Hoe stel je een CV op volgens onze recruiters? | We Know People

Hoe stel je een goed cv op? 10 tips van Recruiters

1 februari 2023

We komen van alles tegen op cv’s: van bijzondere hobby's tot creatieve grafische elementen. Veel mensen proberen hun cv eruit te laten springen. En dat is zeker goed! Maar je wil niet inleveren op professionaliteit. Hoe stel je een goed cv op? In dit blog krijg je 10 tips van Recruiters.

Cv tip 1: Leesbaarheid

De eerste check: vraag jezelf af of een Recruiter het fijn vindt om jouw cv te lezen. Recruiters verwerken stapels cv’s per dag. Dat betekent dat cv’s gescand worden. Je wil daarom in één oogopslag laten zien dat je interessant bent voor de vacature. Gebruik hiervoor bullet points en schrijf die in één of twee zinnen uit. Een voorbeeld voor een Team Lead:  

Ik heb twee jaar lang een team van vier mensen gecoacht. Als team lead focuste ik me vooral op de persoonlijke ontwikkeling van mijn team members.

Het kort omschrijven van het keyword is belangrijk, omdat het woord ‘Team Lead’ alleen nog niet zoveel zegt. Het kan door iedereen anders geïnterpreteerd worden. Uit twee extra zinnen kunnen Recruiters veel relevante informatie halen. 

2. Volgorde

De volgorde van jouw cv hangt af van jouw werkervaring. Heb je al veel relevante werkervaring opgedaan? Dan adviseren we om dat bovenaan te zetten en daarna opleidingen te noemen. Als je een starter bent, kun je beter je opleidingen bovenaan plaatsen. Let op: voor Data Professionals gelden er andere adviesen. 

Als je solliciteert voor een specifieke vacature, let dan ook op de volgorde van jouw taakomschrijvingen binnen bepaalde functies. Het is handig om de meest relevante ervaringen en competenties voor die vacature bovenaan te zetten, zodat een Recruiter direct het verband ziet. Een bullet point met de juiste competentie onderaan of bovenaan de opsomming kan net het verschil maken of jouw cv wel of niet de aandacht trekt.

3. Lettertype (alsjeblieft geen Comic Sans)

Comic sans… liever niet. En Times New Roman heeft ook niet onze voorkeur. Misschien een kwestie van persoonlijke smaak, maar wel iets om in je achterhoofd te houden (in elk geval als je je cv naar We Know People instuurt).

4. Persoonlijk

Bij We Know People matchen we op basis van werkervaring, ambitie én persoonlijkheid. Het is dus fijn als onze Recruitment Consultants al iets van jou als persoon kunnen lezen in het cv. Hierin moet je niet de professionaliteit en relevantie uit het oog verliezen. Jouw hobby voor saxofoon spelen of fitnessen zegt waarschijnlijk weinig over de competenties voor de baan waarop je solliciteert. In de praktijk zien we soms zelfs dat dit nadelig kan werken. Onlangs had iemand aangegeven dat hij van hardlopen hield. De opdrachtgever wees hem op basis hiervan af, omdat hij niet de teamplayer zou zijn die gezocht werd. 

Het is wel heel interessant om te weten wie jij bent als collega. Kom jij altijd met out-of-the-box ideeën? Neem jij het voortouw in projectmanagement? Dat is relevante informatie.

TIP: lees het blog met cv tips voor Marketing en Communicatie Professionals voor meer tips over het schrijven over persoonlijkheid.

5. Design

Er is een duidelijke trend te zien naar grafisch ontworpen cv’s, met name in het digital vakgebied. Een bewegende foto op jouw cv kan heel leuk zijn – we zijn er al vaak door verrast! Maar tenzij je een creatief beroep hebt, is het geen must om hele fancy lay-outs te gebruiken. Het cv moet er wel verzorgd uitzien. Een bepaald design kan er ook voor zorgen dat je minder informatie op het cv kwijt kan. Houd in je achterhoofd dat het de inhoud is waar Recruiters geïnteresseerd in zijn. Gebruik bijvoorbeeld een van onze overzichtelijke, gratis cv templates!

6. Data

Vermeld je je werkperiodes in jaren (van 2015-2017) of in maanden (van maart 2015-augustus 2017)? Beter is het, wat ons bij We Know People betreft, om de maanden hier ook bij te vermelden. Zitten er gaten in jouw cv? Dat geeft niet; je mag ze rustig benoemen. Sterker nog, misschien staat het wel hartstikke positief, bijvoorbeeld als je een mooie reis hebt gemaakt.

7. NAW-gegevens

Steeds meer mensen zetten hun geboortedatum niet meer op het cv. Wij geloven dat ook leeftijd vormt wie je bent. We merken dat mensen bang zijn afgewezen te worden omdat ze te oud of te jong zouden zijn. Het is ons beroep als Recruitment Consultants om de juiste mensen te selecteren. Daarbij helpt leeftijdsdiscriminatie niet. Dus zet het rustig in het rijtje NAW-gegevens. Dan hoeven wij er in een gesprek niet naar te vragen.

8. English?

Het komt nog vaak voor dat er Engels op iemands cv staat, maar dat we in een gesprek moeten horen dat dit meer ‘’vakantie Engels’’ is. Laat blijken uit jouw cv of je kan werken voor een bedrijf waar ze Engels spreken. Wees duidelijk: daar heb je het meest aan.

9. Foto

Een foto op het cv is leuk. Een Recruiter onthoudt je beter en heeft meteen een beeld bij je. De foto’s op cv’s zijn vaak goed maar op LinkedIn (in feite een online cv) worden soms nog wel vakantiekiekjes gebruikt. Denk ook daar kritisch over na, want Recruiters zullen je sowieso online opzoeken. Een foto op LinkedIn hoeft niet formeel te zijn als dat niet bij jou past. Maar je wil wel dat de foto zakelijk en netjes is. Nog een tip: lach op je foto. Zo laat je zien dat je enthousiast bent om aan een nieuwe uitdaging te beginnen.

Meer tips voor een goede foto vind je in dit blog.

10. Laatste check

Oké, een laatste check dan: is jouw cv duidelijk, relevant en spot on? Dan zit het goed in elkaar. Ga je reageren op een vacature bij We Know People, dan mag je ons als Recruiters ook altijd vragen om feedback. We zijn er om mensen te verbinden, en jouw cv kan daar een belangrijke rol in spelen. 

Wil je hulp met jouw cv, personal branding of het oriënteren op een baan die bij jou past? Neem contact met ons op. 

Kun je de geschikte vacature niet vinden?

Meld je aan voor een Jobalert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.