Werkgeluk: hoe word je gelukkig op werk?

Door: I Jurna 27-3-2019

Categorieën
:
Alles, Voor professionals,

manouk nanne

 

Denk je dat externe omstandigheden bepalend zijn voor jouw werkgeluk? Dan heb je het mis. Je hebt zelf meer invloed op werkgeluk dan je denkt. Junior Recruitment Consultant Manouk neemt je mee in de wereld van positieve psychologie van arbeid en organisaties. Vanuit de theorie van de determinanten van werkgeluk geeft ze je praktische tips om zelf mee aan de gang te gaan!

 

  1. 1. Werkgeluk: hoe word je gelukkig op werk?

Je vraagt je misschien af welke factoren er allemaal meespelen als het gaat om jouw werkgeluk. Dat is een vraag waarover ik me heb gebogen tijdens het vak “Sociale Psychologie in Organisaties” aan de Universiteit Leiden. In het eerste college kreeg ik te horen over de determinanten van werkgeluk. Volgens deze theorie van Sonja Lyubomirsky wordt werkgeluk voor 50% genetisch bepaald, voor 10% door omstandigheden en de overige 40% wordt volledig bepaald door jou.

''Ik onderschatte mijn eigen invloed op werkgeluk.''

Ik keek er nogal van op toen ik hoorde hoeveel invloed ik kan uitoefenen op zoiets als werkgeluk. Ik onderschatte mijn eigen invloed op werkgeluk; en ik denk met mij nog vele anderen. Die 40% noemen we intentionele activiteiten: je kan hier dus zelf op inspelen. In de volgende alinea leg ik je een situatie voor. 

hoe word je gelukkig op werk

  1. 2. Intentionele activiteiten: make the difference

Toen ik op de basisschool zat had ik nog geen idee wat ik wilde worden, net als ieder kind had ik dromen die iedere paar weken weer veranderden. Leren was voor mij niet makkelijk doordat ik mezelf vaak verloor in dagdromen. Ik was erg blij dat ik ondanks dat toch vmbo-t mocht gaan doen. Maar toen ik na vmbo-t eenmaal mijn MBO-studie ging doen merkte ik dat er iets miste. Ik houd ervan om te bedenken waarom mensen doen wat ze doen. Ik wilde graag nog meer diepgang in mijn studie. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik me aanmeldde voor de studie Toegepaste Psychologie. Daar merkte ik dat hetgeen wat ik 'moest' leren ook echt wilde leren.

''Een goede indicator van werkgeluk is flow.''

Ik heb mijn passie gevonden in de arbeidspsychologie. Momenteel ben ik zelfs bezig met een koppeljaar voor de universiteit en ga ik zodra ik afgestudeerd ben aan het HBO nog een Master doen. In plaats van dat ik voor de snelle weg heb gekozen (werken na mijn MBO opleiding), heb ik doorgestudeerd. Dit zorgt ervoor dat ik nu veel werkgeluk ervaar als Junior Recruitment Consultant bij WeKnowPeople. 

Intentionele activiteiten in het bovenstaande voorbeeld zijn de dingen die je doet en de keuzes die je maakt. Een andere intentionele activiteit is het veranderen van je gedachten. Bijvoorbeeld door elke dag bewust dankbaar te zijn voor wat je doet. Of door positief te denken (Managing Partner Cyrille schrijft daar op dit moment blogs over voor haar maandelijkse gelukschallenges!) 

werkgeluk

  1. 3. Een indicator van werkgeluk: flow

Een goede indicator van werkgeluk is flow. Je komt in een flow wanneer jouw vaardigheden in lijn liggen met jouw werkzaamheden. De uitdagingen van jouw baan zijn precies op het goede niveau. Als je zo gepassioneerd aan het werk bent vliegt de tijd voorbij en vergeet je soms zelfs om even te pauzeren. Vanuit het model van de determinanten van geluk worden strategieën genoemd om je werkgeluk en flow te vergroten: 

Ik wens je veel flow en werkgeluk!

Wil jij meer flow in je werk ervaren; en denk je dat het tijd is om een nieuwe stap te zetten? Bekijk ons vacatureoverzicht of schrijf je in op onze website.