Kiezen voor relevante werkervaring of passende persoonlijkheid? | We Know People

Wat is belangrijker bij het solliciteren? Werkervaring of persoonlijkheid

1 februari 2023

Bij We Know People mogen we dagelijks mensen verbinden aan nieuwe banen. We delen graag wat opdrachtgevers willen zien in potentiële werknemers: kiezen ze voor iemand met de meest relevante werkervaring of de best passende persoonlijkheid?

Dit zegt onderzoek

Eva Jinek schreef eerder dit jaar een blog1 over de relatie tussen persoonlijkheid en carrière, naar aanleiding van een onderzoek van de National Academy of Sciences. Zij concludeerden dat je een goede voorspelling kunt doen van hoe succesvol iemand zal worden op basis van een combinatie van IQ en iemands persoonlijkheid. Dit beantwoordt niet geheel onze vraag ‘werkervaring versus persoonlijkheid’, maar geeft al wel een hint over de conclusie…

Dit zegt de media

We lezen er elke dag over: hoe snel technologie de arbeidsmarkt verandert. Er ontstaan nieuwe banen; Artificial Intelligence gaat bepaald werk overnemen; en de digitale wereld verandert voortdurend2. Steeds meer media schrijven dat bedrijven hier op in- (zouden moeten) spelen door mensen aan te nemen op basis van persoonlijkheidskenmerken die passen bij de snelveranderende markt. Denk aan kenmerken als: flexibiliteit, aanpassingsvermogen, ondernemerschap en oplossingsgerichtheid3 (onlinetalentmanager; workitdaily; businessinsider; businessnewsdaily). Hoeveel ervaring je hebt in een bepaalde rol speelt een mindere belangrijke rol, juist omdat banen continu veranderen. Daar moet je op kunnen inspelen als professional, aldus de media.

Wat wij zien in de praktijk

Onderzoek, de media... maar wat zien we eigenlijk in de praktijk? Bij We Know People spreken we dagelijks opdrachtgevers uit verschillende branches. Vrijwel altijd wordt de ideale kandidaat omschreven door middel van werkervaring en persoonlijkheid. De conclusie ligt dus in de combinatie van beide (net als bij het bovengenoemde onderzoek). In de vacatures die op moment van schrijven openstaan bij We Know People wordt het meest gezocht naar de kenmerken: samenwerkend, proactief, analytisch en commercieel. Daarnaast zijn ook energiek, enthousiast, overtuigend en oplossingsgericht veel gezochte persoonlijkheidskenmerken.

Tip: laat deze woorden terugkomen in jouw cv en LinkedIn profiel als je solliciteert. Wel eerlijk over zijn natuurlijk!

Dus: werkervaring of persoonlijkheid?

Bij We Know People matchen we op basis van werkervaring én persoonlijkheid. Een cv vertelt een verhaal, maar het vertelt niet wat je in de toekomst zou kunnen of willen doen. Wist je dat nog geen 20% van de werknemers bevlogen is over het werk? Dat moet beter kunnen, vinden wij. De aansluiting tussen de bedrijfscultuur en persoonlijkheid kan hierin de sleutel zijn. Ben jij een commerciële, proactieve, analytische, samenwerkende, energieke en oplossingsgerichte professional die openstaat voor een nieuwe stap in zijn/ haar carrière? Dan hebben wij wellicht vacatures openstaan die bij jou passen. Neem contact op voor meer informatie: info@weknowpeople.nl.

Kun je de geschikte vacature niet vinden?

Meld je aan voor een Jobalert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.