Past een scale-up of corporate baan het beste bij jou? | We Know People

Scale-up of corporate baan, wat past het beste bij jou?

23 oktober 2023

Werk jij liever bij een scale-up of een corporate? Misschien heb je er nog nooit over nagedacht. Of twijfel je nog. Het één is niet beter dan het andere. Aangezien je een groot gedeelte van je tijd spendeert aan werk, is het belangrijk dat je goed op je plek zit bij je (nieuwe) werkgever. Wat voor soort werkgever moet dat zijn? Dit kan soms lastig zijn om te bepalen. Bij We Know People vinden wij het belangrijk dat jij op het werk helemaal jezelf kan zijn, waardoor je een meerwaarde bent voor de organisatie. Daarom helpen we je graag op weg met dit blog. Je leest wat de kenmerken en de verschillen zijn, zodat jij gemakkelijker kan bepalen wat het beste bij jou past.
 

Waarom kiezen voor een scale-up?

Een scale-up is een startup die de opstartfase succesvol heeft doorlopen, en die nog steeds groeit. Doordat de organisatie nog steeds in een groeifase zit, is de bedrijfscultuur vaak dynamischer en innovatiever, in vergelijking met een corporate. Deze groei zorgt ook voor meer banen in de toekomst en daardoor veel toekomstperspectief voor jou. Je gaat mee in deze groei, waardoor je in korte tijd ontzettend veel leert. 

Het verschil maken
Scale-ups worden ook wel ‘disruptors’ genoemd. Daarbij gaat het niet alleen om de manier van werken. Vaak wordt er ook een idealistisch doel nagestreefd. Scale-ups staan erom bekend de dingen net even anders aan te pakken, dan hun concurrenten. Medewerkers binnen scale-ups hebben een duidelijke visie en een bepaalde mentaliteit. Ze pakken zaken net even anders aan. Ze willen met hun werkzaamheden het verschil maken op de wereld om hen heen. Daarnaast krijg je als werknemer van een scale-up veel vrijheid om je ideeën uit te voeren en in te zetten op veranderingen. Dat biedt veel ruimte om jezelf te ontwikkelen en impact te maken op de organisatie.

Wil je meer variatie in je werkzaamheden? Dan zit je bij een scale-up goed op je plek. Je bent breed inzetbaar. Doordat de organisatie blijft groeien en onderhevig is aan veranderingen, zal je takenpakket ook steeds anders zijn. Zo komen er steeds meer taken bij. Daarnaast is het bij een scale-up mogelijk je eigen baan vorm te geven. Dit kan door proactief aan te geven wat je leuk vindt om te doen en waarin je jezelf nog verder wilt ontwikkelen. Werken bij een scale-up vraagt daarom om een ondernemende instelling, eigen initiatief en flexibiliteit. 

Vriendenclub
Daarnaast is het vaak een kleinschalige organisatie. Dat maakt het onderlinge contact tussen collega’s sterker en informeler. Voor sommigen voelt het alsof ze samenwerken met een club vrienden, of er heerst een sterk ‘familiegevoel’. Dit gevoel ontstaat door het gezamenlijk doel om de organisatie succesvol te maken. Waar je je ook bewust van moet zijn is dat het werken binnen een klein team er ook voor zorgt dat heel zichtbaar is wat voor werk je doet, en hoe je dat doet. Op negatieve resultaten word je gewezen, maar daar leer je van. Positieve resultaten worden samen gevierd.

Weet dat het werken voor een scale-up voor meer onzekerheid kan zorgen, want de winst komt vaak uit één of twee producten/diensten. Ook het feit dat het bedrijf zich nog niet in de volwassenheidsfase bevindt zorgt ervoor dat de risico’s groter zijn. Dit zorgt voor meer druk om te slagen en omzet te genereren. Al deze dingen kunnen zorgen voor een hogere werkdruk, een grotere onzekerheid en tegenslagen, waar je goed mee moet kunnen omgaan.
 

Waarom kiezen voor een corporate?

Een corporate organisatie is een bedrijf dat al gevestigd is en naam heeft gemaakt binnen de branche. Werken bij een corporate heeft zo zijn voordelen wanneer je structuur wenst, want je werkzaamheden liggen vast. Zo is er vaak een functiehuis, waarin jouw functieomschrijving staat beschreven. Daarnaast is er minder onzekerheid, omdat een corporate al een behoorlijk productportfolio heeft opgebouwd en zijn risico’s kan spreiden.

