Hoe kan je als organisatie optimaal talent inzetten? | We Know People

Inzetten van talent: goed voor jou en de organisatie waar je werkt

16 februari 2023

De week van Esmee... 

5 april 2018 word ik 40! Het voelt als een leeftijd waarop je meer ruimte maakt voor bezinning. Wat vind ik nou eigenlijk belangrijk in het leven, welke talenten wil ik in mijn baan inzetten en waar krijg ik nou echt energie van? In dit blog wil ik je inspireren om hierover na te denken, omdat het direct bijdraagt aan jouw werkgeluk.

Tussen 30 en 40

Toen ik 30 werd was ik trots dat ik eindelijk bij ‘de club’ hoorde. Net een ‘grote-mensen-huis’ gekocht, zwanger van mijn eerste dochter, en had ik het gevoel dat er een hele wereld aan mogelijkheden voor mij open lag. Kiezen wat ik nou precies met mijn carrière wilde? Dat voelde echt nog te ver weg. Ik had veel tijd om lekker van het leven te genieten en vooral tijd te maken voor een druk en gezellig sociaal leven met familie en vrienden. Een mooie tijd: ik kon gewoon een borrel drinken in de kroeg zonder drie dagen een kater te hebben en me te voelen alsof ik zware griep onder de leden had. Best jammer dat ik mij toen allemaal niet heb gerealiseerd hoe lekker dat eigenlijk voelde: nog niet altijd ‘de moeder van’ te worden genoemd.

Nu dan dus bijna 40: de wet van de zwaartekracht en geen baby, maar een tienerdochter die begint met puberen. Van sportieve jonge vrouw ben ik naar ‘sportmoeder’ van middelbare leeftijd gegaan (zo noemt mijn collega Lars mij). Toch voelt het als een leeftijd waarop je meer ruimte maakt voor bezinning. Misschien herken je dat wel. Ik stel mezelf vragen als: ‘Wat vind ik nou eigenlijk belangrijk in het leven?’ ‘Welke talenten wil ik inzetten in mijn baan?’ ‘En waar krijg ik nou écht energie van?’

Loopbaan inspiratie dag

In januari 2018 heb ik dan ook besloten om mijn ‘bijna 40’ als iets positiefs in te zetten en heb ik mij ingeschreven voor een loopbaan inspiratie dag. Het doel: ontdekken of je je talenten optimaal benut in je baan en ervoor zorgen dat je energie krijgt van hetgeen dat je doet in je werk. Ik kan je zeggen: een aanrader! Niet alleen voor bijna 40-ers ;) Ik ben dusdanig geïnspireerd geraakt dat ik het onderwerp “inzetten van talent in je werk” graag met jullie deel.

''Mijn belangrijkste inzicht: talent gaat niet alleen over wat je kunt, maar zeker ook over wie je bent''

Mijn belangrijkste inzicht: talent gaat niet alleen over wat je kunt, maar zeker ook over wie je bent. Zoals TMA het omschrijft : ”Mensen zijn het meest gemotiveerd, effectief en succesvol in werk dat het dichtst bij hun ware aard ligt”.

Wat is TMA?

Ik begin over de TMA (talenten motivatie analyse), omdat de loopbaan inspiratie dag uitstekend bleek aan te sluiten met de TMA analyse die wij binnen WeKnowPeople voor al onze collega’s inzetten om hun talenten te analyseren en ze zoveel mogelijk de job te geven waar ze in hun kracht staan. In plaats van inzicht in competenties geeft TMA je inzicht in wat je motiveert en waar je natuurlijke talenten liggen. Je kunt bijvoorbeeld een goede planner zijn en daardoor in je werk ingezet worden op projectmanagement. Dat wil echter niet zeggen dat je daar in je werk ook echt energie van krijgt en gemotiveerd door raakt.

''Je kunt bijvoorbeeld een goede planner zijn en daardoor in je werk ingezet worden op projectmanagement. Dat wil echter niet zeggen dat je daar in je werk ook echt energie van krijgt en gemotiveerd door raakt''

We Know People

Dat We Know People er als organisatie voor heeft gekozen om al haar medewerkers een TMA analyse te laten maken voelt als een cadeau. Niet alleen voor de medewerker, maar zeker ook voor ons als organisatie. Het mogen doen wat bij je past:  waar je plezier aan beleeft; waar je goed in bent; je talenten inzetten. Het zijn allemaal aspecten die maken dat wij als werknemer energie krijgen en hierdoor positief bijdragen aan de organisatie en aan ons eigen ‘werkgeluk’.

Sta stil

Elke werknemer heeft ergens in zijn/haar loopbaan wel een moment dat je je afvraagt: is dit nou echt waar ik mijn energie uit haal? Word ik hier echt blij van? Ik kan jullie aanraden minstens één keer in je carrière iets langer stil te staan bij deze vraag. Je wellicht te laten begeleiden in een aantal sessies door een coach, een inspiratie dag te volgen of een keer oriënterend op gesprek te komen bij WeKnowPeople.

''Sta stil: volg een inspiratie dag, laat je begeleiden door een coach, of kom bij ons op oriënterend gesprek''

Ik heb het nu zelf ervaren en vind het daardoor extra leuk om tijdens een interview met een kandidaat mijn inspiratie die ik heb opgedaan over het inzetten van talent te delen met jou als kandidaat. Met een aantal vragen of gewoon een heel open gesprek komen we samen vast snel achter jouw talenten en kan ik je verbinden aan een baan die echt bij jou past!

Kun je de geschikte vacature niet vinden?

Meld je aan voor een Jobalert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.