She believed she could so she did | We Know People

She believed she could so she did

4 december 2023

De week van... Cyrille

Het verhaal van We Know People? Het begon met een ietwat naïeve houding en een enorme drive en ondernemingslust. In dit blog vertelt Cyrille hoe We Know People is begonnen. Alette vertelt over een paar weken in haar blog hoe het verder ging... Kortom: het ondernemersverhaal van twee zussen.

Het begon allemaal op 6 september 2011

Via de goedkoopste notaris die we konden vinden, werd ons ondernemersavontuur juridisch bekrachtigd. Vrij impulsief, zonder recruitment ervaring, maar met een enorme drive en ondernemingslust startten wij als zussen samen ons ondernemersavontuur.

Ons broertje was destijds zo aardig om ons huisvesting te verlenen in zijn kantoor - toen nog gevestigd aan de altijd drukke Bloemenmarkt in hartje Amsterdam - vier hoog drie achter.  Een heerlijke plek waar een echte internationale startup-cultuur heerste. En waar de muizen over het toetsenbord liepen, dat dan weer wel... Daar hingen wij vol trots ons eerste bordje aan de gevel: We Know People BV, “Let our net work for you”, was een feit.

Onze propositie in een double dip economische crisis

Onze propositie was gericht op freelancers met een expertise in marketing, communicatie en e-commerce. We wilden deze professionals bemiddelen op een vernieuwende wijze. Een transparantere, niet-marktconforme manier, waarin we ons meer als agentschap zouden profileren en actief acquisitie zouden doen voor een groeiende groep freelancers. Dat we niets wisten van werving en selectie was voor ons geen probleem; dat zagen we eerder als een voordeel. De goede tijden in werving- en selectieland hadden we niet gekend: we waren nog niet verwend en hadden geen referentiekader. Bovenal hadden we wel kennis van het vakgebied waarin we mensen bemiddelden; dat leek ons het belangrijkste. Daarnaast: hoe moeilijk kon het koppelen van de juiste mensen aan bedrijven zijn? Het zit in onze natuur om te verbinden, dus hoe leuk is het om daar je werk van te maken?

We wilden deze professionals bemiddelen op een vernieuwende wijze.

Achteraf gezien ben ik dankbaar voor deze ietwat naïeve houding, want reken maar dat bemiddelen een vak is! De eerste twee jaar van ons bestaan waren dan ook lastiger dan verwacht. Om als nieuwe speler zonder ervaring in de branche en gedurende de crisis (die een double dip bleek te zijn) je hoofd boven water te houden, is al een uitdaging op zich. En als je dan ook nog eens tegelijk zwanger wordt, dan wordt het bijna onmogelijk. Kortom, dat wij afgelopen september ons zesde jubileum mochten vieren is al een prestatie op zich.

Wat heeft ons gestimuleerd om die eerste jaren toch door te gaan?

Het antwoord: het plezier natuurlijk! We hebben het voorrecht gehad om vanaf onze start met inspirerende mensen te mogen werken en mooie verbintenissen te kunnen sluiten. En nee, natuurlijk was niet iedereen even leuk en loyaal. Het is de kunst je te omringen met mensen waar je energie van krijgt. Net zoals het echte leven… En dat lukt ons nog steeds prima.

Om samen met mijn zus te mogen werken is een groot goed. Iets wat me nog steeds vervult met energie en trots. Betrouwbaarder dan je eigen familie is er niet. En ik heb ook nog eens het voordeel een hele leuke, charmante, slimme zus te hebben. Ik prijs me gelukkig met zo’n zakenpartner. Op onze samenwerking zijn globaal twee reacties te onderscheiden:

1. OHHH, dat zou ik ook wel willen maar ik durf het niet
2. Hoe hou je het met je zus uit? Ik zou dit nooit kunnen met mijn zus of broer!

Tegen de eerste groep zou ik willen zeggen, probeer het! Het ergste wat er kan gebeuren is dat het niet lukt. En maak geen uitgebreide business plannen. Start en stuur bij waar nodig. Ondernemen is vooral veel “doen”. De praktijk leert je vanzelf wat jouw business nodig heeft. En wees bereid om hard te werken en in zekere zin weer onderaan te beginnen. Alet en ik zeiden destijds beiden goedbetaald werk gedag om We Know People te kunnen starten. De keerzijde van deze romantiek was dat wij ook samen ons kantoor stonden schoon te maken aan het eind van de week, wc-papier aanvulden als het op was, en stad en land afreden voor oude kantoorinventaris met een geleend busje. Alles voor die eerste zuurverdiende centen.

Geen bedrijfJE (!)

En o ja, als iemand mij vraagt of ik een bedrijfje heb dan ben ik de eerste die roept dat ik een bedrijf leid. En nee, niet vanaf mijn eigen zolderkamer! Want natuurlijk ben ik trots op ons en wat we hebben neergezet. Omdat wij erin geloofden samen succesvol te kunnen zijn en dit gewoon zijn gaan doen.

Wordt vervolgd...
Het gezegde luidt: alles wat je aandacht geeft, groeit. En ook in ons geval is dat gebleken. We zijn heel wat panden verder en geven tegenwoordig leiding aan een heus team…Lees hier het blog van Alette, over hoe het verder ging met We Know People!

Kun je de geschikte vacature niet vinden?

Meld je aan voor een Jobalert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.