is goed om daar meteen duidelijk over te zijn. In wat voor omgeving wil je werken? Wat zoek je in een toekomstige werkgever? Heb je specifieke wensen voor jouw volgende carrièrestap? Benoem dat in een kort stukje (één à twee zinnen is al genoeg). 

Een goed voorbeeld: ‘’Ik ben op zoek naar een nieuwe uitdaging waar ik mijn ruime ervaring als Data Analist kan overdragen aan een team. Een functie waarin ik een team kan coachen, maar daarbij ook zelf nog bezig ben met data analyse. Het liefst in de financiële of energiesector en bij een organisatie waar ze werken via de scrum methode.’’

 1. Laatste tips