Over werken

Lees hier al onze blogs over werken, de arbeidsmarkt en trends & nieuws.

Mensen verbinden. Dat doen we niet alleen via recruitment, maar ook door positieve, inhoudelijke en inspirerende content te delen.

Data is hot. Hoe maak je de overstap naar het data vakgebied? 

Kulve 20-2-2019 10:00
Categorieën: Alles, Data coachingsgesprek

 

‘’Ik denk dat ik goed in het data vakgebied zou kunnen werken, want ik ben heel analytisch. Hoe kan ik een carrièreswitch maken naar een data functie?’’ Tijdens de coachingsgesprekken bij WeKnowPeople krijg ik deze vraag vaak. In dit blog lees je mijn advies. 

 

1. Praat 

Als je overweegt om de overstap te maken naar het data vakgebied, onderzoek dan eerst of dit werkveld echt iets voor je is. Ik zie dat veel professionals zich niet realiseren dat werken in data meer is dan slimme analyses maken en dashboards bouwen. Je bent ook veel tijd bezig met data ophalen en databases opschonen. In grote, complexe databases is het niet een kwestie van ‘met één druk op de knop’. In deze uitdraai kom je fouten, uitzonderingen en outliers tegen. Als Data Professional is het jouw werk om de data goed te doorgronden. Ook programmeren is vaak een onderdeel van jouw takenpakket als Data Professional (vooral in data science). Heb je daarbij stilgestaan? En lijkt je dat leuk? 

Je kan je een realistisch beeld vormen van het data vakgebied door met mensen te praten die werken in data. Je kent vast wel iemand in je vriendenkring, het bedrijfsleven of aan de zijlijn van het voetbalveld. 

''Praat met mensen die werken in het data vakgebied. Je kent vast wel iemand in je vriendenkring, het bedrijfsleven of aan de zijlijn van het voetbalveld.''

2. Lees 

Oriënteer je ook op het vakgebied door openstaande data vacatures door te lezen. Binnen data intelligence bestaan er veel verschillende functies; waarbij verschillende skills worden gevraagd. Wil jij werken in data science, dan is kennis van programmeertalen een must. Maar je kan ook met een analytische rol beginnen door Excel goed onder de knie te krijgen, of Google Analytics. Als Database Analist is het een voorwaarde dat je met SQL overweg kan. En bij data visualisatie heb je ervaring nodig met Tableau en Qlickview. Je hoeft dus niet meteen met Phyton te beginnen. Vraag je jezelf af: ‘wat wil ik precies?’

Een overzicht: 

  • Data Science: R, Python, SQL, Spark, Hadoop, Matlab, Sas
  • Data Analist: SQL, SPSS, Excel 
  • Database Marketeer: SQL, campaigning tools (zoals Adobe of IBM), CRM systemen (zoals Selligent of Salesforce)
  • Web Analist: Google Analytics, Adobe Analytics, Google Tag Manager
  • Visualisatie Analist: Tableau, Qlickview
  1. 3. Oefen 

Al mijn opdrachtgevers vragen (enige) ervaring met data analyse. Begin daarom met een cursus op Coursera; en doe mee aan data science challenges op Kaggle. Je kan je kennis daarna ook verdiepen door naar Meetups te gaan, (Big) Data congressen, boeken te lezen en webinars te kijken. Kijk ook eens of je op vrijwillige basis ervaring op kan doen in data, bijvoorbeeld bij de hockeyclub, op de school van je kinderen of bij een non-profit organisatie. 

  1. 4. Investeer

Overstappen naar een ander vakgebied, betekent dat je op een bepaald gebied weer op nul begint. Dat vertaalt zich ook in de arbeidsvoorwaarden. Een carrièreswitch gaat vaak gepaard met een stap terug in salaris: ben je bereid om deze investering te maken?  

''Een carrièreswitch gaat vaak gepaard met een stap terug in salaris: ben je bereid om deze investering te maken?''

  1. 5. Denk na 

Als je gaat solliciteren is het belangrijk dat je jouw toegevoegde waarde aan een bedrijf kan overbrengen. Plat gezegd concurreer je op banen met pas afgestudeerde Econometristen, Statistici en Bedrijfskundigen. Wat heb jíj het bedrijf te bieden? 

Kijk naar je huidige cv; en bedenk je welke vaardigheden je van pas kunnen komen in het data vakgebied. Zit je nu bijvoorbeeld in een functie met veel stakeholdermanagement of sales, dan ben je waarschijnlijk goed in adviseren. Onderscheid je op die manier. Zo kan je veel waarde bieden aan een bedrijf. 

  1. 6. Solliciteer  

Heb je de bovenste stappen allemaal gedaan? Dan kan je gaan solliciteren!

Ik nodig je van harte uit om dat te doen via WeKnowPeople. Samen kunnen we kijken naar bedrijven die bij jouw passen. Ook hebben wij een goed overzicht van organisaties waar kansen liggen voor starters in het data vakgebied. Jorieke en ik coachen je graag tijdens het sollicitatieproces.

Vraag hier een coachingsgesprek aan als jij klaar bent om de stap naar het data vakgebied te maken. 

Reageer

Deel dit artikel
WeKnowPeople gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses. Meer weten?
Close