Opleiding en doorgroeimogelijkheden
Mis je bepaalde kennis en vaardigheden in je werk? Dan biedt een corporate je vaak de mogelijkheid om een (interne) opleiding of cursus te volgen. Deze nieuwe kennis of vaardigheden kunnen ervoor zorgen dat je intern of extern de kans krijgt om aan interessante projecten te werken. Daarnaast vergroot het je kansen om voor andere interessante functies in aanmerking te komen. Binnen een corporate ligt al vast welke next steps mogelijk zijn. Zo weet jij precies wat je moet doen om voor een interessante interne functie in aanmerking te komen.

Een ander voordeel van werken bij een grote organisatie is dat je collega’s een ‘mentor’ voor je kunnen zijn. Dit zijn veelal collega’s die hetzelfde pad hebben afgelegd als jij op het gebied van werk. Hun kennis en ervaring kan je helpen om je verder te ontwikkelen.

Ook de naamsbekendheid van het bedrijf is een voordeel. Wanneer je er aan de slag gaat is er al een groot en loyaal klantenbestand opgebouwd waarvoor je aan de slag kunt. Dat staat natuurlijk ook mooi op je cv.

Rust, regelmaat en continuïteit
Binnen een corporate kun je ook je werk en privéleven goed met elkaar combineren. Dat komt doordat mensen vanuit hun eigen specialisme samen aan één project werken. Wanneer je ziek bent, parttime wilt werken of vakantie hebt, zijn er andere collega’s die je werk (tijdelijk) kunnen overnemen. Ook de werktijden zijn duidelijk vastgelegd. Uiteraard kan het weleens voorkomen dat je eerder begint of langer doorwerkt, maar meestal is het duidelijk welke dagen je werkt en welke werktijden daarbij horen.

Verder is er veel meer sprake van rust, regelmaat en continuïteit. De manier van werken is bekend, en procedures liggen vast. Net als de producten/diensten die ze leveren. De te voeren strategie en manier van werken is gemakkelijker te bepalen omdat er al veel kennis is van de markt en hun klanten.

Het onderlinge contact met directe collega’s kan heel hecht zijn, maar vanwege de organisatiegrootte is het onmogelijk om al je collega’s te kennen. Zeker wanneer zij op verschillende (internationale) vestigingen werken.
 

Vragen die je helpen om te bepalen wat het beste bij je past

Zoals je ziet zijn zowel een scale-up als een corporate interessante werkgevers. Waar je voor kiest is afhankelijk van wat jij verwacht van een baan en de cultuur waarin jij floreert. Bijvoorbeeld welke bedrijfscultuur je aanspreekt en welke dingen jij belangrijk vindt in je werk. De een die droomt van een baan bij een multinational en de ander wordt enthousiast van een baan bij een organisatie waarin je zelf mee kan denken over de strategie. Bij We Know People zijn we van mening dat er geen goed of fout is. Zolang jij dichtbij jezelf blijft en weet waar jij gelukkig van wordt, dan weet je dat je op de goede plek zit.
 
Twijfel je nog? Of weet je nog niet zo goed wat voor organisatie goed bij je past? Stel jezelf dan eens onderstaande vragen. De antwoorden kunnen je helpen om je besluit gemakkelijker te maken.

•    Welke bedrijfscultuur spreekt je aan? Informeel en dynamisch (scale-up) of gestructureerd en voorspelbaar (corporate)
•    Welke manier van werken vind je prettig?
•    Welke skills heb je in huis en bij wat voor soort organisatie komen die het beste tot z’n recht?
•    Werk je het liefste voor een grote of kleine(re) organisatie?
•    Hoe belangrijk is hecht contact met collega’s voor jou?
•    Werk je graag als specialist met duidelijke taken of geef je je baan liever zelf vorm als generalist? Mocht je daar eerst meer over willen weten, dan is dit blog wellicht interessant.
•    Werk je liever al voor een ‘bekend’ bedrijf of vind je het leuk om te pionieren?
•    Floreer je onder druk, of houd je juist meer van rust, regelmaat en continuïteit?
•    Heb je behoefte aan een ‘mentor’ of bewandel je liever je eigen pad?
•    Vind je het prettig om jezelf regelmatig bij te scholen of leer je liever ‘on the job?’
•    Werk je liever aan meerdere projecten tegelijkertijd of vind je het prettig om juist maar met één project bezig te zijn?

Vind je het na het lezen van deze blog nog steeds lastig kiezen en wil je graag ondersteuning bij het vormgeven van je next step? Bij We Know People kijken we goed naar wie jij bent en welke organisaties daar goed bij passen. Neem dus gerust contact op met één van onze Recruitment Consultants. Wij helpen je graag verder!

Kun je de geschikte vacature niet vinden?

Meld je aan voor een Jobalert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.