Over werken

Lees hier al onze blogs over werken, de arbeidsmarkt en trends & nieuws.

Mensen verbinden. Dat doen we niet alleen via recruitment, maar ook door positieve, inhoudelijke en inspirerende content te delen.

Sollicitatietips voor young professionals

Kulve 12-10-2018 15:55
Categorieën: Alles, Werk & carrière

Ben jij op zoek naar een baan die écht bij jou past? Maar weet je niet zo goed hoe je dit moet aanpakken? Het inschakelen van een recruitmentbureau is minder spannend dan het lijkt! Iliass Azaghouli is een young professional in het digital vakgebied. Via een vacature op LinkedIn kwam hij in aanraking met WeKnowPeople. Hij solliciteerde en kwam in contact met Recruitment Consultant Wendy. Nu werkt hij sinds 1 september als Junior Project Coördinator PR, Social Media & Online bij Nimag. Hoe dit proces in z’n werk ging en hoe Iliass het heeft ervaren lees je in dit blog. 

 

  1. Hoe het sollicitatieproces begon

Solliciteren via een recruitmentbureau ingewikkeld? Helemaal niet! Op zondag stuurde ik de sollicitatie uit en op maandag werd ik al gebeld. Ik had een vrolijke Wendy aan die lijn die mij een aantal vragen stelde. Ook legde ze me meer uit over de vacature en wat voor persoon de opdrachtgever precies zocht. Vervolgens heeft zij mijn cv neergelegd bij de opdrachtgever die mij direct op gesprek wilde hebben. Voorafgaand aan het gesprek bij Nimag kwam ik eerst bij WeKnowPeople langs voor een kennismaking met Wendy. Het ging allemaal heel snel. Dit gesprek en de sollicitatietips die Wendy gaf hebben mij gered! In de volgende alinea's deel ik Wendy's sollicitatietips met jou.

  1. Tip: Kledingadvies

Toen ik bij WeKnowPeople langskwam voor het kennismakingsgesprek was ik netjes gekleed. Ik droeg een pantalon en een overhemd. De reactie van Wendy was duidelijk: morgen ga jij niet in pak naar dat gesprek! Zo gezegd, zo gedaan. Hoewel ik op het begin nog twijfelde aan mijn kledingkeuze, werd ik bij binnenkomst direct gerustgesteld. Ik was blij dat ik uiteindelijk in spijkerbroek en polo was gekomen.

Gered: ik ben uiteindelijk in een spijkerbroek en een polo gegaan!

  1. Tip: Ga tijdens de sollicitatie vooral in op de onderwerpen die je wil benadrukken

Naast kledingadvies kreeg ik nog veel meer sollicitatietips. Wendy gaf mij feedback die ik nog nooit eerder had gekregen. Ik werk namelijk al een aantal jaar in het sales vakgebied en tijdens een sollicitatiegesprek gaat het dus al snel daar over. Maar ik wilde juist de marketing kant op, dat is namelijk wat ik gestudeerd heb. Wendy zei daarop: “Als je vragen krijgt over je sales ervaring dan kan je die kort beantwoorden, maar ga vooral in op je marketing ervaring.” Het heeft lang geduurd om daar inzicht in de krijgen, maar toen ik dit eenmaal wist kon ik het makkelijk toepassen. Het is iets wat mij enorm heeft geholpen!

Iliass was zo blij met Wendy's hulp dat hij haar een kaartje en chocolade stuurde!

  1. Tip: Wees lekker jezelf

Een sollicitatiegesprek kan natuurlijk best wel spannend zijn. Als young professional is het soms moeilijk om jezelf goed te profileren. Gelukkig stelde Wendy mij gerust. Altijd als zij mij belde of appte dan vroeg ze eerst hoe het met me ging, in plaats van gelijk ter zake. Er is één tip in het bijzonder die ik graag wil delen met andere young professionals. “Wees lekker jezelf.” Klinkt misschien een beetje stom, maar ik vond het heel fijn om dit van Wendy te horen. “Hoe je hier aankomt is voor ons niet belangrijk, het gaat om de persoon daar achter.” Die boodschap werd gelijk gedeeld en dat vond ik echt heel sterk.

Het gesprek bij WeKnowPeople was niet alleen maar zakelijk; we hadden het ook over achtergrond, privé, en alles eromheen

  1. Door naar de volgende ronde: het tweede gesprek bij Nimag

Ik kreeg al snel te horen dat Nimag een tweede gesprek met mij wilde, maar ik had toevallig nog een vakantie tussendoor gepland. Toen heeft Wendy ervoor gezorgd dat het gesprek een week later kon plaatsvinden. De ochtend voor het tweede gesprek hebben we ook nog even samen gebeld. Zij vertelde me wat mijn kansen waren. “Je bent lekker jezelf en het eerste gesprek ging ook goed.” Oftewel, ik had niks te vrezen. Dit belletje gaf mij enorm veel zelfvertrouwen. Ik dacht bij mezelf: ik kan dit, ik ga dit doen. Uiteindelijk verliep dit gesprek ook heel fijn. 

Ik kan dit, ik ga dit doen!

  1. Aangenomen!

Na het tweede gesprek raakte het proces alweer in een stroomversnelling. Toen ik van de parkeerplaats afreed belde ik Wendy om haar te vertellen hoe het was gegaan. Ongeveer een uurtje later werd ik al gebeld met felicitaties. “Je bent aangenomen.” Toen sprong ik echt een gat in de lucht!

  1. De salarisonderhandeling

Ik heb de hele procedure erg fijn ervaren. Ik kreeg bruikbare sollicitatietips, ik bleef continu up to date, en het contact was heel persoonlijk. Ook was het super fijn dat Wendy heeft onderhandeld voor het salaris. Ik hoefde mij daar dus niet druk over te maken. Dat was echt een groot voordeel.

  1. Laatste tip

Ik moet eerlijk toegeven: mijn gevoel zei altijd dat recruitment alleen maar om sales draait. Maar dat idee had ik bij WeKnowPeople totaal niet. Juist omdat het contact zo fijn was zeg ik: “Young professionals, als je een baan zoekt, kijk dan even hier rond: dit zijn echt geweldige mensen.” En dat is echt hoe ik het heb ervaren. 

Dit is niet zomaar een recruitmentbureau, deze mensen helpen je echt aan je volgende baan.