Een strategisch recruitment succes in 10 stappen! | We Know People

15 januari 2024

Wij begrijpen dat het bereiken van wervingsdoelen start met een goed strategisch plan waar over nagedacht is. Om die reden geven wij je 10 stappen naar een succesvol strategisch recruitmentproces. Vragen worden beantwoord zoals; hoe pak je het aantrekken van nieuw talent aan? Hoe zorgen recruitmentactiviteiten voor het gewenste effect en wat moet je nou daadwerkelijk doen om het juiste talent binnen te halen die voldoet aan de doelen van je organisatie? Lees gauw verder voor deze 10 stappen!

Strategische afstemming
Een strategisch recruitmentplan staat of valt met de nauwkeurige afstemming op de doelen van jouw organisatie. Begin hier met de bedrijfsplannen. Als je weet waar je staat en waar je naartoe wilt, kun je bepalen hoe jouw recruitmentkoers eruit moet zien. Deze stap draait om synchronisatie en duidelijkheid, want jouw recruitmentstrategie bepaalt mede het succes van de onderneming.

Zichtbaarheid
Nu iedereen binnen de organisatie bekend is met de rol van recruitment en zich bewust is van het cruciale belang van een sterke recruitmentstrategie, is het tijd om dit beeld naar buiten toe uit te stralen. Bouw aan jouw werkgeversmerk en stem interne en externe communicatie op elkaar af. Een krachtig werkgeversmerk is essentieel, aangezien 95% van werkzoekenden dit als belangrijk beschouwt.

Interesse
Schieten met hagel heeft weinig zin. Richt jouw recruitment marketingstrategie specifiek op jouw doelgroep. Begrijp waar ze zijn, hoe ze zoeken en bereik ze met de juiste middelen en media. Met gerichte inzet verover je de aandacht van degenen die je zoekt.

Uniformiteit
Werving wordt nu gedragen en op de juiste manier ingezet. Bouw aan relaties, leg het recruitmentproces goed vast en gebruik instrumenten zoals referral recruitment om een talentenpool op te bouwen. Persoonlijk contact is hierbij cruciaal.

Sollicitatie
Een gestandaardiseerde sollicitatieprocedure is van groot belang. Zorg ervoor dat kandidaten een positieve ervaring hebben, vergelijkbaar met de belofte van uitmuntende service zoals bij Coolblue. Persoonlijke benadering, duidelijke communicatie en feedback zijn sleutelwoorden.

Selectie
Na het werven komt het selecteren. Kijk naar het functieprofiel en de gewenste competenties. Past de kandidaat in de rol en voegt hij of zij iets toe aan de bedrijfscultuur? Train managers in objectieve sollicitatiegesprekken.

Aanname
Gefeliciteerd, je hebt de juiste persoon gevonden! Nu de afronding van het proces nog. Hier behandel je het arbeidsvoorwaardengesprek, de onderhandeling en het opstellen van de arbeidsovereenkomst.

Voor- en inwerktraject
Een goede onboarding is onmisbaar. Houd contact tussen het tekenen en de eerste werkdag, zorg voor een vlekkeloze start. Een effectieve onboarding verhoogt de retentie met 82%!

Data-feedbacklus
Om jouw recruitmentstrategie continu te verbeteren, moet je zaken meten. Onderzoek doorlooptijd, conversie, kosten per vacature en candidate experience. Met deze data maak je keuzes die het recruitmentproces steeds verder optimaliseren.

Continue optimalisatie
Continue optimalisatie is de sleutel tot een succesvolle recruitmentstrategie. Door regelmatig door deze stappen te gaan en aanpassingen te maken waar nodig, behoud je controle over jouw recruitmentactiviteiten. Het is zeker geen hogere wiskunde.

We Know People voor je strategische recruitment
Met We Know People kies je voor een partner die gespecialiseerd is in recruitment op strategie en in het leveren van de beste interim-marketing professionals. Onze no cure no pay benadering geeft je de zekerheid dat je alleen betaalt voor resultaten. Of je nu op zoek bent naar tijdelijke versterking voor je team of organisatie, onze toegewijde aanpak bij interim recruitment omvat een actieve zoektocht en volledige ontzorging gedurende én na het gehele search-traject.

Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe We Know People het verschil kan maken in jouw strategisch recruitmenttraject.

Kun je de geschikte vacature niet vinden?

Meld je aan voor een Jobalert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.