Diversiteit en inclusie op de werkvloer | We Know People

12 januari 2023

Op de huidige arbeidsmarkt zijn diversiteit en inclusie cruciale thema’s en ook bij We Know People zijn wij hier veel mee bezig. Na een eerdere masterclass van Leonie van Mierlo, innovatiestrateeg en schrijfster van het boek Gelijkspel Wint, kregen we recentelijk een bezoek van Sacha Martina. In een tweede masterclass deden wij weer nieuwe inzichten op omtrent diversiteit en inclusie.

Sacha Martina is medeoprichter en eigenaar van Your Talent Agency en geldt daarnaast als Diversiteit & Inclusie-expert. In een bijna twee uur durende sessie met ons voltallige bedrijf zoomden wij met Sacha nader in op Diversiteit en Inclusie. Sacha stimuleerde ons om het gesprek over deze onderwerpen aan te gaan en moedigde aan om onszelf kwetsbaar op te stellen en goed naar elkaar te luisteren.

Wat volgde was een inspirerende en interactieve sessie waarin wij nieuwe inzichten opdeden en elkaar beter leerden kennen. Sacha benadrukte dat diversiteit veel verder gaat dan alleen uiterlijke kenmerken, maar juist draait om verschillende achtergronden, culturen, geaardheid en leeftijden. Ook werd tijdens de masterclass eens te meer het belang van diversiteit op de werkvloer duidelijk en benoemde Sacha dat divers samengestelde teams innovatiever te werk gaan en tot creatievere ideeën komen. Uiteindelijk leidt dit tot betere prestaties en zorgt dit er aantoonbaar voor dat teams een verhoogd werkgeluk ervaren.

Toch is dit in veel gevallen makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe krijg je nu een divers samengesteld team op de been? Volgens Sacha is het in ieder geval belangrijk dat iedereen binnen je bedrijf de noodzaak van diversiteit (h)erkent en dat dit vanaf managementniveau ook wordt gestimuleerd. Als deze thema’s bedrijfsbreed worden gedragen, zullen er op dit onderdeel snel stappen worden gemaakt. Om dit voor elkaar te krijgen voegde Sacha nog een pijler toe en sprak zij naast Diversiteit en Inclusie ook over Belonging. Door je als bedrijf niet alleen te richten op een diverse en inclusieve samenstelling van teams, maar er ook voor te zorgen dat iedereen daadwerkelijk een stem heeft en dat er écht wordt geluisterd naar wat iemand zegt, ga je als bedrijf pas serieus met sprongen vooruit. 

Wij deden tijdens de masterclass van Sacha opnieuw veel kennis op over diversiteit en inclusie en zijn vastberaden om dit nog verder binnen ons bedrijf door te voeren. Wij zijn kritisch en beginnen bij onszelf, maar kunnen ook niet wachten om onze kennis en bewustwording over diversiteit en inclusie te delen met al onze relaties. Wij zijn na deze masterclass nog gemotiveerder om diversiteit en inclusie bij meer bedrijven op de agenda te krijgen.

Benieuwd geworden hoe wij dit doen? We komen graag met je in contact.

Kun je de geschikte vacature niet vinden?

Meld je aan voor een Jobalert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.