Wil jij ook positief blijven tijdens de Coronacrisis? | We Know People

4 tips om positief te blijven tijdens de Coronacrisis

16 oktober 2023

We zitten alweer meer dan een half jaar in het ‘corona tijdperk’. Van de groene kantoortuin ben ik verplaatst naar een ingerichte thuiswerkplek op de kamer van mijn oudste dochter. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik het de 1e thuiswerkweken echt even zwaar had. Alle doemscenario’s passeerden de revue in mijn hoofd: Wat als… Maar inmiddels zie ik vooral positieve dingen en kansen binnen recruitment. In dit blog deel ik 4 tips voor recruiters en HR personeel, want de les die ik heb geleerd in deze periode is dat samenwerken belangrijker is dan ooit.

Bij We Know People heb ik de afgelopen periode gezien dat werving- en selectie vanuit huis eigenlijk heel goed gaat. Dat komt doordat opdrachtgevers, professionals en het team van We Know People denken in mogelijkheden. Dit zorgt ervoor dat er weer veel opdrachten binnenkomen; en al een tal van kandidaten via online sollicitatiegesprekken aangenomen en gestart zijn!

Lopende opdrachten?!

Jazeker, lopende opdrachten. Ze zijn er weer volop. De afgelopen maanden hebben mij geholpen om snel om te kunnen schakelen naar het denken in mogelijkheden en het zien van kansen in deze gekke tijd. Hierbij leun ik op mijn ervaring uit de crisis van 2008. Hoewel deze van een heel ander kaliber was, sterkt het mij toch om hieraan terug te denken. Ook toen werkte ik aan bureauzijde binnen een kwetsbare branche: fashion en lifestyle. Door creatief te blijven denken, ben ik in staat om veel van onze opdrachtgevers en kandidaten te helpen. Deze tijd heeft mij geleerd te denken in mogelijkheden; en daar pluk ik nu weer de vruchten van.

Mijn tips om positief te blijven tijdens de lockdown en te denken in kansen binnen recruitment:

Zo zet je je creatieve denkvermogen op ‘volle kracht vooruit’:

1) Kleur wat meer buiten de lijntjes en denk bij elke situatie die dreigt te mislukken in mogelijkheden. Bekijk je werk of denkwijze eens goed en doe een stapje uit je huidige patroon. Een voorbeeld: Ik heb mijn werkzaamheden als Corporate Recruiter en Recruitment Manager even op een lager pitje gezet om mijn collega’s te helpen in de functie van Recruitment Consultant met relatiemanagement, werving & selectie en sales. 

2) Denk in kansen op langere termijn. Nu zaaien voor de goede tijd die gaat komen als we straks allemaal weer naar kantoor kunnen. Juist nu kan je het fundament leggen voor veel zaken waar je normaal gesproken geen tijd voor had. Denk aan:

  • Personal branding op LinkedIn en andere social media op orde maken (dit blog is daarbij een mooi beginpunt)
  • Juist nu (video)gesprekken voeren met interessante kandidaten. Er zijn nu meer kandidaten beschikbaar voor een nieuwe uitdaging, die jou kunnen helpen bij het uitrollen van je een propositie; of om snel stappen te maken bij de digitalisering van je marketingteam. Als je nu begint met werving- en selectie, kan je straks snel oogsten.
  • Het op orde krijgen van processen, strategie en beleid van jouw onderneming.

3) Blijf in contact met je netwerk. Vraag om je heen wat er speelt en waarin je wellicht iets voor elkaar kan betekenen. Deze corona periode brengt een groot gevoel van saamhorigheid in ons naar boven. Toon oprechte interesse en blijf op de hoogte van elkaars situatie. Zo helpen we elkaar.

4) Benut alle schermtijd die mensen nu hebben. Je zal merken dat je in veel gevallen sneller reactie krijgt op geplaatste berichten en hierdoor in veel gevallen meer snelheid hebt in je processen.

Uiteraard ben ik mij ervan bewust dat er doelgroepen zijn waarvoor deze tips minder goed zullen werken. Maar ons team heeft al vele kandidaten en opdrachtgevers aan elkaar kunnen verbinden de afgelopen maanden en merken dat de markt momenteel open staat voor nieuwe mensen. Een mooi lichtpunt in deze tijd! En het laat zien dat recruitment in deze bizarre periode gewoon weer doorgaat.

Toe aan een nieuwe omgeving?

Vanwege het aantrekken van de markt ben ik op zoek naar versterking van ons team. Sta jij op een punt in je carrière dat je toe bent aan een nieuwe omgeving, waarin jij je talenten als recruitment consultant kan laten zien? Wil jij jouw positiviteit in deze Corona crisis overdragen op zowel opdrachtgever als kandidaat? Bekijk onze interne vacatures.

Kun je de geschikte vacature niet vinden?

Meld je aan voor een Jobalert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.