Werken bij Madurodam: “Wij zijn veel meer dan een miniatuurstad” | We Know People

Werken bij Madurodam: “Wij zijn veel meer dan een miniatuurstad”

13 juni 2023

Bij We Know People werken we samen met veel verschillende bedrijven. Vacatureteksten en gesprekken met onze Recruitment Consultants geven kandidaten een goed beeld van een bedrijf, maar nog leuker is het om wat inside information te krijgen en van werknemers te horen hoe zij het werk ervaren. Om meer te weten te komen over Madurodam spreken we met Yvette Nieboer (Manager Sales & Marketing en Evenementen), Franca Roseboom (HR Manager) en Tom de Wijs (Content Creator).

Hoe introduceren jullie Madurodam bij de weinige mensen die jullie nog niet kennen?
Yvette: “Madurodam staat bij heel veel mensen nog steeds bekend als een miniatuurstad, maar inmiddels zijn wij veel meer dan dat. Wij werken al jaren aan het verreiken van ons product om tot een mooi familiepark te komen waar mensen Nederland op verschillende manieren kunnen beleven. Onze maquettes en miniaturen zijn daar uiteraard een groot onderdeel van, maar inmiddels zijn wij ons ook op veel andere gebieden aan het doorontwikkelen om de Madurodam-ervaring te verreiken en onze gasten nog beter te vermaken.”

Franca: “Wij zijn een unieke organisatie. Iedereen kent Madurodam van dagjes uit als kind, ouder of opa en oma, maar als werkgever zul je wellicht niet zo snel aan Madurodam denken. We zijn echter een commerciële BV die zorgt voor een onwijs leuk dagje uit én daarnaast een maatschappelijke bijdrage levert. Een deel van onze opbrengsten gaat namelijk naar goede doelen voor kinderen. Dat weten veel mensen niet, maar geeft het werken hier een mooie extra lading.”

Yvette: “Sinds 2011 hebben wij met Madurodam bovendien een nieuwe koers ingezet. Er zijn in het park diverse attracties en interactieve spellen toegevoegd waarmee de bezoekerservaring aanzienlijk uitgebreid is. Op deze manieren kunnen we, multizintuigelijk, mooie verhalen vertellen over onze vaderlandse geschiedenis. We merken dat onze gasten dit enorm waarderen, maar we zijn ook nog lang niet klaar. We hebben een roadmap voor hoe Madurodam er in 2035 uit moet zien en mijn handen jeuken dagelijks om daarmee aan de slag te gaan.”

Hoe zijn jullie bij Madurodam terechtgekomen?
Tom: “Ik ben ooit bij Madurodam begonnen op de afdeling Guests & Park. Dat hield in dat ik in het park bij de attracties stond, mensen naar binnenliet en verhalen over Madurodam vertelde. Dat was leuk, maar op een gegeven moment wilde ik doorgroeien. Ik doe zelf een filmopleiding, vind film en social media erg interessant en ben toen naar de marketingafdeling toegestapt met de vraag of zij werk voor mij beschikbaar hadden. Vanaf dat moment mocht ik een dag per week meelopen en ging ik aan de slag met de social media van Madurodam. Zo ben ik erin gerold en dat heeft zich snel uitgebreid. Na een halfjaar kreeg ik al een vast contract. Dat zegt in mijn ogen ook wel veel over deze organisatie. Je moet zelf ambitie hebben en initiatief nemen, maar Madurodam staat wel overal voor open en biedt kansen.”

Franca: “Ik werk hier vanaf 2014. Ik werkte altijd al in de HR en ben hier ooit via-via terechtgekomen. Wat ik leuk vind, is dat je bij ons op kantoor tussen de dijken van Madurodam werkt. Dat is heel bijzonder. Daardoor zie je dagelijks waar je het voor doet.”

Yvette: “En het heeft voor ons als marketeers nog een ander groot voordeel. Doordat ons kantoor zich ook daadwerkelijk in Madurodam bevindt, zitten we hier bovenop onze klanten. Marktonderzoek doen we hier dus ter plekke! Wij kunnen dagelijks live aanschouwen hoe onze klanten ons product ervaren en hier vervolgens direct op inspelen. Dat is een unieke situatie en werkt voor ons fantastisch.”

