Wat betekent 60 jaar worden voor jou op de werkvloer? | We Know People

Help, Ik word 60! (En wat dat betekent op de werkvloer)

4 december 2023

Toen ik een paar weken geleden voorstelde om een blog te schrijven over ouder worden binnen een jong team, wist ik niet hoe moeilijk me dat zou vallen. Ik heb er best m’n gedachten over, hoe kan het ook anders… ik word 60 en dat is geen getal dat je onberoerd laat. Bij 60 denk je echt aan grijze haren, fysieke achteruitgang en een naderende aanleunwoning… Ik denk er veel over na en - mijn collega’s zullen het beamen - ik heb het er ook veel over. Voor een deel omdat ik hoop dat ik aan het getal zal wennen als ik het wat vaker hardop uitspreek; en voor een deel ook omdat het me zó verbaasd! 60, HOE DAN? Wanneer is dat ineens gebeurd? Het onderwerp ligt me na aan het hart. Daarom wilde ik voor We Know People een blog schrijven over ouder worden en wat dat betekent op de arbeidsmarkt. Feit is dat mensen het moeilijk vinden om ouder te worden. Immers, je toekomst wordt korter en je werkzame leven gaat stoppen. En dat wilde ik dus juist niet: een zwaar verhaal! Hieronder mijn verhaal over ouder worden. En toch ook de voordelen van het in dienst nemen van een oudere werknemer (m/v/*).  
 

Ouder worden in een jong team 

Laat ik hiermee beginnen: ouder worden is ook best fijn. Mijn kinderen zijn leuke volwassenen geworden en kunnen goed voor zichzelf zorgen. Ik heb alle tijd voor mijn man en mijn vrienden. We wonen in een fijn huis en vermaken ons prima. Ik voel me niet anders dan toen ik 50 werd of 40… Soms denk ik aan mijn overleden schoonmoeder die me vertelde dat ze soms (op 80-jarige leeftijd) in de spiegel en keek en dacht: “wie is dat ouwe mens…?” 

''Ik merk vaak dat mijn plaats als oudere collega in het team een gewaardeerde is.''

Zelf voel ik me tussen mijn (overwegend jonge) collega’s bij We Know People niet gediscrimineerd. Integendeel: ik merk vaak dat mijn plaats als oudere collega in het team een gewaardeerde is. We Know People is enorm veranderd in de 5 jaar dat ik met Alette en Cyrille werk. In juni 2014 schoof ik als eerste werknemer bij Cyrille en Alette aan in hun zolderkamer aan het Spaarne om de facturatie en de financiën onder mijn hoede te nemen. De groei die we tot nu toe doorgemaakt hebben is spectaculair te noemen. Op dit moment zijn we met zijn 19-en! Ik geniet van alle veranderingen en heb (eerlijk is eerlijk) nog nooit met zoveel plezier voor een werkgever gewerkt. Bij We Know People is alle ruimte voor persoonlijke ontwikkeling; en hoewel ik niet zoveel last (meer) heb van een brandende ambitie of grote carrièredromen vind ik het heel erg leuk om mee te groeien. Ik leer nog steeds elke dag nieuwe dingen en nu we met zoveel collega’s zijn wil ik me graag nog meer ontwikkelen op HR-gebied. De dynamiek van een jong team vind ik heerlijk! 
 

Werving- en selectie en leeftijd 

Als werving- en selectiebureau werken we voor opdrachtgevers en kandidaten die vaak een uitgesproken mening hebben: over het profiel van hun nieuwe collega's (opdrachtgevers), of over hun toekomstige werkplek (kandidaten). Vooral bij opdrachtgevers hoor ik nogal eens voorbijkomen dat ze een jong iemand willen. Een ''starter''; en niet iemand die ''te zwaar'' is (dat wil zeggen: ''te ervaren''). Mijn collega’s gaan hierover altijd het gesprek aan met opdrachtgevers.

''Leeftijdsdiscriminatie is bij wet verboden, maar eigenlijk zou dat helemaal niet nodig moeten zijn.''

Ik vind het stiekem een beetje pijnlijk. Leeftijdsdiscriminatie is bij wet verboden, maar eigenlijk zou dat helemaal niet nodig moeten zijn. In onze maatschappij zijn we vaak de waarde van onze ouderen uit het oog verloren. Niet iedere oudere is wijs, maar we zijn tegenwoordig met velen en een aantal eigenschappen vind je op de werkvloer nou eenmaal makkelijker bij iemand die al een tijdje meedraait. Zo breng ik bij We Know People toch een stukje stabiliteit. Rust tegenover de onrust die veel jonge mensen tegenwoordig voelen, omdat er zo ontzettend veel te kiezen valt en omdat de toekomst zo maakbaar lijkt. 

En… in een markt waar mensen nog maar zelden langer dan een jaar of 2 à 3 bij een werkgever blijven, kunnen Cyrille en Alette ervan op aan dat ik nog in ieder geval een jaar of 7 deel zal uitmaken van het team.

Wil je meer lezen van de mensen die bij We Know People werken? Klik dan hier

Kun je de geschikte vacature niet vinden?

Meld je aan voor een Jobalert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.