ChatGPT in recruitment: sneller, slimmer, succesvoller | We Know People

30 november 2023

ChatGPT draagt steeds meer bij aan het versnellen en optimaliseren van processen in verschillende sectoren, zoals de e-commerce, de gezondheidszorg en de klantenservice. Deze tekst generator kan je ook erg goed helpen bij jouw recruitmentproces. Het vinden en aannemen van geschikte kandidaten kan een tijdrovende uitdaging zijn. Gelukkig biedt ChatGPT hier oplossingen in. Ontdek hoe ChatGPT jou hierbij kan helpen en het recruitmentproces efficiënter kan laten verlopen.

Automatiseren van taken

Als recruiter krijg je veel CV’s en sollicitatiebrieven binnen die je stuk voor stuk moet lezen en beoordelen. Dit proces kan aanzienlijk veel kostbare tijd in beslag nemen. Stel je voor dat je binnen enkele seconden een overzicht hebt van de meest geschikte kandidaten voor een positie, gebaseerd op strikte criteria. Dit kan met behulp van ChatGPT.  Deze geavanceerde tekstgenerator kan namelijk alle relevante informatie uit de CV’s en sollicitatiebrieven filteren, denk bijvoorbeeld aan werkervaring, opleiding en vaardigheden. Door dit proces te automatiseren hoef je zelf niet meer uren door al die CV’s te spitten naar informatie!

Laat ChatGPT je helpen bij het opstellen van vacatureteksten

Het schrijven van duidelijke en overtuigende vacatureteksten kan soms best een klus zijn. Het vinden van de juiste woorden om de specifieke eisen en unieke aspecten van een functie over te brengen is een uitdaging. Door ChatGPT te gebruiken wordt deze bezigheid veel efficiënter. Het geeft niet alleen suggesties voor de formulering van taken, verantwoordelijkheden en vereisten, maar je kan het ook vragen inclusieve taal te gebruiken, wat van belang is wanneer je een diverse groep kandidaten aan wil spreken. Dit heeft als resultaat dat je niet alleen meer sollicitanten aantrekt, maar ook dat de kwaliteit van de sollicitaties hoog blijft. Met ChatGPT kun je dus veel sneller betere vacatureteksten opstellen!

Automatiseren van follow-up mails 

Tijdens het recruitmentproces is het onderhouden van contact met de kandidaten erg belangrijk. Maar het kan best lastig zijn om de sollicitanten persoonlijk en tijdig feedback en updates te geven. Hier kan ChatGPT je bij helpen. Het kan bijvoorbeeld geautomatiseerde opvolg-e-mails opstellen, waarmee kandidaten op een professionele en efficiënte manier worden bedankt voor hun sollicitatie. Bovendien kan ChatGPT de kandidaten op de hoogte houden van de voortgang van het wervingsproces, inclusief informatie over de status van hun sollicitatie. Deze automatisering verlicht de last van handmatige follow-up, waardoor je als recruiter meer tijd kan besteden aan strategische taken en persoonlijke interacties met kandidaten.

Chatbots met ChatGPT integratie voor het beantwoorden van vragen

Als recruiter krijg je vaak te maken met een overvloed aan vragen van sollicitanten over de openstaande vacatures. Het beantwoorden van deze vragen kan tijdrovend zijn en je kostbare tijd wegnemen die je liever zou besteden aan het voeren van gesprekken met potentiële kandidaten. Dit is waar ChatGPT in beeld komt. ChatGPT kan worden ingezet om chatbots te creëren die op de vacaturepagina van je organisatie worden geplaatst. Deze chatbots dienen als virtuele assistenten en zijn in staat om direct en efficiënt veelgestelde vragen van sollicitanten te beantwoorden. Hierdoor wordt niet alleen de klantervaring voor sollicitanten verbeterd, maar vermindert het ook de last van handmatige beantwoording als recruiter. Zo houd je  meer tijd over om je potentiële kandidaten beter te leren kennen!

In dit tijdperk waarin AI recruitment de standaard wordt en branding recruitment een centrale rol speelt in het aantrekken van topkandidaten, blijkt ChatGPT een onmisbare bondgenoot voor recruiters. ChatGPT past naadloos in moderne recruitmentstrategieën en stelt recruiters in staat zich te concentreren op wat echt van belang is: het vinden van de perfecte match voor hun organisatie!

Kun je de geschikte vacature niet vinden?

Meld je aan voor een Jobalert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.