Adem in, adem uit en wordt zen tijdens jouw sollicitatie | We Know People

4 november 2023

Afgelopen week was ik bij een meditatieworkshop waar een zenleraar het had over solliciteren. Omdat ik werk bij een recruitmentbureau, leek mij dit een mooi onderwerp om te delen: over zen, de adem en solliciteren. 

Adem in, adem uit

Zen zweverig? Niet als je het mij vraagt. Mediteren is in feite zelfonderzoek. En dat zelfonderzoek gebeurt toch al: bijvoorbeeld als je in de knel zit op werk en een oplossing zoekt. Hoe ga je om met conflicten tijdens een vergadering? Welke taken op werk krijgen prioriteit? En stuur je jouw team mensgericht of taakgericht aan?

''Ik zat op een meditatiekussen tussen de Directeuren, Managers en Consultants.''

Iedereen kent dit soort situaties. Je kan hiervoor weglopen of vluchten. Of er juist (te)veel over nadenken, je gestrest voelen, of slecht slapen. Tijdens het mediteren kan je met deze vragen gaan zitten. Letterlijk. Op een meditatiekussen (Bron: Zentrum). Misschien is dat de reden dat ik tijdens deze zen-workshop zat tussen Directeuren, Managers en Consultants.  

De meditatieworkshop 

De zenleraar vertelde tijdens deze workshop over zijn studie Psychologie, waarin hij voor het eerst hoorde over de effecten van buikademhaling: ‘’Ademhalen via je buik is een makkelijke en handige manier om snel op een stresssituatie te reageren. Je kan deze adem inzetten voor ontspanning, meer zelfvertrouwen en aandacht.’’

Ik zat daar op mijn meditatiekussen te luisteren toen de leraar ineens zei: ‘’En dat kan je ook in je dagelijks leven inzetten. Je adem kan je altijd en overal toepassen: privé en zakelijk. Tijdens een sollicitatiegesprek is een mooi voorbeeld.’’  

‘’Ademhalen via je buik is een makkelijke en handige manier om snel op een stresssituatie te reageren. Tijdens een sollicitatiegesprek bijvoorbeeld.''

Zet de adem in tijdens jouw sollicitatiegesprek 

Mijn gedachten dwaalden af naar mijn eerste sollicitatiegesprekken. Ik weet nog dat ik me moeilijk een houding kon geven. Hoe kan ik mijn enthousiasme voor de functie laten zien? Wat als ik geen antwoord weet op een moeilijke vraag? En is mijn kleding wel passend bij het bedrijf? In een gesprek was ik op den duur alleen maar bezig met allerlei gedachten. Daarnaast had ik vaak een vuurrood hoofd van de spanning.  

Nu weet ik dat ik uit die gedachten had kunnen komen, en ín het sollicitatiegesprek (en dat in een paar seconden...)

Doe deze oefening (1 minuut) 

We deden een oefening die ik graag met je wil delen: 

  • Ga rechtop zitten en adem een paar keer diep in en uit. 
  • Leg vervolgens je handen op je buik. Doe dit drie ademhalingen. 
  • Herhaal dit met je handen op je borst, rug en zij. 
  • Het simpele effect van deze oefening is dat je je bewust bent van je ademhaling (best seller auteur en monnik Thich Nhat Hanh schreef hier een boek over: ‘Breathe! You Are Alive’). 

''Nou, dat ga je natuurlijk niet doen bij een sollicitatiegesprek.''

Maar goed, dat ga je natuurlijk niet doen bij een sollicitatiegesprek. Wat je wél kan doen is je één ademhaling bewust zijn van het feit dat je ademt. Focus je tussen twee zinnen in even kort op je ademhaling. Volgens psychologiestudies en de zenmeester een manier om aandachtiger, ontspannender en zelfverzekerder in je sollicitatiegesprek te zitten. En dat zonder dat iemand het doorheeft. 

Ps: Lesstress

Bij We Know People weten we allemaal wat de adem kan doen, want wij deden deze winter mee aan het Lesstress programma. In dit programma verbeteren we met behulp van ademhaling de HRV (Heart Rate Variability), wat leidt tot minder stress en meer veerkracht. 

Kun je de geschikte vacature niet vinden?

Meld je aan voor een Jobalert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.