Wat maakt jullie werk bij Madurodam leuk?
Yvette: “Ik werk hier bijna acht jaar. Dat is best lang, maar eigenlijk zijn deze jaren voorbijgevlogen omdat het hier zo leuk is. Die ambitie hebben wij als Madurodam ook. We willen het werk leuk maken voor onze mensen. Je werk moet leuk zijn en goed bij je passen, maar daarnaast zijn je collega’s ook heel belangrijk. Bij Madurodam hebben we een warme groep van collega’s. Jong en oud, maar vooral allemaal zeer gepassioneerd. Iedereen die hier werkt gelooft in ons product en gaat er daardoor volle bak voor om het beste van Madurodam te maken. De lat ligt hoog, maar we doen het wel allemaal samen.”

Franca: “Dat klopt, en we hebben inderdaad een erg divers team. We hebben personeel van alle soorten opleidingsniveau’s en variërend van jong tot oud en van mensen die hier kort werken of mensen die hier al veertig jaar werken. Vanuit HR vind ik dat heel mooi om te zien. Ik ben ervan overtuigd dat we door deze diversiteit in ons team allemaal het beste uit onszelf halen. Voor mij ligt er een mooie uitdaging in het begeleiden van onze groei. Sinds 2016 hebben we een serieuze groei ingezet en dat kan niet zonder processen en systemen die dit in goede banen leiden. Hier ben ik veel mee bezig en de afgelopen jaren hebben we bijvoorbeeld geleidelijk aan steeds meer functies toegevoegd. Ik vind het leuk om dit te sturen en hierover na te denken. Tijdens corona was het pittig, maar sinds anderhalf jaar zijn we weer heel mooi aan het bouwen en groeien.”

Tom: “In mijn eigen werk geeft natuurlijk voldoening als veel mensen onze berichten zien en liken, maar nog mooier is het dat wij het imago van Madurodam middels social media kunnen veranderen. Via social media laten we de vele ontwikkelingen binnen Madurodam zien en tonen we hoe we veel meer zijn dan een miniatuurstad. Social media is perfect om te laten zien hoe innovatief en ambities Madurodam is en ik vind het leuk om daar content bij te verzinnen die dat aantoont.”

Wat voor nieuwe mensen zoeken jullie bij Madurodam?
Yvette: “We vinden het belangrijk dat onze nieuwe collega’s passen bij de waarden die wij willen uitstralen: enthousiasme, inspirerend en verbindend. Dat zijn onze basiswaarden, maar daarnaast moet je als nieuweling natuurlijk ook expertise meebrengen. We zijn een groot merk, maar een compact team. Normaliter werken we met 150 man, waar in het hoogseizoen nog zo’n tachtig tijdelijke krachten bijkomen. Dat aantal maakt dat iedereen elkaar nog net wel persoonlijk kent en dat vinden we ook belangrijk. Dit past bij onze informele cultuur. Onze werksfeer is informeel, maar wel professioneel.”

Franca: “En we zoeken altijd naar mensen die vanuit zichzelf generalist én specialist zijn. Je krijgt veel ruimte en vrijheid, kunt hier heel veel leren, maar zult ook eigen kwaliteiten mee moeten nemen. Als dat het geval is, kun je bij ons mooi groeien. Vanaf het moment dat iemand bij ons in dienst komt hebben we een mooi ontwikkelingspad en dat werkt fijn. Iedereen werkt nauw met elkaar samen aan een betere organisatie. Daardoor ontstaan er ook regelmatig vriendschappen bij ons op de werkvloer. Dat vinden we mooi. Buiten ons werk organiseren we daarnaast ook regelmatig borrels en feesten, bijvoorbeeld rondom Kerst en Sinterklaas.”

Enthousiast geworden over werken bij Madurodam? Check dan nu de openstaande vacatures!
 

Kun je de geschikte vacature niet vinden?

Meld je aan voor een Jobalert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.