Hoe laat je flexibiliteit zien tijdens een sollicitatiegesprek | We Know People

Hoe laat je flexibiliteit zien tijdens een sollicitatiegesprek?

15 oktober 2023

Flexibel zien we steeds vaker als competentie op cv's voorbij komen. Dat is niet zo gek in een periode waarin agile werken trending is. Maar kan je deze competentie ook onderbouwen in een sollicitatiegesprek? In dit blog laten we je zien hoe je flexibiliteit kan laten zien tijdens een sollicitatiegesprek. 
 

Wat is flexibel gedrag? 

Flexibiliteit is het veranderen van je gedrag of invalshoek om een doel te bereiken. Voorbeelden van flexibel gedrag zijn: 

1. Je herkent blokkades die het realiseren van doelen in de weg staan
2. Je houdt vast aan de gestelde doelen, maar niet aan de benaderingswijze of argumentatie. Je wisselt van aanpak, invalshoek of gedrag om de doelen te bereiken
3. Je onderkent wanneer een gekozen aanpak geef effect heeft 

''Onderdeel van de competentie flexibiliteit is dat je de inhoud van het proces kan onderscheiden''

Flexibiliteit wordt voor werkgevers een steeds belangrijkere skill. Door de snelle technologische ontwikkelingen is de toekomst niet te voorspellen. Waar mensen eerst een baan kozen die ze jarenlang konden beoefenen, wordt verwacht dat mensen nu verschillende banen zullen hebben in hun loopbaan. Daarbij zijn werkomgevingen ook steeds dynamischer geworden. Snel inspelen op ontwikkelingen in de markt, reageren op nieuwe inzichten uit data, en dingen anders durven te doen wordt steeds belangrijker om succesvol te zijn als organisatie. Je kunnen aanpassen en flexibel kunnen zijn is juist daarom zo essentieel.
 

Flexibiliteit tijdens een sollicitatiegesprek

Als Recruitment Consultants willen wij bedrijven en professionals verbinden. Tijdens sollicitatiegesprekken praten we niet alleen over jouw kennisniveau en werkervaring: we willen jouw drijfveren en talenten in kaart brengen. Flexibiliteit is één van die talenten. 

Welke vragen over flexibiliteit kan je verwachten in een sollicitatiegesprek? Een paar voorbeelden: 

  • Zijn er de afgelopen maanden omstandigheden geweest waardoor het moeilijker voor je werd om jouw doelen te behalen? Kan je hiervan een voorbeeld geven? 
  • Pas je je gemakkelijk aan veranderingen aan? Hoe ga je met die veranderingen om? 
  • Als je Manager bepaalt dat de plannen gewijzigd worden, wat voor effect heeft dat dan op jou? 


Toets zelf ook de flexibiliteit van het bedrijf waar je solliciteert 

Bedrijven vragen steeds meer flexibiliteit van werknemers, maar andersom vind jij flexibiliteit van jouw werkgever waarschijnlijk ook belangrijk. Een goede werk-privé balans staat steeds vaker bovenaan het wensenlijstje van professionals. Je wil daarom misschien ook vragen over flexibiliteit stellen aan jouw toekomstige werkgever. Hoe wordt er omgegaan met nieuwe ideeën? Is er de mogelijkheid om zelf invulling te geven aan jouw functie? En hoe zitten besluitprocessen in elkaar? 

Succes met de voorbereiding op jouw sollicitatiegesprek!

Wil je je verder voorbereiden op een sollicitatiegesprek? In dit document vind je nog veel meer sollicitatievragen

Kun je de geschikte vacature niet vinden?

Meld je aan voor een Jobalert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.