Hoe stel je een goed cv op? 10 tips van Recruiters

Door: Kulve 1-2-2018

Categorieën
:
Alles, Cv tips, Voor interim professionals, Voor professionals, Voor studenten,

We komen van alles tegen op cv’s: van bijzondere hobby's tot creatieve grafische elementen. Veel mensen proberen hun cv eruit te laten springen. En dat is zeker goed! Maar je wil niet inleveren op professionaliteit. Hoe stel je een goed cv op? In dit blog krijg je 10 tips van Recruiters.

  1. Cv tip 1: Leesbaarheid

De eerste check: vraag jezelf af of een Recruiter het fijn vindt om jouw cv te lezen. Recruiters verwerken stapels cv’s per dag. Dat betekent dat cv’s gescand worden. Je wil daarom in één oogopslag laten zien dat je interessant bent voor de vacature. Gebruik hiervoor bullet points en schrijf die in één of twee zinnen uit. Een voorbeeld voor een Team Lead:  

Ik heb twee jaar lang een team van vier mensen gecoacht. Als team lead focuste ik me vooral op de persoonlijke ontwikkeling van mijn team members.

Het kort omschrijven van het keyword is belangrijk, omdat het woord ‘Team Lead’ alleen nog niet zoveel zegt. Het kan door iedereen anders geïnterpreteerd worden. Uit twee extra zinnen kunnen Recruiters veel relevante informatie halen. 

  1. 2. Volgorde

De volgorde van jouw cv hangt af van jouw werkervaring. Heb je al veel relevante werkervaring opgedaan? Dan adviseren we om dat bovenaan te zetten en daarna opleidingen te noemen. Als je een starter bent, kun je beter je opleidingen bovenaan plaatsen. Let op: voor Data Professionals gelden er andere adviesen. 

Als je solliciteert voor een specifieke vacature, let dan ook op de volgorde van jouw taakomschrijvingen binnen bepaalde functies. Het is handig om de meest relevante ervaringen en competenties voor die vacature bovenaan te zetten, zodat een Recruiter direct het verband ziet. Een bullet point met de juiste competentie onderaan of bovenaan de opsomming kan net het verschil maken of jouw cv wel of niet de aandacht trekt.

  1. 3. Lettertype (alsjeblieft geen Comic Sans)

Comic sans… liever niet. En Times New Roman heeft ook niet onze voorkeur. Misschien een kwestie van persoonlijke smaak, maar wel iets om in je achterhoofd te houden (in elk geval als je je cv naar WeKnowPeople instuurt).

  1. 4. Persoonlijk

Bij WeKnowPeople matchen we op basis van werkervaring, ambitie én persoonlijkheid. Het is dus fijn als onze Recruitment Consultants al iets van jou als persoon kunnen lezen in het cv. Hierin moet je niet de professionaliteit en relevantie uit het oog verliezen. Jouw hobby voor saxofoon spelen of fitnessen zegt waarschijnlijk weinig over de competenties voor de baan waarop je solliciteert. In de praktijk zien we soms zelfs dat dit nadelig kan werken. Onlangs had iemand aangegeven dat hij van hardlopen hield. De opdrachtgever wees hem op basis hiervan af, omdat hij niet de teamplayer zou zijn die gezocht werd. 

Het is wel heel interessant om te weten wie jij bent als collega. Kom jij altijd met out-of-the-box ideeën? Neem jij het voortouw in projectmanagement? Dat is relevante informatie.

TIP: lees het blog met cv tips voor Marketing en Communicatie Professionals voor meer tips over het schrijven over persoonlijkheid.

  1. 5. Design

Er is een duidelijke trend te zien naar grafisch ontworpen cv’s, met name in het digital vakgebied. Een bewegende foto op jouw cv kan heel leuk zijn – we zijn er al vaak door verrast! Maar tenzij je een creatief beroep hebt, is het geen must om hele fancy lay-outs te gebruiken. Het cv moet er wel verzorgd uitzien. Een bepaald design kan er ook voor zorgen dat je minder informatie op het cv kwijt kan. Houd in je achterhoofd dat het de inhoud is waar Recruiters geïnteresseerd in zijn. Gebruik bijvoorbeeld een van onze overzichtelijke, gratis cv templates!

  1. 6. Data

Vermeld je je werkperiodes in jaren (van 2015-2017) of in maanden (van maart 2015-augustus 2017)? Beter is het, wat ons bij WeKnowPeople betreft, om de maanden hier ook bij te vermelden. Zitten er gaten in jouw cv? Dat geeft niet; je mag ze rustig benoemen. Sterker nog, misschien staat het wel hartstikke positief, bijvoorbeeld als je een mooie reis hebt gemaakt.