"Recruitment kon veel beter", Cyrille Bastiaansen, 2011 | We Know People

Om succesvol te groeien als bedrijf, heb je mensen nodig die jouw visie realiseren

10 december 2023

We Know People is gestart in 2011 op een zolderkamer door de twee zussen, Alette en Cyrille Bastiaansen. Inmiddels is het 9 jaar later en hebben zij meerdere keren een FD Gazellen Award gewonnen en als ondernemers staan zij voor de derde keer op rij in de The Next Women 100. De lijst van de 100 meest succesvolle vrouwelijke ondernemers in Nederland.Tijd voor een interview met Alette over haar visie op succesvol ondernemen en groeien.

Jij bent We Know People gestart, samen met je zus Cyrille in 2011. Jullie zagen dat recruitment veel beter kon: persoonlijker en meer gericht op duurzame verbindingen in plaats van snelle matches. Dat werd de missie: mensen verbinden aan een baan die hun werkgeluk maximaliseert. 
Jullie zijn het bedrijf gestart. Welke rol vervul jij als ondernemer? En is dat veranderd gedurende afgelopen jaren? 

Bij de start van een onderneming kan je vaak niet direct de rol aannemen die bij je past. Ondanks dat ik mijzelf als ondernemer zie, heb ik vooral in de begin jaren de rol van manager opgepakt. Ik zit altijd boordevol ideeën voor de toekomst en houdt mijzelf graag bezig met het “grotere plaatje”. Ik zie overal kansen en wil graag winnen. Om die ideeën te realiseren moet je vooral gefocust en consistent werken, niet mijn sterkste punt. Daar heb ik dus echt iemand naast me voor nodig. Ik haal ook zelf niet zozeer energie uit het aansturen van de dagelijkse business. Om deze reden is Jasper bij We Know People aangehaakt, waardoor ik me kan focussen op de kansen en ontwikkeling van We Know People. 

Veel ondernemers hebben moeite met loslaten. Herken je dit? Wat doet dit met bedrijven die willen groeien? En welke tips heb jij voor andere ondernemers?

Ja, dat herken ik zeker. Een succesvolle ondernemer heeft ooit tegen mij gezegd dat je pas echt succesvol kan worden als je je eigen sterktes en zwaktes goed kent. En voor de dingen waar je niet goed in bent, moet je mensen aannemen die dat juist beheersen. Ik heb zelf jarenlang de managing-consultant rol op me genomen, maar ben er pas later achter gekomen dat dit vertragend werkte voor onze groei. Daarnaast ben ik ook veel waardevoller voor het bedrijf als ik in mijn eigen kracht wordt gezet. Dat zit 'm dus niet in het managen van de operatie. Ik zou andere ondernemers aanraden om eerder mensen aan te nemen die juist goed zijn in de plannen uitvoeren en de mensen aansturen en die daarvoor "accountable" zijn. Zo nemen ze taken van jouw bordje af.

Veel ondernemers hebben goede ideeën, maar vinden het lastig om deze ideeën om te zetten in actie. Hoe kan We Know People andere groei bedrijven ondersteunen als het gaat om het opzetten of professionaliseren van de marketing organisatie en het werven van de juiste (digitale) marketing professionals?

Ik vind dat je als ondernemer het bedrijf zo moet inrichten dat jij je kan bezig houden met de zaken waar je energie van krijgt en goed in bent, zoals bijvoorbeeld het bedenken van nieuwe proposities voor het bedrijf. Een operationeel manager is er om deze te filteren en het kaf van het koren te scheiden. Verder is deze persoon P&L verantwoordelijk, geeft leiding aan het team en zorgt ervoor dat het business plan wordt verwezenlijkt. Het succes van de manager valt of staat bij de professionaliteit van het team. 

Doordat Cyrille en ik deze stappen hebben doorgemaakt weten we welke kwaliteiten in een persoon belangrijk zijn om een organisatie verder te helpen. En door onze expertise op het (digitale) marketing vakgebied voelen wij feilloos aan hoe het marketing team er voor die specifieke organisatie uit moet zien. En welke personen er op welke plek moeten zitten om te kunnen excelleren. 

Wil je sparren over groei van jouw marketingafdeling/team of hoe je het best om kunt gaan met capaciteitsvraagstukken? Laat het ons weten! Wij denken graag met je mee. 

Kun je de geschikte vacature niet vinden?

Meld je aan voor een Jobalert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.