Over werken

Lees hier al onze blogs over werken, de arbeidsmarkt en trends & nieuws.

Mensen verbinden. Dat doen we niet alleen via recruitment, maar ook door positieve, inhoudelijke en inspirerende content te delen.

10 sollicitatievragen waar je altijd op voorbereid hoort te zijn

Kulve 13-6-2018 11:34
Categorieën: Alles, Voor interim professionals, Werk & carrière

Ga jij op gesprek bij een van onze Recruitment Consultants of bij jouw potentiële werkgever? Dan doe je er goed aan om je voor te bereiden op de meest voorkomende sollicitatievragen. Een open deur? Je zou het denken, maar wij zien nog veel te vaak in de praktijk dat professionals worden afgewezen op basis van de inhoud van het sollicitatiegesprek. Lees daarom deze tien meest voorkomende vragen door en vergroot de kans op jouw droombaan.
 

Alvast een tip om mee te beginnen: onderstaande vragen zijn verdeeld in vragen over jou als professional vragen over jou als persoon. Wees je bewust van het verschil hiertussen. Het is namelijk van belang dat je qua werkervaring bij een bedrijf past maar ook dat jouw persoonlijkheid een match is met die van het team. Wil je weten waarom? Lees dan snel verder!

 1. 1. Kan je jouw loopbaan kort beschrijven / Kan je me meenemen door jouw cv?

Deze openingsvraag geeft je de kans om jouw behaalde resultaten en werkervaring te belichten. Je kan hier laten weten welke punten voor jou de meeste waarde hebben. Zorg er dus voor dat je weet wat er op jouw cv staat! Het is al helemaal slim als je het cv zelf ook meeneemt. Zo kan je dit van tevoren nog even doorkijken en laat je zien dat je bent voorbereid. 

 1. 2. Weet je waar wij nu mee bezig zijn?

Het is heel belangrijk om op de hoogte te zijn van de projecten waar het bedrijf op dit moment mee bezig is. Zijn er nog interessante ontwikkelingen binnen de branche? Bekijk hiervoor de website van de werkgever. Bij sollicitatiegesprekken voor KLM wordt er vaak zelfs specifiek naar de website gevraagd. Een goede voorbereiding op dit gebied laat zien dat je betrokken bent.

 1. 3. Waarom solliciteer je juist op deze vacature?

Voor deze vraag kan je ingaan op de specifieke aspecten van de vacature die jou aanspreken. Je kan het daarnaast makkelijk omzetten naar wat juist jou geschikt maakt. Ga hier bijvoorbeeld in op relevante werkervaring.

 

 1. 4. Waarom wil je juist bij onze organisatie werken?

Je moet kunnen uitleggen waarom jij bij deze organisatie past en niet bij al die andere bedrijven in dezelfde sector. Helemaal belangrijk in een tijd als deze, waarin er heel veel vacatures zijn. Je kan je onderscheiden door te laten merken dat juist dit bedrijf jou enthousiast maakt. Kijk bijvoorbeeld naar de missie en de visie van het bedrijf. Als jij de werkgever ervan kan overtuigen dat dit precies in jouw straatje valt dan is dat een enorm pluspunt.

 1. 5. Wat zou jij bijdragen aan ons team?

Het is voor een bedrijf vaak erg interessant om te weten hoe jij werkt in teamverband. Hoe ga jij met jouw collega’s om? Welke taken pak je zelf op en welke besteed je uit? Wat zie jij als jouw verantwoordelijkheid en op welk punt voel jij jezelf niet meer verantwoordelijk? Het is daarom handig als je op de hoogte bent van de afdeling waar je terecht zou komen en met hoeveel mensen je daar samenwerkt. Je kan hiervoor altijd naar een Recruitment Consultant stappen.

 1. 6. Wat kan jij goed, wat anderen minder goed kunnen / Heb je kwaliteiten die voor anderen vaak onbekend zijn?

We noemden het al eerder, de vragen over jou als persoon. Het kan gebeuren dat je cv perfect aansluit bij de vacature maar dat jouw mindset totaal niet overeenkomt met die van het bedrijf. Voor het voorkomen van een mismatch is jouw zelfkennis essentieel. Je kan je voorbereiden door alvast drie goede kwaliteiten van jezelf op te schrijven. Als je dit tijdens het gesprek ook nog eens kan toelichten dan laat je aan de werkgever zien dat jij echt weet wie je bent.

Interessant? In de blog van Lars vind je nog veel meer informatie over kernkwaliteiten en persoonlijkheidstesten.

 1. 7. Waar ben jij minder goed in?

Tja, dit is misschien niet de leukste vraag. Maar, je kan het negatieve omzetten naar iets positiefs! Dit kan aan de hand van een kernkwadrant. Hier bij benoem je jouw valkuil maar link je die aan een kernkwaliteit. Ben je bijvoorbeeld vrij onzichtbaar op de werkvloer? Dan komt dat misschien wel voort uit jouw bescheidenheid. Je ziet het dan ook als een leuke uitdaging om jezelf meer te gaan profileren. Daarnaast is te veel van het goede ook niet goed. Dit kan je schetsen door de andere kant van de eigenschap te benoemen. Jij bent tenminste niet arrogant! Zo kan je te werk gaan met al jouw valkuilen.

 

 1. 8. Wat zijn jouw ambities/Wat wil je graag ontwikkelen?

Zijn er dingen waarin jij jezelf nog graag verder wil ontwikkelen of wil je jouw carrière een bepaalde kant op sturen? Het is altijd fijn om doelen te hebben waar je naar toe kan werken. Je kan dit natuurlijk ook koppelen aan de vacature. Is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om door te groeien binnen de baan? Laat dan vooral weten dat je deze kans met beide handen wilt gaan grijpen.

 1. 9. Waar ben je trots op?

Jouw antwoord hierop kan alle kanten op gaan en is juist daarom echte ‘’personality test’’. Ben jij trots op jouw werkervaring of juist trots op je familie of vrienden? Ben je trots op jezelf? Zolang je het antwoord voldoende weet te onderbouwen en overtuigend overkomt heb je de vraag al beantwoord. Wees dus niet bang om eerlijk te zijn.  

 1. 10. Waar krijg jij energie van?

Ook dit is zo’n persoonlijke vraag die je op meerdere manieren kan beantwoorden. Belangrijk is dus weer dat je eerlijk en enthousiast overkomt. Zo breng je die energie meteen over naar jouw gesprekspartner(s). Het is natuurlijk wel handig als je de mogelijk toekomstige job hierin verwerkt. Welk aspect van het werk krijg jij nou echt energie van? 

Omdat wij stiekem geen genoeg kunnen krijgen van leuke voorbeelden uit de praktijk hebben we nog een bonusvraag toegevoegd. Onze Digital Recruiter Consultant Simone heeft namelijk ooit antwoord moeten geven op:

 1. (11). Wat voor dier zou jij zijn? 

Een bijzondere vraag maar het kan dus gebeuren. Gelukkig heeft Paul een blog geschreven over de LinkedIn dierentuin, ter inspiratie. Je kan er maar vast op voorbereid zijn!

Wil je nog meer weten over dit soort gesprekken? Lees dan onze blogs met specifieke sollicitatievragen voor Marketing en Communicatie, Digital en Data Professionals.

Reageer

Deel dit artikel
WeKnowPeople gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses. Meer weten?
Close