Hoogste ziekteverzuim in 20 jaar: interim-bemiddeling als oplossing | We Know People

1 december 2023

De kans is groot dat jouw organisatie dit jaar te maken heeft gekregen met ziekteverzuim. Voor het eerst in maar liefst twintig jaar is het ziekteverzuim onder werknemers dit jaar namelijk meer dan vijf procent, zo blijkt uit onderzoek van verzekeraar Nationale-Nederlanden. Waardoor komt dit en hoe kun je jouw organisatie hier beter tegen wapenen?

Het merendeel van het ziekteverzuim onder werknemers komt voort uit fysieke klachten, maar toch is het ook opvallend dat eenderde van het ziekteverzuim wordt veroorzaakt door mentale klachten. Ter vergelijking: zes jaar geleden werd nog maar eenvijfde van het ziekteverzuim veroorzaakt door mentale problemen onder werknemers.

De flinke toename van deze klachten valt deels te herleiden naar de hogere werkdruk. De krapte op de arbeidsmarkt leidt ertoe dat er van eigen werknemers vaak meer wordt verwacht, zo vertelt Igno Schings - directeur collectieve inkomensverzekeringen bij Nationale-Nederlanden - aan De Volkskrant

“Je ziet dat de bezetting afneemt, maar ondernemers blijven roeien met de riemen die ze hebben. Dat levert extra werkdruk op voor de overgebleven werknemers.” Ook werkgeversorganisatie AWVN en vakbond FNV onderschrijven dit. “De tekorten op de arbeidsmarkt trekken een zware wissel op werknemers én werkgevers.”

Het feit dat er veel meer vacatures open staan dan arbeidskrachten beschikbaar zijn, blijft veel bedrijven dus voor zware uitdagingen stellen. De werkdruk op het eigen personeel wordt te groot en leidt uiteindelijk tot beduidend meer ziekteverzuim. Om dit tegen te gaan en jouw organisatie op korte termijn meer ondersteunig te bieden is het slim om te kiezen voor een interim-kracht. 

Met een gespecialiseerde interim-kracht kun je jouw organisatie versterken op een positie waar er op dat moment de meeste behoefte aan is. Bovendien kunnen interim-kandidaten vaak snel van start gaan. Dankzij ons netwerk van ruim 30.000 marketingprofessionals kunnen wij vaak al binnen 48 tot 72 de juiste kandidaat vinden om jouw organisatie tijdelijk te versterken! 

Wil jij jouw medewerkers ontlasten van de te hoge werkdruk en je organisatie op korte termijn tijdelijk versterken? Neem contact met ons op! Wij bespreken graag de mogelijkheden met je. 

Kun je de geschikte vacature niet vinden?

Meld je aan voor een Jobalert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.